گروه سنی ۱۰ تا ۳۰ساله ، بیشترین آسیب دیدگی چهارشنبه سوری در بندرعباس

طبق اعلام دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در چهارشنبه سوری سال گذشته تعداد مصدومان این حادثه در استان هرمزگان ۲۳ نفر گزارش شد که بیشترین گروه آسیب دیده در گروه سنی ۱۰ساله تا ۳۰ساله گزارش شده است که می‌طلبد امسال با رعایت نکات ایمنی چهارشنبه سوری شاد و بی‌خطری را در آستانه نوروز ۱۴۰۴ تجربه کرد.

گروه سنی ۱۰ تا ۳۰ساله ، بیشترین آسیب دیدگی چهارشنبه سوری در بندرعباس

چهارشنبه‌سوری یا همان چهارشنبه آخر سال، در واقع یکی از مناسبت‌های نوروزی و از سنت‌های ما ایرانیان است که خانواده‌ها با برافروختن آتش و پریدن از روی آن، این رویداد را به نوعی جشن می‌گیرند اما هر ساله بر اثر بی‌توجهی، شاهد اتفاقات ناگواری هستیم که آموزش و افزایش دانش پیشگیری در برابرا ینگونه حوادث برای عموم جامعه ضروری است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در این راستا با اشاره به اینکه هر ساله مصادف با چهارشنبه آخر سال شاهد اتفاقاتی در جامعه هستیم که بعضی اوقات در اثر بی‌توجهی و سهل انگاری به نکات ایمنی منجر به نقص عضو و یا مرگ افراد می‌شود، گفت: آموزش و افزایش دانش پیشگیری در برابر اینگونه حوادث برای عموم جامعه ضرورت دارد.

دکتر یحیی میرزاده اظهار کرد: در راستای پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری باید از از آتش‌زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی و امثال این‌ها در اماکن مسکونی و در معابر عمومی، کوچه و خیابان خودداری کرد و کبریت و مواد آتش‌زا را از دسترس کودکان دورنگه داشت.

وی بیان کرد: خانواده‌ها به فرزندان خود در مورد خطرات مواد آتش‌زا و عواقب آن آموزش دهند و همچنین از پارک خودروها در شب چهارشنبه سوری در کوچه‌ها و معابر تنگ خودداری شود؛ چرا که آتش بازی در نزدیکی وسیله نقلیه که حامل بنزین و موادسوختنی است، موجب عواقب ناگوار آتش‌سوزی خواهد شد.

حتی الامکان درب محل‌هایی مانند انباری، زیر زمین و بالکن‌ها که ممکن است فرزندان موادآتش‌زا نگهداری کنند، قفل شود؛ از ریختن مواد اشتعال‌زا مانند بنزین و نفت بر روی آتش خودداری شود؛ وجود کپسول اطفای حریق در نزدیکی محوطه آتش ضروری است و قبل از ترک محل حتما از خاموش شدن آتش مطمئن شوید؛ این‌ها از دیگر هشدارهایی بوده که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان برای ایمنی در برابر چهارشنبه سوری اعلام کرد.

رییس مرکز بهداشت شهرستان بندرعباس یادآور شد: در صورت بروز هرگونه حریق یا حادثه خونسردی خود را حفظ کرده و فوری با تلفن ۱۲۵ آتش نشانی اطلاع‌رسانی کنید و در صورت مواجه شدن با افراد مصدوم فوری با شماره تلفن ۱۱۵ اورژانس تماس حاصل نمایند.

نقش آموزش و فرهنگ‌سازی در کاهش حوادث چهارشنبه سوری؛ از مدرسه تا خانواده

معاون فنی مرکز بهداشت شهرستان بندرعباس نیز پیش از این در نشست هم‌اندیشی و هماهنگی پیشگیری از حوادث چهارشنبه‌ سوری، اظهار کرد: هدف از برگزاری این نشست هم اندیشی و هماهنگی برای آموزش و فرهنگ سازی در زمینه کاهش تلفات و آسیب‌های ناشی از حوادث چهارشنبه‌ سوری و ارتقای ایمنی جوانان و نوجوانان، عنوان کرد.

