كدام چهره ها شانس عبور از فيلتر شوراي نگهبان را دارند؟

اين روزها اعضاي شوراي نگهبان سخت مشغول كار هستند تا تكليف 80 داوطلب انتخابات رياست جمهوري 1403 را روشن كنند. ردصلاحيت هاي غيرمنتظره و تاييد صلاحيت هاي شگفت انگيز باعث شده كه هيچكس نتواند خود را از ابتدا در دايره كانديداهاي نهايي و يا خارج شدگان از گردونه رقابت ببيند. به گفته سخنگوي شوراي نگهبان حتي زمان مناسبي براي گمانه زني نيست؛ خيلي زود است با اين وجود، ما سيزده چهره را كه شانس عبور از فيلتر چند لايه شوراي نگهبان را دارند به شما معرفي مي كنيم؛

كدام چهره ها شانس عبور از فيلتر شوراي نگهبان را دارند؟

۱۲+۱

رئيس جمهور اينجاست!

  شهرام ذاكري فرد- «خبر جنوب»/ 

 علي لاريجاني

پرسابقه ترين رئيس مجلس جمهوري اسلامي ايران 3 سال پيش روزهاي سختي را پس از ردصلاحيت گذراند؛ اتفاقي كه كمتر كسي حتي احتمالش را مي داد. با اين حال، مرد متفكر سياست اين بار با عزم راسخ به ميدان آمده. جمله تاريخي رهبري كه از جفاي رفته بر علي لاريجاني، مشاور فعلي ايشان بر زبان جاري شد به نظر تاييد صلاحيت را در آزمون چهاردهم رياست جمهوري براي داماد شهيد مطهري به ارمغان مي آورد.

 محمدباقر قاليباف

گام برداشتنش مي گويد «من نهمين رئيس جمهور ايرانم!»؛ محمدباقر قاليباف با اينكه ماجراهاي جنجالي پرشماري از جمله املاك نجومي، ناكام گذاشتن تحقیق و تفحص از شهرداری تهران، سيسموني گيت و ... را در اطرافش تجربه كرده ولي بعيد است نگران سد شوراي نگهبان باشد. او كه خود را مدير جهادي مي نامد، همين حالا هم رداي رياست جمهوري را بر تن كرده! كافيست صحبت هاي او را چه هنگام ثبت نام و چه قبل و بعد از آن را مرور كنيد. از مجلس نشيني چندان دل خوشي ندارد و آرمانش دستيابي به سكان قوه مجريه است.

 محمود احمدي نژاد

جنجالي ترين رئيس جمهور؛ چهره اي كه زماني محبوب حاكميت بود و اكنون مورد خشم بسياري است. اعضاي شوراي نگهبان بعد از دو بار ردصلاحيت محمود احمدي نژاد البته اين را مي دانند كه او در ميان توده مردم دوستداران فراواني دارد، هر چه باشد او مي داند چگونه علاقه مندانش را همراه كند و اين مي تواند به مشاركت عمومي در انتخابات كمك شاياني كند. اما اينكه حاكميتي كه نافرماني ها و ناسپاسي هاي احمدي نژاد را ديده، دوباره حاضر باشد به او فرصت مجددي دهد كمي دور از ذهن به نظر مي رسد اما غيرممكن هم نيست.

اسحاق جهانگيري

معاون اول اصلاح طلب دولت روحاني؛ با تجربه، جسور اما معتدل و با قدرت تصميم گيري بالا. اسحاق جهانگيري هم در 1400 چون لاريجاني به خاطر بستگان نزديكش ردصلاحيت شد و چاره اي نداشت جز آنكه به خدا پناه ببرد! او اين بار اميدوار است كه شوراي نگهبان پرونده اش را به صورت منفرد بررسي كند بلكه دوباره مناظره جذابي با قاليباف شكل گيرد.

 سعيد جليلي

آيا ممكن است شوراي نگهبان بر رئيس دولت خود ساخته «سايه» چشم ببندد؟ ... چه 5 كانديدا چه نهايتا 8 كانديدا، سعيد جليلي يكي از گزينه هاي قطعي براي رقابت است. ايده هاي اغلب متفاوتي دارد و از همه مهمتر از نگاه شوراي نگهبان، نمونه بارز رجال سياسي - مذهبي ست. حالا بماند اينكه بسياري از دوستانش نيز به توان اجرايي او شك دارند، مهم اين است كه جليلي متن سخنان و ديدگاهايش را هم آماده كرده.

