در ولع سوخت بیشتر

گزارش «خبرجنوب» از تراژدی ادامه دار صدور بارنامه های تقلبی در فارس

در ولع سوخت بیشتر

فاطمه ایزدی - «خبرجنوب»/ همیشه در ایامی از سال، مصرف سوخت در کشور رو به افزایش می رود و استان فارس نیز از این قائده مستثنی نیست. هر چند گاهی مصرف بیش از حد سوخت هایی همچون گازوییل از مسائلی مثل قاچاق و تلاش برای دریافت سهمیه بیشتر با روش های مختلف آب می خورد اما در هر حال در نوروز، میزان مصرف رشد می کند.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی فارس در گفتگو با «خبرجنوب» تاکید کرد که از 24 اسفندماه تا 14 فروردین ماه امسال، 162 میلیون لیتر بنزین در استان مصرف شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 4 درصد رشد داشته است.

 به گفته اسداله طاهری حسینخانی، بیشترین رشد مصرف در سطح فارس مربوط به سیزدهم فروردین ماه بوده که در مقایسه با سال گذشته رشد 28 درصدی را تجربه کرده است.

این مسئول به این نکته نیز اشاره کرد که در طول این مدت در استان فارس، 108 میلیون لیتر گازوئیل مصرف شده که این عدد نسبت به مدت مشابه سال قبل، 17 درصد رشد داشته است.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی فارس با بیان اینکه بیشترین درصد مصرف با رشد 48 درصدی نسبت به سال گذشته مربوط به 29 اسفندماه بوده است تاکید کرد که 13 فروردین امسال نیز مصرف در مقایسه با سال قبل، رشد 160درصدی داشته است. 

طاهری با اشاره به نقش جایگاه‌های سی ان جی در کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی نیز توضیح داد که در سال گذشته حدود 552 میلیون متر مکعب گاز سی ان جی از طریق 133 باب جایگاه سی ان جی فعال در استان به خودرو‌های دوگانه سوز تحویل شده که نسبت به سال 1401 حدود 3 درصد کاهش داشته و به همین میزان در مصرف بنزین صرفه‌جویی شده است. 

او مصرف سوخت گاز مایع را در استان 106 هزارتن بیان کرد و ادامه داد که اقداماتی همچون اجرای طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع، برخورداری خانوار‌ها از نعمت گاز طبیعی و همچنین نظارت و پایش مستمر بر مصرف کنندگان گاز مایع منجر شده تا مصرف این فرآورده در سال 1402 نسبت به سال گذشته 24 درصد کاهش داشته باشد.

طاهری با اشاره به اینکه فعالیت هیچ جایگاهی در طول ایام نوروز و روزهای پیش از آن متوقف نشده است اذعان داشت که فارس از لحاظ قطعه در سطح کشور یکی از بهترین استان ها بود چرا که قطعه های سامانه هوشمند استان، زیر یک درصد خرابی داشت، حال آنکه سالهای گذشته این میانگین بالای 20 درصد بود.

 این مسئول به این نکته نیز گریز زد که هیچ خبری از گرانی بنزین نیست و زمزمه گرانی سوخت در سال جدید وجود ندارد. طاهری به صدور بارنامه های جعلی نیز اشاره کرد و با بیان اینکه این چالش همچنان ادامه دارد، یادآور شد که بارنامه های تقلبی موجب رشد بیش از حد مصرف گازوییل در استان فارس شده است.

در واقع در اقدامی عجیب برخی شرکت‌های حمل و نقل نسبت به صدور بارنامه به مقاصد غیر واقعی خصوصاً به مقصد پایانه‌های مرزی و همچنین عدم درج نرخ کرایه حمل اقدام می‌کنند که باعث بروز مشکلاتی برای رانندگان شده است. مدیرکل حمل کالای سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای نیز به ادارات کل استانها اعلام کرده که صدور بارنامه به مقاصد غیر واقعی از سوی شرکتهای حمل و نقلی را تخلف اعلام کنند.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نیز چند روز پیش در همین باره اعلام کرد که در بحث بارنامه‌های جعلی که بسیار زیاد در کشور صادر می‌شود معضل اساسی داریم، چرا که بارنامه جعلی صادر می‌شود، بدون اینکه باری جابه‌جا شده باشد و سهمیه ۳۰۰ تومانی هر لیتر نفت‌گاز تخصیص یافته به پیمایشی که صورت نگرفته در مرز‌های کشور ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان در لیتر به فروش می‌رسد.

واضح است که صدور چنین بارنامه هایی برای استفاده از سهمیه سوخت بیشتر صورت می گیرد و آن طور که برخی فعالان حوزه حمل و نقل نیز می گویند برخی افرادی که کامیون دارند برای شارژ بیشتر کارت سوخت خود و استفاده از حاشیه سود آن چنین اقدامی انجام می دهند. در حقیقت آنها از این طریق سوخت را قاچاق می کنند و هر لیتر گازوییل 300 تومانی را در مرزهای کشور به قیمت 30 تا 35 هزار تومان هم می فروشند.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی فارس نیز بر همین اساس توضیح داد که کارت سوخت کامیون ها به تناسب بارنامه هایی که می گیرند شارژ می شود و طبق پیمایش تا 4 هزار لیتر سوخت هم می توانند دریافت کنند. طاهری با اشاره به نظارت و کنترل دوربین های مدار بسته جایگاه های سوخت در فارس که به صورت روزانه انجام می شود، یادآور شد که کارت های مهاجر یا کامیون هایی که فعالیت ندارند، کنترل و این تخلفات برای رسیدگی و طی مراحل قانونی به تعزیرات اعلام می شود.

البته گازوییل فقط از طریق صدور بارنامه های جعلی قاچاق نمی شود و در برخی جایگاه ها تخلفات از چشم ناظران دور می ماند. در این میان یکی از فعالان حوزه حمل و نقل در گفتگو با «خبرجنوب» اعلام کرد که چند شب پیش در جایگاه سوخت یکی از شهرستان های فارس، شاهد بوده که کارگر جایگاه با در دست داشتن 7 کارت سوخت، هر لیتر گازوییل 300 تومانی را به قیمت 7 هزار تومان به صورت آزاد عرضه می کرده است. در واقع بعضی از آنها با اجاره کارت سوخت، دل به دریای قاچاق سوخت می زنند و یک شبه به درآمدهای هنگفت می رسند.

با این حال این موضوع باید کنترل شود و دستگاه های مربوطه به صورت جدی تری با معضل قاچاق و تاراج سوخت مقابله کنند.