آتش بی توجهی به دامان طبیعت

گزارش «خبر جنوب» از چالش های ریز و درشت منابع طبیعی فارس و برنامه های پیش رو

آتش بی توجهی به دامان طبیعت

سهیلا رفیعی نژاد-«خبرجنوب»/ حفظ منابع طبیعی علاوه بر فعالیت های سازمانی، نیاز به یک سری آموزش ها و مشارکت ها از سوی مردم دارد و در این خصوص اگر چه عده زیادی به صورت دواطلبانه قدم در این مسیر گذاشته اند، اما هنوز هم برخی به دلیل بی توجهی، در زدن آسیب به منابع طبیعی و ملی کم مقصر نیستند. در عین حال حفظ این منابع و مقابله با حوادثی از جمله آتش سوزی ها نیاز به تجهیزات و نیروی انسانی کافی دارد که در حال حاضر در فارس در حد انتظار وجود ندارد. یکی دیگر از مسایلی که در مقوله منابع طبیعی حایز اهمیت می باشد، توجه استان های همجوار به رفع موانع و آفات و مشکلاتی است که آتش بی توجهی به آن ممکن است دامن استان های دیگر از جمله فارس را بگیرد.

مدیرکل منابع طبیعی فارس در این خصوص به «خبرجنوب» می گوید: متاسفانه در سنوات گذشته ما شاهد آفات و امراض گیاهی بالاخص مبتلا شدن گونه بلوط به آفات بوده ایم. طبق بررسی ها و گزارشات واصله، استان همجوار با این آفات مبارزه نکرده و همین مسئله باعث شد به فارس هم سرایت کند.

حجت اله مرادی اضافه می کند: ما با اعتبار اندکی که به مبارزه با این آفات تخصیص یافت، با تشخیص و حضور به موقع کارشناسان بخش گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیعی توانستیم با این آفات مبارزه کنیم و طبق بازدیدهای بعمل آمده توسط کارشناسان متخصص منابع طبیعی،  در حال حاضر شاهد حداقل این بیماری هستیم.

او در خصوص مشکلات موجود در حوزه منابع طبیعی فارس نیز می افزاید: نسبت به مساحت منابع ملی کل استان، با کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم این وضعیت به نحوی است که ما وسایل نقلیه نیز بسیار کم داریم که این مشکل بزرگی است که با آن مواجه هستیم.

مدیرکل منابع طبیعی فارس اضافه می کند: همچنین کمبود تجهیزات اطفا حریق و عدم آگاهی عده محدودی از هم استانی ها در خصوص اهمیت حفظ منابع طبیعی و پوشش گیاهی استان، از دیگر مسایلی است که با آن روبرو می باشیم.

مرادی همچنین در پاسخ به تصرفات اراضی ملی نیز بیان می کند: خوشبختانه با تلاش شبانه روزی همکاران بالاخص نیروهای حفاظتی مشغول در یگان حفاظتی استان، در حال حاضر با کمترین تصرفات اراضی ملی مواجه هستیم، به نحوی که تصرفات جدید بسیار کم داریم و تصرفاتی هم که در سال های گذشته در این اراضی صورت گرفته پرونده های تخریب و تصرف آن ها در مراجع قضایی در حال رسیدگی است.

مدیرکل منابع طبیعی فارس اضافه می کند: تصرفاتی که به استناد تبصره ذیل ماده 55 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع کشور، جرم مشهود محسوب شده اند بلافاصله با حضور همکاران یگان حفاظت توانسته ایم از ادامه تصرفات جلوگیری کنیم.

مرادی در خصوص اولویت های امسال منابع طبیعی در استان نیز می گوید: اولویت کاری ما حفاظت از اراضی ملی شده است که امانتی مربوط به نسل های آینده می باشد. در این خصوص احیا، توسعه و بهره برداری اصولی از منابع موجود نیز از اولویت های ما است.

او همچنین با اشاره به حفاظت و اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، عنوان می کند: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، یکی از کارهای مهم ما محقق کردن این امر است؛ در این خصوص تعداد نهال های مورد نیاز مان را باید تولید کنیم تا در مهلت های مقرر بتوانیم کاشت کنیم.

مرادی می گوید: اجرای پروژه های آبخیزداری نیز جزو دیگر برنامه های امسال ما است و با توجه به اینکه خوشبختانه اولین استانی بودیم که تفاهم نامه 140 طرح آبخیزداری را با هدف ذخیره نزولات آسمانی، تقویت سفره های زیرزمینی و اشتغالزایی، بیایبان زدایی و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها منعقد کرده و پیگیری می کنیم.

مدیرکل منابع طبیعی فارس اضافه می کند: متاسفانه چندین سال است که با پدیده خشکسالی مواجه ایم و امیدواریم بتوانیم با مشار کت آحاد مردم و بسیج سازندگی از هدررفت و هرز آب های جاری جلوگیری کنیم و به ذخیره نزولات آسمانی و بهبود وضعیت سفره های زیرزمینی کمک کنیم.

مرادی در ادامه در پاسخ به این که مهم ترین دغدغه های این حوزه نیز می گوید: با توجه به بارش های مطلوب امسال که باعث شده جنگل ها و مراتع در فارس از پوشش گیاهی خوبی برخوردار باشند، باید مراقب آتش سوزی ها باشیم و در این باره تمهیداتی اندیشیده ایم که با همکاری و حضوری شفاف توسط مردم بخصوص دامداران، بهره برداران، مرتع داران، کشاورزان و همیاران طبیعت همچون سال گذشته بتوانیم در پیشگیری از آتش سوزی ها در جنگل ها و مراتع نقش موثری ایفا کنیم و همچنین با حضور بموقع در عملیات های اطفا حریق شاهد کمترین حریق و آسیب های ناشی از آن در جنگل ها و مراتع باشیم. 

مدیرکل منابع طبیعی فارس تاکید می کند: در این خصوص در فارس 37 هزار همیار طبیعت داریم که امیدواریم بتواینم با بکارگیری قرق بانان فصلی و بکارگیری آن ها در مناطق حادثه خیز و بحرانی که سال گذشته با آتش سوزی هایی مواجه بودیم، حداقل حریق را داشته باشیم.