مشاطه شیراز با صنایع دستی

برگزاری نشست تخصصی دبیران شهرها و روستاهای جهانی صنایع دستی در شیراز

مشاطه شیراز با صنایع دستی

زینب دانشور- «خبر جنوب»/ دیروز و همزمان با روز جهانی صنایع دستی، شیراز به عنوان یکی از شهرهای جهانی صنایع دستی میزبان دبیران شهرها و روستاهای جهانی صنایع دستی بود. در این نشست تخصصی که با حضور مریم جلالی، معاون صنایع دستی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد بر ضرورت توجه به حوزه صنایع دستی به عنوان اقتصاد هویت بنیان تاکید شد.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی در این نشست ضمن تبریک روز صنایع دستی با بیان این که 20 خرداد دستاویزی است برای نشان دادن اهمیت این حوزه و لزوم توجه به صنایع دستی گفت: با گذشت 60 سال از فعالیت شورای جهانی صنایع‌دستی ما یک روز جهانی تحت عنوان صنایع‌دستی و فرش داریم و این روز پاسداشت هویتی است که با هم‌گرایی فرابخشی اتفاق می‌افتد.

مریم جلالی، افزود: اصل توجه به صنایع دستی به عنوان اقتصاد هویت بنیان در دولت سیزدهم در دستور کار دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها قرار گرفته و از آنجاکه صنایع‌دستی در آموزش‌وپرورش، وزارت علوم، وزارت ارشاد، وزارت صمت، اتاق‌های تعاون و بازرگانی و… می‌تواند نقش‌آفرینی کند، تمام فعالیت‌ها معطوف شده که افتخاراتی را در سطح اقدامات وزارتخانه ایجاد کنیم.

وی اقدامات دولت شهید رئیسی در راستای حمایت از عرصه صنایع دستی را برشمرد و گفت: یکی از مصوبات خوب دولت کنونی در راستای حمایت از هنرمندان صنایع دستی، بیمه هنرمندان است که گواهی است بر این مدعا.

معاون وزیر افزود: همچنین نظام‌مند شدن پیمان سپاری ارزی برای تسهیل صادرات و دستور صریح برای ایجاد کانون‌های عرضه صنایع دستی در مبادی ورودی شهرها، از دیگر اقداماتی است که با تاکید رئیس جمهور شهید انجام شد.

جلالی تاکید کرد: ظرفیت‌های صنایع دستی باید از بالقوه به بالفعل درآید و شهرداران شهرهای جهانی صنایع دستی به عنوان دبیران با نقش‌آفرینی جهانی، در به سرانجام رساندن رسالت خود بکوشند.

او به شهرداران توصیه کرد: رویکرد مدیریت شهری نسبت به شهر باید تغییر کند مدیریت شهری، مدیریت سازه نیست، شهر یک عنصر پویا و جان دار است و وقتی انسان‌محوری در شهر معنا پیدا کند، صنایع‌دستی هم که یک ساحت فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارد نیز می‌تواند مبنا باشد.

معاون صنایع‌دستی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با بیان این که شهرداری پای ثابت صنایع‌دستی است گفت: اگر توجه شهردارها به صنایع‌دستی جلب شود، اتفاقات خوبی خواهد افتاد.

 جلالی افزود: باید میزان ارتباط شهرها و روستاهای جهانی با سازمان جهانی چوب را بررسی کنیم و در این خصوص با برگزاری نشست‌های تخصصی نقش‌آفرینی شهرداری‌ها در حوزه برنامه‌ریزی و عمرانی تحقق پیدا کند.

وی با بیان اینکه کارگروه‌های تخصصی در حوزه شهرهای جهانی رفتار ما را برای کارهای بین‌المللی سازماندهی می کند، افزود: باید رویکرد درون‌زا را به فرامرزی تسری دهیم.

جلالی صنایع‌دستی را راه برون رفت شهرداری ها از معضل بافت‌های تاریخی خواند و گفت: در واقع صنایع دستی حیثیت بنای تاریخی را حفظ می‌کند.

