شیوه های موثر برقراری ارتباط مثبت با فرزندان

شیوه های موثر برقراری ارتباط مثبت با فرزندان

مترجم: سیما زعفرانچی- «خبرجنوب»/ کودکان زمانی که رابطه‌ای قوی، محبت آمیز و مثبت با والدین و سایر مراقبان خود داشته باشند، یادگیری بهتری داشته و به خوبی پرورش می‌یابند. چرا  که ارتباط قوی و مثبت والدین با کودکان، به آنها کمک می کند تا چیزهای بیشتری در مورد زندگی یاد بگیرند؛ اینکه آیا جهان امن و مطمئن است؟، آیا آنها را دوست دارند؟، چه کسی آنها را دوست دارد؟، چه اتفاقی می افتد وقتی آنها گریه می کنند؟، می خندند یا ادا در می آورند؟، و خیلی چیزهای دیگر.

3 اصل مهم برای برقراری ارتباط موثر با فرزند:

  1. در لحظه بودن با فرزندتان
  2. گذراندن زمان با کیفیت با فرزندتان
  3. ایجاد محیط مملو از اعتماد و احترام

به خاطر داشته باشید که هیچ فرمول ثابتی برای ایجاد و بهبود رابطه والدین و فرزندان وجود ندارد. اما اگر رابطه شما با فرزندتان بیشتر اوقات بر اساس تعاملات گرم و محبت آمیز باشد، کودک شما احساس دوست داشته شدن و امنیت می کند.

در لحظه بودن: چرا برای رابطه والدین و فرزندان مهم است؟

در لحظه بودن یعنی توجه و فکر کردن به اتفاقاتی که در لحظه حضور با فرزندتان می‌گذرد. این به فرزند شما نشان می دهد که شما به چیزهایی که برای او اهمیت دارد، اهمیت می دهید و همین امر اساس یک رابطه قوی است.

ایده هایی برای در لحظه بودن با فرزندتان:

  • پذیرش خود را نشان دهید. اجازه دهید فرزندتان حضور داشته باشد، خودش باشد و سعی کنید همیشه دنبال ارائه راهکار نباشید. اگر فرزند شما می خواهد وانمود کند که لگوهایش آدمهای یک شهر هستند، اشکالی ندارد. مجبور نیستید فرزندتان را وادار کنید که از آنها به روش "درست" استفاده کند. به کاری که فرزندتان انجام می دهد توجه کنید و بدون قضاوت آن را تشویق کنید. به عنوان مثال، "آیا لگوهای آبی مغازه داران هستند؟ و لگوهای قرمز کوچک مشتریها هستند؟

  • به حرف های فرزندتان گوش دهید و با احساسات او هماهنگ شوید. به عنوان مثال، اگر فرزندتان داستانی طولانی درباره اتفاقات روز را برای شما تعریف می کند، ممکن است بخواهد با این داستان بگوید که روز شادی داشته است.

  • مکث کنید و به آنچه رفتار فرزندتان به شما می گوید، فکر کنید. به عنوان مثال، اگر فرزند نوجوان شما صرفا در آشپزخانه می چرخد اما زیاد صحبت نمی کند، ممکن است بخواهد به شما نزدیک باشد. می توانید بدون نیاز به صحبت کردن، او در آغوش بگیرید یا به او اجازه دهید در تهیه شام کمک کند.

  • هنگامی که فرزندتان نظری را بیان می کند، از آن استفاده کنید تا درباره افکار و احساسات فرزندتان بیشتر بدانید، حتی اگر با نظر شما متفاوت باشد.

با تکرار یا بیان مجدد حرفهای فرزندتان، لبخند زدن و برقراری ارتباط چشمی، به فرزندتان می گویید که هنگام صحبت کردن یا گذراندن وقت در کنار یکدیگر، به او توجه می کنید. این ابراز صمیمیت و علاقه می تواند در کودک شما احساس امنیت و اعتماد به نفس ایجاد کند.

زمان با کیفیت: چرا در برقراری ارتباط با فرزند اهمیت دارد؟

اگر درطول روز زمان های با کیفیتی را با فرزندتان سپری کنید، می توانید امیدوار باشید که رابطه مثبت و موثری بین شما و او شکل خواهد گرفت. زمان با هم بودن اینگونه است که از تجربیات، افکار، احساسات و تغییر علایق یکدیگر مطلع شوید. این نشان می دهد که شما برای فرزندتان ارزش قائل هستید و این برای یک رابطه والد و فرزندی بسیار سودمند است.

