سال شیرین یحیی و جواد؛ فدراسیونی که باز هم بازنده بود!

برنده‌ها و بازنده‌های فوتبال ایران در سال ۱۴۰۲

سال شیرین یحیی و جواد؛ فدراسیونی که باز هم بازنده بود!

سپهر ستاری/ فوتبال ایران در سال ۱۴۰۲ روزهای خبرسازی را سپری کرد و سال گذشه با توجه به برگزاری مسابقات مختلف از جمله جام ملت‌های آسیا، یکی از پراتفاق‌ترین سال‌های فوتبال ایران بود. در سالی که گذشت تیم ملی ایران به مرحله نیمه‌نهایی جام ملت‌های آسیا راه یافت ولی مقابل قطر شکست خورد تا حسرت قهرمانی در آسیا به بیش از نیم‌قرن برسد. در رده باشگاهی هم پرسپولیس تیمی بود که عملکرد درخشانی داشت و موفق شد تمام جام‌ها را تصاحب کند. سال ۱۴۰۲ برای بعضی از فوتبالی‌ها بهتر از بقیه سپری شد و آن‌ها لقب برنده‌های این سال را تصاحب کردند. از طرفی خیلی‌ها هم سال خوبی را نگذراندند و می‌توان به آن‌ها لقب بازنده‌های ۱۴۰۲ را داد.

برنده‌های ۱۴۰۲؛ از یحیی و نکونام تا مرد برزیلی سرخ‌ها

سال گذشته برای پرسپولیسی‌ها یک سال فوق‌العاده بود و این تیم با قهرمانی در لیگ برتر، جام حذفی و سوپرجام یک سه‌گانه تاریخی را رقم زد. همین موضوع باعث می‌شود تا سال ۱۴۰۲ برای یحیی گل‌محمدی یک سال خاص باشد و او بهترین خاطرات مربیگری خود را در همین سال رقم زده است. البته نیمه دوم سال برای گل‌محمدی به خوبی نیمه اول آن نبود و او پس از ناکامی در لیگ قهرمانان آسیا و حذف از این رقابت‌ها در نهایت خودش تصمیم به جدایی از پرسپولیس گرفت. با این حال کسب یک سه‌گانه و برتری در ۲ دربی مقابل استقلال، از یحیی یک مربی برنده در سال ۱۴۰۲ ساخت. او احتمالا در سال ۱۴۰۳ به فوتبال برخواهد گشت و همه منتظر رونمایی از مقصد بعدی‌اش هستند.

امید عالیشاه سال را به عنوان یکی از بازیکنان نیمکت‌نشین پرسپولیس آغاز کرد ولی گلزنی در فینال جام حذفی مقابل استقلال و دربی رفت این فصل باعث شد محبوبیت او بین هواداران به شکلی فوق‌العاده افزایش یابد. عالیشاه از زمان حضور اوسمار به یک بازیکن کلیدی در پرسپولیس تبدیل شده و جایگاه خود را در این تیم پس گرفته است.

جانشین یحیی گل‌محمدی در پرسپولیس هم یکی از برنده‌های سال گذشته بود. اوسمار ویرا یک سال پیش حتی تصور هم نمی‌کرد که به مرد اول نیمکت پرسپولیس تبدیل شود ولی جدایی یحیی و پاسخ منفی برانکو باعث شد مرد برزیلی به مهم‌ترین جایگاه دوران حرفه‌ای خود برسد. پرسپولیس با اوسمار شروع درخشانی داشته و نتایج مناسب این تیم در کنار سبک بازی جذاب باعث شده ویرا خیلی زود بین هواداران محبوب شود.

شهریار مغانلو در سال ۱۴۰۲ به یکی از آرزوهای بزرگ دوران حرفه‌ای خود رسید و در پایان لیگ بیست‌ودوم عنوان آقای گلی را تصاحب کرد. مغانلو گرچه با تیم ملی و سپاهان جام نگرفت ولی با آقای گلی نامش را در تاریخ لیگ برتر به ثبت رساند. سال گذشته برای دیگر مهاجم تیم ملی یعنی سردار آزمون هم سال مهمی بود و او پس از عملکرد پرفراز و نشیب در لورکوزن، با یک انتقال جذاب راهی رم شد. آزمون گرچه در پایتخت ایتالیا بازیکن ثابتی نبوده ولی با عملکردی که داشته خیلی زود بین هواداران و هم‌تیمی‌های جدیدش محبوب شده است.

