لینک‌های آلوده

رییس پلیس فتا استان فارس: 70 درصد پرونده‌های جرائم‌ مجازی مربوط به کلاهبرداری‌های اینترنتی است

لینک‌های آلوده

مرجان دهقانی « خبرجنوب»/ برخی از کاربران در فضای مجازی خواسته یا ناخواسته وارد سایت‌هایی می‌شوند که دارای محتوای فریبنده بوده و براثر اشتباه و بی توجهی به هشدارها اقدام به دانلود کردن فایل‌های به اشتراک گذاشته شده توسط سایت‌ها می‌کنند، غافل از اینکه  فایل‌هایی که روی این سایت‌ها قرار دارد آلوده به انواع بدافزارها است.

رییس پلیس فتا استان فارس درهمین ارتباط گفت: کم دقتی و سهل انگاری برخی کاربران پیام رسان‌های داخلی در خصوص حفظ امنیت پیام رسان باعث شده تا مجرمان سایبری با ترفندهای مهندسی اجتماعی و ارسال پیام‌هایی با محتوای ثبت نام سهام عدالت، ابلاغ الکترونیک قضایی(ثنا) و یارانه از شهروندان اخاذی کننند.

سرهنگ امیرحسین سلیمانی در خصوص روش‌های جدید شیادان مجازی و افزایش پرونده‌های هک و دسترسی غیرمجاز به شبکه‌های اجتماعی شهروندان هشدار داد و بیان کرد: اخیراً انتشار اپلیکیشن‌های اندرویدی جعلی تحت عناوین مختلف نظیر صیغه یاب، دوست یاب، ماهواره جیبی، آپ و... هدایت به درگاه های جعلی به بهانه فعال سازی توسط مجرمان حوزه فیشینگ افزایش یافته و علی رغم دستگیری اعضای باندهای مجرمانه در این حوزه، متاسفانه تعداد قربانیان این شگرد رو به افزایش است.

وی افزود:از پرونده های ورودی حوزه پلیس  85 آن ها به کشف رسیده که نسبت به سال 1401 یازده درصد رشد داشته است . 

رییس پلیس فتا استان فارس با توجه به اینکه 70 درصد پرونده‌های جرائم‌ مجازی مربوط به کلاهبرداری‌های اینترنتی است و خود قربانی زمینه‌ را فراهم می‌کنند آگاه‌سازی مردم اهمیت بیشتری پیدا می‌کند توضیح داد: پس از کلیک برروی این لینک ابتدا گوشی قربانی آلوده به نرم‌افزاری شده و پیامک‌هایی حتی برای شماره‌هایی که در گوشی فرد ذخیر نیستند هم می‌رود؛ سپس درخواست مقدار کمی پول برای اطلاع از وضعیت می‌شود که فرد با وارد کردن اطلاعات حساب خود موجودی حساب خود را از دست می‌دهد.

سرهنگ سلیمانی اضافه کرد: سپس شماره تلفن و کدملی فرد را درخواست می‌کنند که با این کار کلاهبردار اقدام به فعال کردن همراه بانک قربانی می‌کند و چون به سامانه پیامکی هم دسترسی داره می‌تواند کد را بردارد و از حساب‌های فرد برداشت کند.

وی اظهار کرد: در حال حاضر نیز روش دیگر کلاهبرداری ارسال پیامکی مبنی بر اطلاع از وضعیت سود سهام عدالت است که این پیامک‌ها هم جعلی و کلاهبرداری هستند.

رییس پلیس فتا استان فارس با اشاره به عدم نصب برنامه از منابع ناشناس و نامعتبر افزود: فریب نرم‌افزارهای هک و... را نخورید و به هیچ عنوان از منابع غیررسمی اقدام به دانلود و نصب نرم‌افزار نکنید و نصب برنامه‌های مورد نیاز خود را صرفاً از طریق منابع معتبر انجام دهید چرا که مجرمین سایبری با پوشش‌ها و عناوین مختلف در کمین هستند تا با ارسال بدافزار به‌روی تلفن همراه شما اقدامات مجرمانه خود را آغاز کنند.

