پیوند آیین‌های مذهبی و ملی؛ راهی به سوی هویت‌سازی، پالایش فرهنگی و گسترش نیکوکاری

معاون قضایی فارس در گفتگو با خبر جنوب: ستاد صبر فارس الگویی برای تلفیق آیین‌های مذهبی با کارکردهای اجتماعی است

پیوند آیین‌های مذهبی و ملی؛ راهی به سوی هویت‌سازی، پالایش فرهنگی و گسترش نیکوکاری

به گزارش خبرجنوب، هرساله با نزدیکی ماه محرم و برگزاری مراسم عزاداری سیدالشهدا (ع) و شهدای کربلا ، شاهد چالشی نظری بین دو بخش جامعه هستیم  بخشی که معتقدند هزینه هایی که برای محرم و ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان انجام می گیرد بهتر است صرف امور نیکوکارانه و عام المنفعه گردد و بالعکس کسانی که زمان و سرمایه خود را صرف این امور می کنند با دفاع از آن و برشمردن محاسن این عمل حسنه، طرف مقابل را به حذف سنت هایی همچون نوروز، یلدا و غیره دعوت می کنند و می گویند هزینه های چنین مراسمی را صرف امور خیریه کنید.  برای این چالش و چالش های مشابه چه می توان کرد؟ چه راه حلی می توان ارائه نمود که هر دو طیف از آن بهره مند گردند؟

محمدهادی طاهری، معاون قضایی و رئیس شورای حل اختلاف استان فارس، به این چالش پرداخت و راهکارهایی برای همگرایی بین حفظ آیین ها و گسترش نیکوکاری ارایه داد. 

وی با اشاره به دو باور مشترک در جامعه و لزوم حفظ فرهنگ مشترک و عقلانیت در هزینه فایده بیان کرد: تداوم جامعه در گرو حفظ فرهنگ مشترک از جمله آئین و رسوم آن جامعه است وگرنه ممکن است نسل بعدی هیچ چیز مشترکی با نسل قبلی نداشته باشد و حذف هر قطعه از اینپازل می تواند آینده فرهنگی فرزندان مان را به خطر بیاندازد و آنان را به نسلی بی هویت تبدیل کرده و مشکلاتی از قبیل تضاد، تعرض و خشونت را تسهیل کند ، خطری که در حال حاضر به شدت جامعه جوان و نوجوان ما را تهدید می کند.

معاون قضایی و رئیس شورای حل اختلاف استان فارس،در این رابطه توضیح داد: عقلانیت حکم می کند برای هر مساله ای هزینه - فایده کنیم ، بدین معنا که از خود بپرسیم مجموع منافعی که بصورت مستقیم و غیرمستقیم از یک اقوام،آئین ، مراسم ،پویش و غیره به ما و جامعه ما می رسد در برابر هزینه آن چه میزان است؟ آنگاه درخواهیم یافت صرف هزینه ها چه برای مراسم ملی و چه مذهبی درست است یا نادرست؟

طاهری  برای حل چنین چالشی به پیشنهاد مبتنی بر دو باور مشترک اشاره کرد و گفت: آئین های ملی و مذهبی را بستری قرار دهیم برای بازسازی جامعه و گسترش نیکوکاری به این ترتیب که اگر در انتهای مراسم حس خیرخواهی و خوبی در حاضران برانگیخته شد این دیگر هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری است.  بنابراین اگر در اعیاد و مناسبت ها عده ای خوشحال و برخی دیگر درگیر مشکلات خود ناراحت و غمگین باشند که دیگر این قبیل آئین ها ملی و مذهبی نبوده و برای عده ای محدود معنا و مفهوم می یابند.

وی ادامه داد: باید پذیرفت اگر مردم در محرم و رمضان و دیگر مناسبت ها و اعیاد مذهبی مانند نیمه شعبان، عید فطر، غدیر و قربان نیکوکارتر و مهربانتر شوند و در نوروز و یلدا سخاوتمند تر و شادتر، جامعه آبادتر خواهد بود.

معاون قضایی دادگستری فارس به بعد آموزشی این مساله پرداخت و گفت: اگر به درستی و با دقت طراحی کنیم، مراسم و آئین ها می توانند کارگاه های آموزش مهارت های زندگی باشند. در برخی آئین ها از جمله شب های قدر، حماسه عاشورا و غیره می توان مراسم حقیقت ورزی، آئین جوانمردی، طریق یتیم نوازی و دستگیری از نیازمندان و مستمندان را آموخت، همچنانکه از شاهنامه خوانی در شب یلدا و آئین نوروز رسم پهلوانی و وطن پرستی .

طاهری با بیان اینکه نمی شود جامعه ای دم از گفت وگو و دین داری بزند اما درون مرزهایش فاقد این خصوصیت باشد ، چرا که بایستی همه افکار و سلائق از لذات معنوی آئین ها و مراسم دینی و مذهبی برخوردار شوند خاطر نشان کرد: فرقی نمی کند آئین ها و مراسم، دینی و مذهبی باشند یا آداب و رسوم ملی و منطقه ای. همه جامعه باید از برگزاری آنها منتفع و برخوردار شوند. همچنین

زیر سایه الطاف الهی با تحمل اعتقادات طرف مقابل، بیشتر از آن تعامل و هم افزایی را ترویج کنیم، یاد بگیریم اکنون که با هم زندگی می کنیم از هم یاد بگیریم، باهم رشد کنیم و باهم شادکامی بیشتری را تجربه کنیم .

رئیس شورای حل اختلاف استان فارس با ارایه این راهکارها به ستاد ملی صبر که ترکیبی از قوای حاکمیتی و مردمی و نهادهای مذهبی، اجتماعی و اشخاص بانفوذ و معتبر است گفت:  این ستاد با بهره گیری از بزرگان هر قوم و طایفه و صنفی ، ضمن بزرگداشت مفهوم بزرگی و بزرگواری توانسته است در طول حیات کوتاه مدت خود خدمات بزرگی را در این عرصه تقدیم جامعه کند و دل های بی شماری را به یکدیگر پیوند دهد .

طاهری با اشاره به ارائه تعریف جدید از مفهوم ایثار و ایثارگری در حوزه صلح و سازش، ایجاد فرهنگ مصالحه و نهادینه کردن آن، استفاده از ظرفیت بزرگان، متنفذین، افراد شاخص ( فرهنگی، هنری، ورزشی و غیره) تاکید کرد: تقویت روحیه گذشت و فداکاری با تکیه بر آموزه های دینی وفرهنگ اصیل ایرانی در قالب پویش های مختلف از جمله پویش  "به عشق حسین (ع) می بخشم" در ماه محرم، رشد و گسترش حس نوع دوستی، ترویج فرهنگ پذیرش اشتباه و خطا از سوی متهمین و محکومین در قالب طرح معتذرین و غیره از مهم ترین اهداف و ویژگی های  ایجاد و توسعه ستاد ملی صبر بوده که همواره مد نظر مدیران عالی قضایی قرار گرفته است .

مرجان دهقانی- «خبرجنوب»