طعم تلخ رکود در سفره رستوران‌های شیراز

عضو هیئت رییسه اتاق اصناف فارس در گفت و گو با «خبرجنوب»: بیش از 20 درصد رستوران های شیراز تعطیل شدند

طعم تلخ رکود در سفره رستوران‌های شیراز

فاطمه ایزدی - «خبرجنوب»/ در طول ماه‌های گذشته، نشانه‌های کاهش رونق در بازار رستوران‌ها و مراکز تهیه غذا در شیراز بیش از پیش به چشم می‌آید. فعالان این حوزه می‌گویند مجموعه‌ای از عوامل اقتصادی و اجتماعی باعث شده تا بخشی از این صنف با افت شدید تقاضا و افزایش هزینه‌ها مواجه شود و همین مسئله، ادامه فعالیت بسیاری از واحدها را با تردید همراه کرده است.

در همین رابطه رئیس اتحادیه رستوران‌داران و سفره‌خانه‌های سنتی شیراز در گفتگو با «خبرجنوب» با اشاره به روند شکل‌گیری این وضعیت، تاکید کرد که از سال گذشته و هم‌زمان با وقوع جنگ ۱۲روزه، بازار رستوران‌ها وارد دوره‌ای از رکود شد. به گفته امین رحیمی، اتفاقات و ناآرامی‌های دی‌ماه این شرایط را تشدید کرد و امید فعالان صنف به بهبود اوضاع در شب عید نیز به نتیجه نرسید.

رحیمی توضیح داد که در اسفندماه، هم‌زمانی شرایط خاص ناشی از جنگ با ماه رمضان باعث شد بازار عملاً در وضعیتی نزدیک به تعطیلی قرار بگیرد و میزان مراجعات به حداقل برسد. او با اشاره به نقش این صنف در ایجاد اشتغال، اذعان کرد که در واحدهای بزرگ رستورانی بین ۸۰ تا ۱۰۰ نفر و در واحدهای کوچک‌تر حدود ۳۰ تا ۴۰ نفر به‌ صورت مستقیم مشغول به کار هستند. با این حال، در شرایط فعلی بسیاری از کارفرمایان در تأمین حقوق، مزایا و حق بیمه کارکنان با مشکل جدی مواجه شده‌اند و حتی پرداخت اجاره‌بها نیز برایشان دشوار شده است. به گفته عضو هیئت رییسه اتاق اصناف مرکز فارس حدود ۹۰ درصد واحدهای صنف رستوران‌داری در شیراز به‌صورت استیجاری فعالیت می‌کنند و این موضوع باعث شده با کاهش درآمد، فشار هزینه اجاره بیش از گذشته خود را نشان دهد. او تأکید کرد که در کنار این مشکلات، دستگاه‌های خدمات‌رسان در حوزه آب، برق و گاز هیچ ‌گونه مهلت یا تسهیلاتی برای پرداخت قبوض در نظر نگرفته‌اند و حتی تأخیرهای کوتاه نیز با اخطار قطع انشعاب همراه است.

رحیمی به این نکته نیز اشاره کرد که سازمان تأمین اجتماعی علیرغم  پیگیری‌ها و مکاتبات متعدد، همکاری لازم را برای تقسیط یا تعویق پرداخت حق بیمه نداشته است. از سوی دیگر، بانک‌ها نیز بر خلاف برخی وعده‌ها، در صورت برگشت خوردن چک‌ها اقدام به مسدودسازی حساب‌ها کرده‌اند که این موضوع مشکلات نقدینگی واحدهای صنفی را دوچندان کرده است.

ناگفته نماند که اتحادیه رستوران‌داران و سفره‌خانه‌های سنتی شیراز طیف گسترده‌ای از مشاغل از جمله رستوران‌ها، مراکز تهیه غذا، سفره‌خانه‌های سنتی، باغ‌تالارهای پذیرایی، دفاتر تشریفات، واحدهای کرایه ملزومات، چایخانه‌ها و قهوه‌خانه‌ها را دربر می‌گیرد که به گفته رحیمی، در حال حاضر بیش از ۲۰ درصد این واحدها تعطیل شده‌اند و بسیاری دیگر نیز در آستانه تعطیلی قرار دارند.

رئیس اتحادیه رستوران‌داران و سفره‌خانه‌های سنتی شیراز، یکی دیگر از عوامل مؤثر در تشدید رکود را اجرای طرح کالابرگ عنوان کرد و یادآور شد که با اجرای این طرح، بخش قابل ‌توجهی از گردش مالی به سمت فروشگاه‌های بزرگ هدایت گردید و در نتیجه، بسیاری از واحدهای کوچک و صنوف غذایی با کاهش محسوس تقاضا روبه‌رو شدند.

رحیمی با اشاره به پیامدهای این وضعیت بر اشتغال، توضیح داد که تعطیلی واحدها باعث بیکاری گسترده شده چنانچه برآوردها نشان می‌دهد که در مجموع صنوف مرتبط با غذا از جمله رستوران‌ها و فست‌فودها حدود ۱۰ هزار نفر شغل خود را از دست داده‌اند و این روند همچنان ادامه دارد. او افزایش قیمت مواد اولیه را از دیگر چالش‌های جدی این صنف دانست و توضیح داد که قیمت روغن از حدود یک ‌و نیم تا دو میلیون تومان به ۷ تا ۸ میلیون تومان رسیده و افزایش قیمت گوشت، برنج و سایر اقلام اساسی نیز هزینه‌های تولید غذا را به‌ شدت بالا برده و حاشیه سود واحدها را کاهش داده است.

بنا به تاکید این مقام صنفی، علیرغم افزایش هزینه‌ها، امکان افزایش متناسب قیمت غذا وجود نداشته، چرا که قدرت خرید مردم کاهش یافته است. در واقع رستوران‌هایی که پیش‌تر روزانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ فیش فروش داشتند، اکنون به ۵ تا ۱۰ فیش در روز رسیده‌اند.