زوم روی کتاب/ باد صبا

زوم روی کتاب/ باد صبا

پژمان ضیائیان - «خبرجنوب»/ چند روزی تا پایان سال صفر سه نمانده است، سالی که برای همه گذشت آن هم چه گذشتنی. به هر طرفش که نگاه می کنی می بینی می شد بهتر آن را گذراند اما چه حیف که همدلی رواج بازار نیست و به قول مهدی اخوان ثالث :«سرها در گریبان است».

سابق بر این که جراید درگیر موضوعات گرانی کاغذ، فیلم، زینگ و هزینه های چاپ نبودند و از طرفی قدرت فضای مجازی آن ها را به حاشیه نبرده بود، نزدیک شدن به بهار، آنان را وا می داشت تا شماره مخصوص نوروز آماده و در اواخر زمستان عرضه کنند.

می توان گفت آخرین شماره هر جریده در سال، شماره ویژه نوروز بود که الحق و الانصاف کارهای بسیار خوبی هم ارائه می شد و هر مجله یا روزنامه به فراخور سیاست های کارکردی تمام تلاش خود را برای خواندنی تر کردن شماره مخصوص می کرد و از چند ماه قبل به خوانندگان اعلام می کردند که «منتظر شماره نوروزی ما باشید». شماره مخصوص حتما صفحاتی بیش از شماره های عادی داشت. از طراحی های ویژه ای برخوردار بود و سعی می شد تمام صفحات رنگی باشد. طبعا قیمت شماره های نوروزی چند برابر قیمت معمول بود. این مسئله در جایی جلب توجه می کرد که مجلات یا روزنامه هایی که در یک دسته کاری قرار می گرفتند، رقابتی فرهنگی برای پر بارتر کردن مجله خود داشتند به عنوان نمونه در حوزه سینما، سه یا چهار نشریه وجود داشت که می بایست همه آنها را خریداری کنی زیرا هر یک مطالبی ارائه می کردند تا از دیگر پیشی بگیرند و این برای خواننده پر منفعت بودند زیرا با مطالبی آشنا می شد که به دلیل چاپ در شماه مخصوص از ویژگی های برجسته ای بهره مند شده بود تا همین اواخر ماهنامه سینمایی فیلم (که هنوز به مجله فیلم امروز بدل نشده بود) شماره نوروزی پرطرفداری را عرضه می کرد. روی جلدهای آن را حتما آیدین آغداشلو طراحی می کرد و مقاله پرویز دوایی شیرینی آخرین صفحه بود و نویسندگان آن که قدرت های نقد و بررسی فیلم های سینمایی بودند هر کدام برای بهاریه، مقاله ای خواندنی و ماندنی نگارش می کردند. کیهان ورزشی و دنیای ورزش نیز چنین بودند و شماره نوروزی آنها به یک رقابت ورزشی می مانست. گل آقا نیز گرچه تکتاز بود اما اگر هم رقیبی داشت، باز هم مسابقه ای از پیش برنده در نوروز داشت. یادش به خیر.

و اما به روال چند شماره گذشته این شماره به معرفی کتاب«بادصبا»می پردازم که خودم هم در تولید آن نقش داشتم لذا اطلاعات آن را مختصر ذکر می کنم.

کتاب بادصبا، یکی از کتاب های سه گانه انتشارات پژهان در معرفی کارهای عکاسان است.«یادباد» و «خلوت گزیده» دیگرکتاب های این سه‌گانه است. کتاب در قطع خشتی کوچک روی کاغذ گلاسه به چاپ رسیده است. بادصبا 120 صفحه عکس رنگی دارد، کتاب در سال 1393 در تیراژ پنج هزار جلد به علاقمندان عرضه شد. در این کتاب عکس های حسن مقیمی، ایمان سیوف، رضا سبحانی، زینب شاه زیدی و پژمان ضیائیان به چاپ رسیده است. مرکز انتشارات پژهان در شهر شیراز است و خط کاری خود را در حوزه های فرهنگی و هنری قرارداده است. مجموعه تاثیرگذار «خانه های مادری»که تا کنون بیست عنوان آن انتشار یافته، دغدغه تخریب خانه های بافت قدیمی شیراز را مطرح می کند. این عکس ها را که از کتاب بادصبا گزین شده است به عنوان بهاریه سایه روشن بپذیرید.