زمان با کیفیت می تواند در هر زمان و مکانی اتفاق بیفتد. مثلا یک خنده مشترک هنگامی که کودک نوپای خود را حمام می کنید یا صحبت کردن با نوجوان خود در ماشین در مسیر کلاس بسکتبال. این لحظات به شما این فرصت را می دهد که پیام های مثبتی را با لبخند، خنده، ارتباط چشمی، در آغوش گرفتن و لمس کردن منتقل کنید.

با به حداقل رساندن عوامل حواس پرتی می‌توانید از زمان با هم بودن بهترین استفاده را داشته باشید. این کار می تواند شامل کنار گذاشتن گوشی موبایل یا کاری باشد که در حال انجامش هستید. در این صورت این پیام به کودک شما منتقل می شود که شما مایلید بدون وقفه و حواس پرتی با او زمان بگذرانید.

بسته به شرایط زندگی شما، ممکن است نتوانید هر روز زمان زیادی را با فرزند خود بگذرانید. اما با برنامه ریزی منظم می توانید حداکثر استفاده از زمان را برای بودن با فرزند خود داشته باشید.   

اعتماد و احترام: چگونه آن را در رابطه با فرزندان پرورش دهیم؟

اعتماد و احترام برای داشتن رابطه مثبت والدین و فرزند ضروری است.

ایجاد اعتماد در سال های اولیه رشد کودک بسیار مهم است. کودک شما زمانی احساس امنیت می کند که یاد بگیرد می تواند به شما و سایر مراقبان اصلی برای رفع نیازهای خود اعتماد کند. این احساس امنیت باعث می شود که کودک شما اعتماد به نفس پیدا کند تا جهان را کشف کند. مسلما با بزرگتر شدن فرزندتان اعتماد و احترام، متقابل و دو طرفه می شود.

 می توانید با انجام چند راهکار، اعتماد و احترام را در رابطه خود با فرزندتان پرورش دهید. مثلا:

  • زمانی که فرزندتان به حمایت، مراقبت یا کمک نیاز دارد در دسترس باشید. این حالت ممکن است بلند کردن کودک نوپا بعد از زمین خوردن باشد یا رفتن به دنبال فرزند نوجوان که بعد از مهمانی با شما تماس می گیرد. این کارها به فرزند شما نشان می دهد که وقتی به شما نیاز داشته باشد، در دسترس خواهید بود.

  • به وعده های خود پایبند باشید، تا فرزندتان یاد بگیرد به آنچه می گویید اعتماد کند. برای مثال، اگر قول می‌دهید که آخر هفته به پارک می‌روید، هر کاری که می‌توانید انجام دهید تا به آنجا برسید.

  • فرزندتان را بشناسید و برای او ارزش قائل شوید. اگر فرزندتان عاشق فوتبال است، او را تشویق کنید یا در مورد بهترین بازیکنان فوتبال صحبت کنید. احترام گذاشتن به احساسات، علایق و عقاید فرزندتان، او را تشویق می‌کند تا افکارش را با شما در میان بگذارد.

  • وقتی فرزندتان نظری متفاوت با نظر شما بیان می کند، بدون قضاوت یا ناراحتی گوش دهید. در این صورت فرزندتان این پیام را دریافت خواهد کرد که در آینده نیز به او گوش خواهید داد و به او در مسائل دشوار کمک خواهید کرد.

  • اجازه دهید که رابطه با رشد فرزندتان تکامل یابد و نیازها و علایق فرزندتان تغییر کند. به عنوان مثال، ممکن است کودک پیش از نوجوانی دیگر حضور شما را در پارک با دوستان خود نخواهد، حتی اگر او قبلاً دوست داشت در آنجا با شما بازی کند.
  • قوانین محکم اما منصفانه‌ای برای خانواده تنظیم کنید. قوانین نحوه رفتار خانواده با اعضای خود را به روشنی بیان می کنند. این کار فرزند شما را مطمئن می کند که با او منصفانه رفتار خواهید کرد.

منبع: raisingchildren.net