 عبدالناصر همتي

رئيس كل پيشين بانك مركزي كه در دوره گذشته انتخابات رياست جمهوري در ميان شگفتي همگان كارت سبز رقابت دريافت كرد به طور بالقوه شانس حضور در جمع كانديداهاي نهايي را دارد. اما آيا اين كافيست؟ ... عبدالناصر همتي در ابراز نظر، صريح و بي تعارف است و طي سه سال اخير تا توانست بر دولت سيزدهم تاخت. حالا بايد منتظر ماند و ديد كه با وجود اين رويه، «آقاي اقتصاددان» در بازي پذيرفته مي شود يا از او تنها خاطره اي مي ماند.

 عليرضا زاكاني

شهردار پايتخت كه در دوره قبل به عنوان كانديداي پوششي انجام وظيفه كرد حالا از قدرت رأی آوري اش هم مي گويد! عليرضا زاكاني كه سابقه چند دوره نمايندگي مجلس را در كارنامه دارد مشخص نيست در اين دوره براي چه نامزد شده. او البته شانس خود را براي گرفتن تاييديه بالا مي داند و شايد فرصت مناسبي يافته تا بدين وسيله از زير فشار منتقدان عملكردش در شهرداري خارج شود.

 مصطفي پورمحمدي

سوابق طولاني وزير پيشين انگار برايش رزومه مطلوب و قابل اتكايي به وجود نياورده؛ مصطفي پورمحمدي بارها در انتخابات مختلف صلاحيتش رد شده يا به سختي تاييديه گرفته، گويي ديگر مورد اعتماد حاكميت نيست. اين دفعه تنها شانسش روحاني بودنش است، چون تنها معمم سرشناس در ميان ثبت نام كنندگان است كه مي تواند نماينده روحانيت در جمع كانديداهاي نهايي باشد... تا نظر شوراي نگهبان چه باشد.

 مسعود پزشكيان

جراح قلب خوش سخن كه روزگاري وزير دولت اصلاحات بود و اكنون سالهاست كه در «خانه ملت» فقط حرص مي خورد! مسعود پزشكيان بخت چنداني براي حضور در ميان نامزدهاي اصلي ندارد اما چون از معدود اصلاح طلبان داري شانس محسوب مي شود در صورت كمي آسان گيري نسبت به گذشته و باز كردن فضاي انتخابات به طور حتم گزينه بسيار جذابي براي مناظره هاست.

 علي نيكزاد

وزير آرام دولت احمدي نژاد و نايب رئيس مورد وثوق مجلسيان؛ علي نيكزاد حالا خودش را در قامت رئيس جمهور مي داند و حتي بر شيوه هاي مديريت روساي خود نقد دارد. بدش نمي آيد شانسش را امتحان كند بلكه در جدال سرشناسان فرصتي نصيبش شود. بايد ببينيم در نظر شورا نگهبان مدير و مدبر مي آيد يا «نه».

 سید اميرحسين قاضي زاده هاشمي

پزشك اصولگرايي كه در دوره گذشته انتخابات رياست جموري به يكباره ظهور كرد و ايده هاي خاص خود را داشت؛ سید اميرحسين قاضي زاده هاشمي حالا رئيس بنياد شهيد است و دوباره عزم پاستور كرده. شايد مطمئن است كه شوراي نگهبان اين بار هم به او چراغ سبز نشان مي دهد. همطراز او البته كم نيستند و تاييدش و رد صلاحيت سايرين داستانهاي جديدي را به همراه مي آورد.

  محمد شريعتمداري

وزير اصلاح طلب دولت سيد محمد خاتمي و حسن روحاني؛ محمد شريعتمداري كمتر دشمني به خود مي بيند و البته دوستداران پرشماري را هم در اطرافش نمي بيند. مدير كاربلد و بي حاشيه اي كه پيش از اين نتوانسته اعضاي شوراي نگهبان را قانع كند اما اين بار كمي مي توان برايش شانس قائل شد چه از نظر دانش و تجربه و چه به لحاظ توان مديريتي از بسياري سرتر است.

 مهرداد بذرپاش

جوانترين كانديدا، متولد 59 و وزیر فعلي راه و شهرسازی؛ مهرداد بذرپاش تا همين جا هم در 44 سالگي، سمت هاي مهمي داشته و از آن مهمتر اعتماد به نفس بالايي دارد. با اينكه اعضاي شورا در دوره هاي گذشته نشان داده اند كه چندان علاقه اي به رئيس جمهور جوان ندارند اما بذرپاش شايد اين بار از اين قضيه مستثني شود. او هم در صورت كسب مجوز، گزينه قدرتمندي در مناظره ها خواهد بود.