سرهنگ سلیمانی  با اشاره به لزوم فعال‌سازی تأیید هویت دومرحله‌ای برای شبکه‌های اجتماعی بیان کرد: باید هنگام فعالیت در شبکه‌های اجتماعی تنظیمات امنیتی و حریم خصوصی را رعایت کنند و از در اختیار گذاشتن اطلاعات حساب کاربری خود به دیگران خودداری کنند.

وی تاکید کرد : شهروندان در صورتی که پیامی در شبکه‌های اجتماعی از سوی دوستان و یا آشنایانتان مبنی بر درخواست واریز وجه دریافت کردند، حتماً از طرق دیگر نظیر برقراری تماس تلفنی صحت محتوای پیام ارسالی را قبل از واریز وجه احراز نمایند.

اگر لینک مخربی را باز کردیم چه کنیم؟

این مقام انتظامی در توضیح اینکه اگر کسی لینک را باز کرد و گوشی‌اش آلوده شد گفت: در این مواقع فرد باید نرم‌افزار را از داخل برنامه‌هایش حذف نصب کرده و اگر بلد نبود گوشی را به تنظیمات کارخانه برگرداند سپس به بانک مراجعه کرده و نسبت به غیرفعال کردن همراه بانک‌های دیگر و تعویض رمز آن اقدام کند.

سرهنگ سلیمانی  نوع دیگری از کلاهبرداری را تماس تلفنی از طریق واتساپ دانست و افزود: در این موارد کلاهبردار معمولاً عکس پروفایل خود را آرم صدا و سیما را قرار می‌دهند و با فرد قرار مصاحبه جعلی می‌گذارد و از وی می‌خواهند کدی را که برای برنده شدن او اعلام شده بدهد که با این کد کلاهبرداری صورت می‌گیرد.

وی توصیه کرد: جهت پیشگیری از اینگونه کلاهبرداری‌ها از کلیک بر روی لینک‌های ارسالی چه در قالب پیامک و چه در قالب پیام‌های شبکه‌های اجتماعی خودداری کرده و حتما رمز دو مرحله‌ای ورود به پیام رسان‌های خود را فعال نمایند و پیام رسان‌های داخلی را همانند آنتی ویروس‌ها به روز رسانی کنند.

رییس پلیس فتا فارس بیان کرد: هکرها همیشه با زیرکانه ترین راهکارها سعی می کنند که لینک مخربی را برای کاربر جذاب کنند تا کاربر مجاب شود که بر روی لینک کلیک کند. بنابراین به عنوان کاربر بهتر است به اعتبار دامنه سایت ها توجه شودو پس از آن بر روی لینک سایت مربوطه کلیک کرد.

سرهنگ سلیمانی عنوان کرد: بسیارمهم است که سریع و بدون تفکر بر روی هر لینکی کلیک نشود و قبل از کلیک بر روی لینک، از معتبر بودن آن مطمئن شوند. برای این کار می توان از انواع افزونه های مرورگر، سایت ها و نرم افزارها استفاده کرد. همچنین توصیه می کنیم که در هر شرایطی حتما یک آنتی ویروس، فایروال و آنتی بدافزار معتبر و آپدیت بر روی سیستم یا گوشی داشته باشید. در این شرایط حتی اگر لینک مخربی را تشخیص ندهید محتوای آن توسط لایه امنیتی که فعال کرده اید بلاک خواهد شد.

این مقام سایبری از شهروندان شهروندان خواست  در صورت مواجهه با موارد مشکوک، می‌توانند موضوع را از طریق مرکز فوریت‌های سایبری به شماره ۰۹۶۳۸۰ یا سایت پلیس‌ فتا به آدرس cyberpolice.gov.ir (بخش گزارش‌ها مردمی) در میان بگذارند.