دکتر طیبه رازنهان، با اشاره به آمار بالای تلفات و مصدومیت‌های ناشی از این حوادث، بیان کرد: چهارشنبه‌ سوری هر ساله با حوادث ناگوار و جبران‌ناپذیری همراه است که با برنامه‌ریزی وهمکاری بین‌ بخشی، می‌توان از بروز حوادث ناشی از چهارشنبه سوری پیشگیری این آمار را به طور چشمگیری کاهش داد.

وی بیان کرد: باتوجه به افزایش ترددها و برگزاری مراسم چهارشنبه سوری در آستانه نوروز، ضروری است که تمامی نهادها و دستگاه‌های اجرای با هماهنگی و همکاری کامل، برنامه‌های پیشگیرانه را اجرا کنند تا شاهد کاهش آسیب‌ها و تلفات به ویژه در گروه سنی نوجوانان و جوانان باشیم.

معاون فنی مرکز بهداشت بندرعباس با اشاره به اینکه بسیاری از حوادث چهارشنبه سوری قابل پیشگیری هستند و نیازمند آگاهی بخشی و نظارت بیشتر خانواده‌ها است، بر لزوم فرهنگ سازی این موضوع در بین نوجوانان و جوانان به‌ویژه در مدارس و خانواده و همچنین نقش فرهنگ سازی از طریق صدا و سیما و فضای مجازی در این راستا تاکید کرد.

رییس گروه جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس مرکز بهداشت بندرعباس نیز در خصوص آسیب‌های چهارشنبه سوری آخر سال، لزوم هماهنگی‌های بین بخشی، انجام اقدامات پیشگیرانه و همکاری و مشارکت دستگاه های متولی امر تاکید کرد.

سمیه سمالی با تاکید بر لزوم آگاه سازی نوجوانان و جوانان در خصوص حوادث چهارشنبه سوری، بیان کرد: باید با آموزش‌های لازم در خصوص پیشگیری از بروز حوادث، راه‌های مقابله با این حوادث، آموزش لازم قبل، حین و حتی بعد از آسیب دیدن افراد، برای جوانان و نوجوانان داشته باشیم و با حضور در مدارس، دانشگاه‌ها و اماکن عمومی آموزش‌های لازم ارائه شود تا از بروز حوادث و آسیب‌های ناشی از آن جلوگیری شود.

نکاتی برای چهارشنبه‌سوری ایمن و بی‌خطر؛ از سنت تا ایمنی

چند نکته برای چهارشنبه‌سوری شاد و بی‌خطر

*تا حد امکان در خانه بمانید و از حضور در خیابان‌ها و محل‌های آتش‌بازی خودداری کنید

* از حضور کودکان بدون نظارت والدین در برنامه‌های آتش‌بازی جلوگیری کنید

* به کودکان آموزش دهید که مواد آتش‌بازی اسباب‌بازی نیستند و خطرات جدی به همراه دارند

* از خرید مواد آتش‌بازی غیرمجاز و بدون استاندارد خودداری کنید

* در صورت حضور در مراسم چهارشنبه‌سوری، از پوشیدن لباس‌های گشاد و قابل اشتعال خودداری کنید؛ همچنین موهای بلند خود را جمع کنید تا از خطر آتش‌گرفتن جلوگیری شود

* قبل از روشن کردن آتش، محیط را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که مواد قابل اشتعال در نزدیکی محل آتش‌بازی وجود نداشته باشد.

* از روشن کردن آتش در نزدیکی کپسول‌های گاز، محل‌های ذخیره سوخت و سایر مناطق پرخطر خودداری کنید.

و در آخر؛ می‌توان این سنت باستانی چهارشنبه‌سوری را به شیوه‌ای ایمن و مسئولانه جشن گرفت و از خطرات احتمالی پیشگیری کرد و در واقع صفحه عمرمان را در این حادثه نبندیم.