اردیبهشت با بوی بهشت و ذکر جمیل سعدی می‌آید

سخنرانی‌های علمی یادروز سعدی از ساعت 9 صبح شنبه در تالار آرامگاه شیخ اجل

اردیبهشت با بوی بهشت و ذکر جمیل سعدی می‌آید

غیاث ملک‌حسینی-«خبرجنوب»/ بوی بهشت و نسیم اردیبهشت آرام آرام دارد در کوچه و خیابان های شیراز می پیچد. شنبه که از راه برسد، اردیبهشت کلاه احترامش را از سر برمی دارد و به همه ایرانی ها و فارسی زبانان جهان سلام می کند. سلامی گرم که با ذکر جمیل سعدی آمیخته است. نیم نگاهی به تقویم نشان می دهد که روز اول اردیبهشت ماه به نام روز بزرگداشت سعدی نامگذاری شده و هر ساله سعدی‌‎پژوهان و علاقه‌مندان به این شاعر بزرگ گردهم می آیند تا آخرین یافته های تحقیقاتی خود پیرامون آثار و اندیشه های این شاعر بزرگ را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.

در همین ارتباط کوروش کمالی سروستانی، مدیر مرکز سعدی‌شناسی در گفت و گو با خبرنگاران ضمن اشاره به پیشینه نامگذاری روز سعدی در تقویم مناسبت های کشور گفت: نخستین یادروز سعدی اول اردیبهشت‌ سال 1377 در شیراز برگزار شد.

به گفته وی، در این روز به یمن خوبی‌ها و زیبایی‌ها، اندیشه سعدی چون شعر و نامش جهانگیرترشد و همزمان با شیراز، در برخی دیگر از شهرهای ایران و جهان نیز دوست‌داران این شاعر بی تکرار به جشن نشستند و از خوان حکمت و عشق و شورَش، خوشه‌ها چیدند.

وی با بیان اینکه برهمین روال روز شنبه، اول اردیبهشت ‌ماه جلالی نیز سعدی‌پژوهان در شیراز جنت‌طراز بر خوان سعدی می‌نشینند و هریک از ظن خویش یار او می‌شوند؛ اظهارداشت: سعدی یگانه‌ای است که سِحر کلامش به غایت اعجاز دست می‌یازد و از آن‌روست که ذکر جمیلش در افوام عوام افتاده و صِیت سخنش را که در بسیط زمین رفته، همچون شکر می‌خورند و رقعه منشآتش را چون کاغذ زر می‌برند.

به گفته کمالی سروستانی، سعدی بزرگ پیوسته به انسان عشق می‌ورزد و همین عشق است که او را در جهان پرآوازه می‌سازد به‌گونه‌ای که بازتاب افق اندیشه‌اش، بنی‌آدم را اعضای یکدیگر می‌داند و همگان را در آفرینش ز یک گوهر و چنین است که جهان‌ گیر می‌شود.

این پژوهشگر در ادامه سخنانش، سعدی را نیک‌گفتار، نیک‌پندار و ژرف‌بین توصیف کرد و گفت: او با زبان، هنر، حکایات و تمثیل‌های خود رهنمودی است بر عدالت، دادگری، حق‌پذیری و انسان‌مداری.

مدیر مرکز سعدی‌شناسی در مورد برنامه‌های علمی یادروز سعدی در اول اردیبهشت‌ماه سال جاری نیز توضیحاتی را ارایه داد و گفت: براساس برنامه ریزی صورت گرفته علاوه بر برنامه‌های فرهنگی و هنری، در بخش علمی نیز میزبان اساتید صاحبنامی همچون دکتر میرجلال‌الدین کزازی، دکتر اصغر دادبه، دکتر ضیا موحد، دکتر محمدنوید بازرگان، دکتر زرین‌التاج واردی، دکتر محمدرضا خالصی و دکتر معین کاظمی‌فرد خواهیم بود.

وی در پاسخ به اینکه هر کدام از اساتید مذکور در چه موضوعات و زمینه هایی سخنرانی خواهند داشت؛ گفت: موضوع سخنان دکتر کزازی «سعدی و رزمنامه» خواهد بود. دکتر دادبه نیز دربارۀ «نگاه شاعرانه سعدی به مسئله جبر و اختیار» سخنرانی خواهد کرد.

به گفته کمالی، دکتر ضیا موحد نیز «سعدی، زبان و شخصیت» را به عنوان موضوع سخنرانی خود انتخاب کرده است. این در حالی است که دکتر محمدنوید بازرگان سخنان خود را با موضوع «چراغ آدمیت در دریچه باد» تقدیم علاقه مندان خواهد کرد.

 مدیر مرکز سعدی‌شناسی از «معرفت و محبت در نگاه سعدی و روزبهان» به عنوان موضوع سخنرانی دکتر زرین‌التاج واردی یاد کرد و گفت: دکتر محمدرضا خالصی نیز دربارۀ «نگاه هستی‌شناختی سعدی به دوستی» ایراد سخن خواهد کرد. آخرین نوبت سخنرانی علمی نیز به دکتر معین کاظمی‌فرد با موضوع «ناظر معتبر در حکایت سعدی» اختصاص خواهد داشت.

کمالی سروستانی از دیگر برنامه های مرکز سعدی‌شناسی را چاپ چهلمین دفتر سعدی‌شناسی از سال 1377 تاکنون عنوان کرد و ادامه داد: این دفتر نیز همزمان با یادروز سعدی منتشر می‌شود؛ علاوه براین چهارمین نمایشگاه «سماع قلم» که براساس آثار سعدی توسط هنرجویان استاد معینخواه خوشنویسی شده است با حضور استادان یدالله کابلی و محمد حیدری در تالار حافظ آغاز به کار خواهد کرد.

وی با بیان اینکه برنامه های علمی یادروز سعدی از ساعت 9 صبح روز شنبه اول اردیبهشت در تالار آرامگاه سعدی برگزار خواهد شد؛ اظهارداشت: در همین روز آرامگاه این شاعر بزرگ گلباران می‌شود و برنامه‌های متنوع فرهنگی و هنری توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس به اجرا درخواهد آمد.

به گزارش «خبرجنوب» همزمان با روز گرامیداشت شیخ اجل شیرازی؛ نشست «جنگ و صلح از منظر سعدی» نیز از ساعت 17 در سالن کتابدار کتابخانه عمومی رئیسی اردکانی برگزار می‌شود. علاقه‌مندان می توانند این برنامه را از طریق لینک Skyroom.online/ch/researchpl/fars  به صورت آنلاین مشاهده نمایند.