سامان قدوس هم یکی از نفراتی بود که شرایطش در سال گذشته کاملا تغییر کرد. او زیر نظر امیر قلعه‌نویی به یکی از بازیکنان کلیدی تیم ملی تبدیل شد در جام ملت‌های آسیا هم بهترین بازیکن ایران بود. قدوس در تیم باشگاهی‌اش، برنتفورد هم با توجه به مصدومیت دیگر نفرات بیش از گذشته فرصت بازی پیدا کرد.

جواد نکونام هم در سال ۱۴۰۲ به یکی از رویاهای بزرگ دوران ورزشی خود رسید و تیرماه هدایت استقلال را بر عهده گرفت. نکونام درحالی سرمربی استقلال شد که حمایت همه‌جانبه هواداران را پشت سر خود داشت و علی‌رغم حواشی فراوان، تا اینجای فصل نتایج بسیار خوبی کسب کرده است. استقلال با نکونام مدعی اول قهرمانی در لیگ برتر محسوب می‌شود و او که سال ۱۴۰۱ را با جدایی تلخ و پرحاشیه از فولاد به پایان برده بود، در سال ۱۴۰۲ روزهای شیرینی را سپری کرد.

بازنده‌های ۱۴۰۲؛ از رئیس اصفهانی تا سرمربی تیم اصفهانی!

مهدی تاج در سال گذشته رئیس فدراسیون فوتبال بود و این فدراسیون زیر نظر او حواشی مختلفی را سپری کرد و اتفاق منفی آن به مراتب بیشتر از اتفاق مثبت بود. در سال گذشته تیم امید ایران باز هم در راه رسیدن به المپیک ناکام ماند و حتی در بازی‌های آسیایی هم با شکست مقابل هنگ‌کنگ از دور رقابت‌ها کنار رفت. بزرگسالان هم در کسب عنوان قهرمانی ناکام ماندند و تنها تیم‌های ملی نوجوانان و فوتبال ساحلی تا حدی آبروداری کردند. در سال گذشته طلسم ورود VAR شکسته شد و در لیگ قهرمانان آسیا ۲ بازی دربی این تکنولوژی مورد استفاده قرار گرفت ولی هنوز مشخص نیست چه زمانی تمام مسابقات با VAR برگزار خواهد شد. کمیته داوران فدراسیون تاج روزهای عجیب و پرحاشیه‌ای را سپری کرد و حتی ماجرای حضور داور زن در دربی هم به شکل عجیبی منتفی شد.

ناکامی تیم امید در ۲ تورنمنت متوالی باعث شد علاوه بر انتقادات فراوان از فدراسیون فوتبال، عملکرد رضا عنایتی هم با سوالات زیادی مواجه شود. عنایتی که به شکلی غیرمنتظره هدایت امیدها را بر عهده گرفته بود، موفق نشد با این تیم به المپیک برسد و سپس از بازی‌های آسیایی هانگژو هم حذف شد.

فرهاد مجیدی که در فصل اول حضورش در لیگ امارات نتایج خوبی با اتحاد کلباء کسب کرده بود، نتوانست این فصل عملکرد خوبی داشته باشد و پس از کسب نتایج ضعیف از سمت خود برکنار شد تا سال را با یک اتفاق تلخ به پایان برساند.

ژوزه مورایس هم با وجود امیدهای فراوان رقابت قهرمانی در لیگ بیست‌ودوم را به پرسپولیس واگذار کرد و پس از شروع درخشان در این فصل، با اتفاقات عجیبی مواجه شد. ۷ باخت در ۸ بازی باعث شد سپاهان از لیگ قهرمانان آسیا حذف شود و در کورس قهرمانی هم از استقلال و پرسپولیس جا بماند که این موضوع حتی شایعاتی مبنی بر اخراج مرد پرتغالی را به وجود آورد. البته سپاهان پس از ۲ برد در روزهای پایانی سال امیدوار است تا در ادامه فصل به کورس برگردد و لیگ را با قهرمانی تمام کند.

مهدی رحمتی ابتدای این فصل پس از عملکرد خوب در آلومینیوم اراک، هدایت نساجی را بر عهده گرفت و امیدوار بود با این تیم در لیگ برتر و لیگ قهرمانان آسیا عملکرد قابل دفاعی داشته باشد ولی شکست‌های متوالی باعث شد حضور او در قائمشهر حتی به نیم‌فصل هم نرسد و از سمت خود برکنار شود.