معاون صنایع‌دستی وزیر میراث فرهنگی، از تشکیل شورای راهبردی در آینده‌ای نزدیک با هدف افزایش تعداد شهرهای ملی خبر داد و گفت: در برنامه هفتم توسعه نیز موظفیم زیست بوم صنایع دستی را کامل کنیم که یکی از اجزای ‌آن، مدیریت شهری است.

جلالی با اشاره به اینکه در پی دیپلماسی فرهنگی هستیم، از حضور ۶۰ رایزن فرهنگی در ایران طی هفته آتی خبر داد و گفت: ضروری است راهبران اقتصادی شهرها شناسایی شود تا صنایع دستی از غفلت تاریخی بیرون بیاید.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد که نتایج این نشست منجر به هویت بخشی هنرمندان صنایع دستی کشور شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس نیز در این گردهمایی گفت: فارس به عنوان یکی از پایگاه های تمدنی کشور با بیشترین آثار تاریخی ثبت شده در فهرست جهانی و ملی در کشور، شهری هنرپرور و فرهنگ‌پرور است این حقیقت را با سیر در بافت تاریخی و در لایه‌های پنهان شهر می توان دید.

محمد ثابت اقلیدی با اشاره به تعامل مطلوب با شهرداری شیراز به ویژه در اجرای رویدادهای مشترک بیان کرد: طی این تعامل ۱۲ خانه صنایع دستی در استان و در شهرستان های شیراز، فسا و لار به بهره‌برداری رسید.

وی دیگر پروژه مشترک با شهرداری را احیای میدان توپخانه یا نقاره‌خانه عنوان کرد و افزود: تعدادی از حجره های در این پروژه به عرضه صنایع دستی اختصاص خواهد یافت.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس ادامه داد: میزبانی از رویدادهایی برای معرفی صنایع دستی، طراحی، ساخت و نصب المان‌های هویت ساز و الزام بناهای ساختمانی به استفاده از آرایه‌های معماری سنتی شهر از دیگر مواردی است که با همکاری شهرداری شیراز اجرایی خواهد شد.

ثابت اقلیدی با تاکید بر لزوم اجرای برنامه های رویداد محور بیان کرد: برگزاری رویدادهای مختلف در حوزه های گردشگری و صنایع دستی در ایام نوروز و هفته میراث فرهنگی نشان داد که در استان هنرمندان بی نظیر و چیره دستی داریم و مردم از هنر آن ها استقبال می کنند.

رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز نیز از  آمادگی شیراز برای میزبانی و معرفی صنایع دستی در کشور و شهرهای خواهرخوانده در صورت گسترش و تقویت زیرساخت‌ها خبر داد و گفت: جای خرسندی است که معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری توجه جدی به سومین حرم اهل بیت(ع) دارد.

محمدعلی چوبینی با بیان این که شهرداری شیراز آموزش عمومی صنایع دستی رو به فراموشی در سرای محلات و فرهنگسراها را در دستور کار قرار داده است ادامه داد: راه‌اندازی مدرسه هنر و استفاده از صنایع دستی به عنوان هدایای جشنواره‌ها و مناسبت‌ها از دیگر اقدامات شهرداری در راستای اقتصاد صنایع دستی است.

 وی شیراز را خاستگاه هنرمندان تمام شاخه های هنری و گردشگری خواند و گفت: شیراز نیازمند آذین بندی هنر هنرمندان چیره دستش است.

رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز با اشاره به محل این گردهمایی در ساختمان قدیم شهرداری شیراز عنوان کرد: این مکان اکنون به کارگاهی برای راه‌اندازی موزه بلدیه شیراز تبدیل شده و بخشی از آن به صنایع دستی اختصاص داده خواهد شد.

گفتنی است در این نشست دبیران صنایع دستی شهرهای مختلف کشور به ارائه اقدامات انجام شده در مناطق خود پرداخته و تجربیات خود را به اشتراک گذاشتند.