کفش فروشانی که کلاه بر می‌دارند

گزارش «خبرجنوب» از بازار نابسامان کفش و قیمت هایی که چراغ خاموش بالا می رود!

کفش فروشانی که کلاه بر می‌دارند

فاطمه ایزدی - «خبرجنوب»/ کفش گران است؛ آنقدر گران که اگر یک کارگر بخواهد با حقوق ماهانه خود یک کفش باکیفیت بخرد باید یک سوم از دستمزد خود را هزینه کند. کافیست گذرتان به فروشگاه های کفش در سطح کلانشهر شیراز بیفتد تا متوجه شوید این روزها چقدر باید مراقب کفش هایتان باشید و قدر آنها را بدانید. یک کفش بادوام که بتواند حداقل یک سال، یار پای یک نفر باشد زیر دو میلیون تومان نیست. قیمت کفش های معمولی از دو میلیون تومان شروع می شود و به حدود چهار میلیون تومان هم می رسد.

بر اساس بررسی های میدانی «خبرجنوب» هم قیمت کفش های اسپرت و چرم، سر به فلک کشیده و هم افزایش نرخ پاشنه بلندها، کتانی ها و حتی کفش گالوش، قدرت خرید مردم را کاهش داده است.  به گفته یکی از فعالان مواد اولیه تولید کفش، هزینه دستمزدها، کرایه‌ها و قیمت حامل‌های انرژی موجب قیمت بالای کفش در بازار شده است. در واقع برای دوخت یک کفش، حدود 60 قلم مواد اولیه نیاز است و افزایش بهای چسب، چرم و انواع رویه ها یکی از دلایل این گرانی هاست.

گرانی کفش موجب شده عده ای از مردم به جای خرید به تعمیر کفش های قدیمی خود روی بیاورند. گرانی، کفش طبی را هم از پای مردم درآورده و بسیاری از آنها توان خرید یک کفش باکیفیت را ندارند و بر همین اساس است که این وضعیت، بازار خرید و فروش کفش های دست دوم را داغ کرده است.

آن طور که یکی از فروشندگان شهر شیراز به «خبرجنوب» توضیح می دهد قیمت کفش نسبت به سال گذشته بین 70 تا 90 درصد افزایش داشته و این موضوع باعث شده که برخی مردم، دل به خرید کفش های بی کیفیت چینی بدهند. ناصر شناسا با تاکید بر اینکه در بازار شیراز، کفش های 20 میلیون تومانی هم موجود است، اذعان داشت که برخی برندپوش ها تمایل دارند بابت خرید این نوع کفش ها، هزینه های غیرمتعارف بپردازند.

نکته دیگری که این روزها بیش از گرانی، مردم را در بازار کفش شگفت زده است، تغییر قیمت های چراغ خاموش در این حوزه است. «خبرجنوب» با بررسی این وضعیت در بازار به این نتیجه دست یافت که یک فروشگاه اسم و رسم دار در بخش مرکزی شهر شیراز به صورت هفتگی بر طبل تغییر قیمت های خود می کوبد. قیمت یک جفت کفش زنانه که در خرداد ماه توسط این فروشگاه، 2 میلیون و 840 هزار تومان قیمت گذاری شده بود در کمتر از دو هفته به 3 میلیون و 840 هزار تومان رسید و بر همین مبنا اتیکت سایر کفش های موجود در فروشگاه نیز با تغییر قیمت به ویترین بازگشت. اما اینکه تخلفات این چنینی و اعمال سلیقه ای قیمت ها 

زیر ذره بین بازرس ها قرار دارد یا خیر، موضوعی است که معاون نظارت و بازرسی سازمان صمت فارس تاکید کرد که مردم باید موارد این چنینی را گزارش دهند تا به آنها رسیدگی شود. مهدی حسنی در گفتگو با «خبرجنوب» با تاکید بر اینکه چنین اقداماتی تخلف است اذعان داشت با فروشندگانی که ناگهانی، قیمت ها را افزایش دهند برخورد خواهد شد. این مسئول، نه تنها یک بازرس را جهت بررسی این موضوع، روانه فروشگاه گرانفروش کفش کرد بلکه قول داد که با دریافت گزارش ها، چنین مسائلی را به صورت جدی تر پیگیری کند.

در واقع نظارت و کنترل این موضوع بسیار اهمیت دارد چرا که در این آشفته بازار گرانی، برخ فروشندگان کفش، نان خود را در تخلف می زنند و با تغییر قیمت های لحظه ای، بازار را نابسامان تر می کنند. بر همین اصل نیاز است که هم مردم، موارد این چنینی را به سازمان صمت گزارش دهند و هم بازرسان، گوش و چشم خود را باز کنند و با نظارت های سفت و سخت، ترمز تخلفات را در بازار کفش بکشند.