آب ناز بر موکب نشر نشست

مجموعه‌ی تازه‌ی ادبیات داستانی امین فقیری شامل پنج داستان کوتاه و دو نمایش‌نامه در قالب مجموعه‌ای به نام «آب ناز» به چاپ رسید.

آب ناز بر موکب نشر نشست

شجاع انوری / سرویس فرهنگ و هنر «خبر جنوب» /

شامگاه دوشنبه چهارم تیرماه، مجموعه‌ی فرهنگی و کتاب‌فروشی «شیرازه» میزبان دوست‌داران کتاب و ادبیات داستانی بود برای رونمایی کتاب تازه‌ای از «امین فقیری».

امین فقیری متولد ۱۳۲۲ شیراز، داستان‌نویس و نمایش‌نامه‌نویس، در خانواده‌ای فرهنگی و کتاب‌دوست بالید و جزو نسل اول داستان نویسان مدرن ایران لقب گرفت. «دهکده‌ی پرملال» اولین مجموعه‌ی داستانی اوست که در ۲۳ سالگی منتشر کرد که تاکنون بارها و بارها تجدید چاپ شده و از آثار سترگ و جاودان داستان نویسی مدرن ایران به شمار می‌آید.

 حضور نویسندگان و منتقدانی چون «محمد کشاورز»، «سندی مومنی» و «نایب شیرازی» به‌عنوان سخن‌ران، و دیگر بزرگان و ادب دوستان به عنوان مدعو، از ویژگی‌های جلسه بود. «امین فقیری» خود شروع کننده‌ی جلسه‌ی رونمایی شد و با خواندن بخشی از کتاب «آب ناز» محفل را گرما بخشید. سپس «سندی مومنی»، داستان‌نویس و منتقد ادبی درباره‌ی این کتاب سخن گفت و اشاره کرد: در کتاب اول امین فقیری یعنی «دهکده‌ی پر ملال» شاهد یک جامعه‌ی روستایی هستیم و باز در مجموعه داستان «آب ناز»، آخرین اثر نویسنده، نیز با همان جامعه‌ی سنتی، بسته و به شدت مردسالار روبه‌رو می‌شویم.

او عشق را محور اصلی داستان‌ها عنوان کرد و افزود: عشق‌های مجموعه داستان «آب ناز» وجه اشتراکات و افتراقاتی با کتاب دیگر فقیری به نام «ظلمت شب یلدا» دارد که البته بسیار طبیعی است. در ظلمت شب یلدا عاشق‌ها عشق بالغ دارند و روبه رشد است اما در آب ناز داستان عطا و تراکتور یک عشق آسیب‌زا و آسیب‌زننده وجود دارد.

سندی مومنی با بیان این‌که نرخ خشونت در این داستان‌ها بالاست، ادامه داد: فرار، ایده‌ی اصلی عاشق‌ها در «آب ناز» است.

مومنی روایت شیراز قدیم در داستان‌های «آب ناز» هم‌چون دیگر آثار امین فقیری را برجسته دانست که باعث انبساط خاطر بسیار شیرینی برای خواننده‌ی کتاب خواهد شد.

 

«محمد کشاورز»، داستان نویس و منتقد، دیگر سخن‌ران جلسه بود که به شرح زیست فرهنگی امین فقیری پرداخت و گفت: عنصر روایت در آثار فقیری نمود بسیاری دارد. یکی از دلایل آن، احترام به شیوه‌ی قصه‌گویی ایرانی است که از کودکی و در خانواده با آن روبه‌رو بوده و در عین‌حال و هم‌زمان زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی است که مولف در آن رشد کرده است.

 

او گفت: زندگی‌هایی که امین فقیری روایت کرده، زندگی‌های ساده‌ای هستند که با روایت یک انسان در یک جامعه‌ی پیچیده‌ی شهری متفاوت است.

محمد کشاورز با بیان این‌که عنصر قصه‌گویی در این داستان‌ها قوی‌تر از هر عنصر دیگر داستان‌نویسی، مثل تکنیک و شیوه‌ی مدرن و پست‌مدرن روایت است، اشاره کرد: شیوه‌ی فقیری برای نوشتن از چنین جامعه‌ای نشأت گرفته که نمونه‌ی بارز آن کتاب «دهکده‌ی پرملال» است.

محمد کشاورز هم‌چنین گفت: امین فقیری از تجربه‌ی زیسته‌ی خود می‌نویسد. او در تمام سال‌های نویسندگی تلاش کرده تجربیات و دیده‌ها و شنیده‌هایش را به صورت داستان درآورد و در این مسیر کم‌تر تکنیک‌های تازه‌ی داستان‌نویسی که دهه‌های هفتاد و هشتاد مرسوم شد را تجربه کرده.

محمد کشاورز مجموعه‌ی «آب ناز» را ادامه‌ی طبیعی آثار قبلی نویسنده دانست و ادامه داد: البته امین فقیری آثاری دارد که متفاوتند و هنوز منتشر نشده که بسیار ارزشمند هستند. به عنوان مثال رمان «سگ‌های تاریکی» او از این جمله آثار است که اگر روزی آن رمان منتشر شود از شمار کارهای خوب و به یادماندنی داستان و رمان ایران خواهد بود.

«نایب شیرازی»، پژوهش‌گر و منتقد ادبی نیز درباره‌ی بافتار و ساختار زبانی مجموعه‌ی «آب ناز» سخن گفت و با اشاره به وجود این عناصر در کلیت داستان امین فقیری ادامه داد: استفاده از واژه‌های بومی و محلی برای غنای زبان فارسی ضروری است و کسانی مثل امین فقیری می‌توانند با وارد کردن این واژه‌ها و اصطلاحات بومی، محلی و منطقه‌ای، به غنای هر چه بیشتر زبان فارسی کمک کنند، کاری که مثلن «نیما یوشیج» در شعرهایش با زبان بومی شمالی انجام داد.

 

در پایان جشن امضای کتاب «آب ناز» با حضور امین فقیری و دوست‌داران ادبیات او برگزار شد.

داستان‌های «آب ناز»، «کوه برفی»، «عطا»، «تراکتور» و «گل‌گاوزبان به‌علاوه‌ی نبات» و نمایش‌نامه‌های «سَقزی» و « گرما»، را می‌توانید در این کتاب ارزشمند که نشر «آفتابکاران» آن را به زیور چاپ آراسته و با ۱۸۶ صفحه و در ۵۰۰ نسخه منتشر کرده، بخوانید و لذت ببرید.

 

بخشی از شروع داستان «آب ناز» را با هم می‌خوانیم:

نمی‌دانست این خستگی از کجا در تنش جا خوش کرده، مطمئن بود که اگر پلک را درست و حسابی باز می‌کرد؛ نگاهش را به اتاق دو و نیم در چهارش می‌انداخت. غم مضاعفی وجودش را در بر می‌گرفت. یادش به صبح پر از هیاهو افتاد.