رؤیای ایمنی

گزارش «خبرجنوب» به مناسبت روز ایمنی حمل و نقل

رؤیای ایمنی

فاطمه ایزدی –«خبرجنوب»/  فردا روز ایمنی حمل و نقل است اما نگاهی به آمارهای تلخ و غم انگیز تصادفات در کشور و به ویژه استانی همچون فارس، نشان می دهد که توجه به ابعاد ایمنی در اشکال مختلف حمل و نقل، موضوعی است که سالهاست به حاشیه رفته است.

خودروهای بی کیفیت، خطای انسانی و جاده ها در رخداد حوادث و تصادفات نقش دارد و ایمنی از عوامل مهم و تاثیرگذار در حوزه حمل و نقل است که از یک سو اطمینان شبکه حمل و نقل کشور را بالا می‌برد و از سویی نیز باعث توسعه اقتصادی می‌شود.

کارشناسان معتقد هستند در این میان، عامل انسانی به عنوان مهم‌ترین مقوله در ایجاد ایمنی نقش دارد و بر همین اساس، ایمنی حمل و نقل، نیازمند عزم ملی و نهادینه شدن فرهنگ آن در جامعه است. در واقع حمل و نقل، یکی از پایه های مبادله‌های بازرگانی و کلید توسعه اقتصادی و اجتماعی است و بر همین مبنا ایجاد زیرساخت های مناسب در این بخش، ضروری است.

هر چند بهره‌مندی از شبکه جاده‌ای و ریلی، جاده سازی بر پایه معیارهای فنی و مهندسی و ساخت خودروهای استاندارد در حوزه ایمنی حمل و نقل موثر هستند اما آنچه این روزها به عنوان مهمترین عنصر، تکمیل پازل ایمنی را نامعلوم گذاشته عامل انسانی است. توجه به فرهنگ ایمنی و تقویت این حوزه، موضوع مهمی است که جدی گرفته نمی شود.

استان فارس نیز چند سالی است به همین دلایل، رکوردار تصادفات جاده ای در کشور است به همین دلیل توسعه راهها، ایمن سازی محورهای مواصلاتی و کاهش نقاط حادثه خیز، تقویت و توسعه سیستم ها و ابزارهای نظارتی در سطح جاده ها با هدف کاهش حوادث رانندگی و به تبع آن کاهش تلفات ناشی از این حوادث در صدر مطالبات مردم و اهداف مسئولان و متولیان امر قرار دارد.

به عقیده کارشناسان در برنامه ریزی برای کاهش حوادث جاده‌ای نباید همه انرژی و هزینه ها را صرف ایمن سازی و توسعه راهها یا بهبود کیفیت و استاندارد خودروها کرد بلکه باید در حوزه فرهنگ سازی و ارائه آموزش های همگانی نیز سرمایه گذاری نمود.

طی سال های اخیر در استان فارس، برنامه ها و اقداماتی در جهت کاهش حوادث ترافیکی در دستور کار مسئولان قرار گرفته که در حوزه توسعه راهها، آمارها نشان می دهد کارهای خوبی در این زمینه انجام شده به نحوی که تا حدودی نیز به کاهش تلفات کمک کرده است.

 شناسایی نقاط پرتکرار تصادف در فارس

علیرضا امیری، معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای فارس در خصوص وضعیت ایمنی جاده های استان و اقداماتی که در این راستا صورت گرفته است به «خبرجنوب» توضیح داد که تحلیل تصادفات در یک بازه زمانی چهار ساله انجام شده و با شناسایی نقاط پرتکرار تصادف، نقشه اولویت بندی رفع نقاط حادثه خیز نیز برای دستگاه های خدمات رسان و واحدهای اجرایی و عملیات راهداری در شهرستان ها ارسال گردیده است.  

امیری با بیان اینکه آثار کاهش حوادث در پی چنین اقداماتی، یک شبه حاصل نمی شود اذعان داشت که با ریل گذاری در این مسیر می توان از میزان تصادفات کم کرد.

به گفته این مسئول، هدف گذاری و تمرکز بر نقاط پرحادثه با نظارت ها و بازدیدهای میدانی دستگاه های خدمات رسان در ایام عید نوروز موجب شد تعداد سوانح جاده ای فارس برای اولین بار در کشور پس از چهار سال که رکورددار تصادفات بود، روند کاهشی به خود بگیرد.

او با بیان اینکه در حوزه پیشگیری از تصادفات 32 دستگاه مسئولیت دارند به این نکته اشاره کرد که وظایف این دستگاه ها به صورت یک کتابچه در حیطه های ارزیابی، نظارت و هدفگذاری مشخص گردیده و دستورالعمل های لازم در این زمینه نیز به ارگان ها ابلاغ شده است. امیری عنوان کرد که قبلا این دستگاه ها به صورت جزیره ای عمل می کردند و نتیجه اقدامات، نامشخص بود اما با برنامه ریزی و هدف گذاری در این حوزه، این دستگاه ها تلاش دارند میزان تصادفات را کاهش دهند.

او با اشاره به انعقاد تفاهم نامه هایی در این زمینه نیز اذعان داشت که رشته حمل و نقل در گروه های آموزشی فنی و حرفه ای کلید خورده تا بحث ایمنی و نظارت ها در حوزه دانشگاهی دنبال شود.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل ونقل جاده‌ای فارس تاکید کرد که مسیر ایمن سازی، ریل گذاری شده و دستگاه ها از بلاتکلیفی درآمده و پای کار هستند و در حال حاضر می دانند که سهمی در حوزه پیشگیری از تصادفات دارند.

امیری با بیان اینکه اقدامات لازم در حوزه ایمنی راه های فارس انجام می شود از کمبود اعتبارات در این بخش خبر داد و یادآور شد که ایمن سازی بسیاری از نقاط استان، لنگ اعتبارات است. او با اعتقاد به اینکه عوامل انسانی، خودرو و جاده ها در کنار هم ایمن سازی را به وجود می آورند، به این نکته اشاره کرد که در بخش ایمنی محورهای مواصلاتی به اعتبارات نیاز است چنانچه برای خط کشی برخی محورها بالغ بر 100 میلیارد تومان اعتبار لازم است اما اعتباری که به فارس تخصیص می دهند 10 درصد از این اعتبار هم نیست. او با بیان اینکه نگهداری راه ها با میزان اعتبارات دریافتی همخوانی ندارد و اعتبارات کفاف ایمن سازی را نمی دهد بر تقویت فرهنگ ایمنی تاکید کرد.