قالیباف می‌آید یا نمی‌آید؟ | یک چشم به بهارستان، یک چشم به پاستور

قالیباف می‌آید یا نمی‌آید؟ | یک چشم به بهارستان، یک چشم به پاستور

لیلا فرهادی/ موضوع انتخابات در ایران دست کم در سه انتخابات اخیر به یک موضوع درون‌جناحی بین جریان‌های اصولگرا تبدیل شده است. از انتخابات مجلس سال ۱۳۹۸ به بعد اصلاح‌طلبان عملاً از گردونه نظام حذف شدند و در هیچ انتخاباتی فرصت کاندیداتوری با چهره‌های شاخص خود را پیدا نکرده‌اند. همین به حاشیه‌رانده‌شدن اصلاح‌طلبان، نزاع درونی در جناح اصولگرایی را آشکار کرد؛ جریانی که یک زمان برای شکست دشمن مشترک (اصلاح‌طلبان) هم دست شده بودند، دیگر دلیلی برای تقیه نمی‌دیدند و حالا اختلاف‌های آن‌ها هویدا شده است. جبهه مردمی نیرو‌های انقلاب اسلامی موسوم به جمنا که در انتخابات ۱۳۹۶ با هدف شکست روحانی به کاندیداتوری واحد ابراهیم رئیسی رسیده بود، از هم پاشید و شانا و امنا و شریان و مبنا جای آن را گرفتند.

در ۵ سال گذشته این اختلاف‌ها به حدی شدت گرفته که موج عجیبی از افشاگری‌های جریان اصولگرا علیه خودشان را شاهد بوده‌ایم. از افشاگری پرویز فتاح درباره ثروت خانواده حداد عادل گرفته تا افشاگری جریان عدالت‌خواه درباره خانواده محمدباقر قالیباف؛ همگی بخشی از پروژه حذف و اضافه اصولگرایان علیه خودشان بوده و اساسا نه منتقدان داخلی و نه اپوزیسیون خارجی هیچ نقشی در رسانه‌ای‌شدن این پرونده‌ها نداشته‌اند.

اختلافات میان سه گروه شورای ائتلاف (شانا)، شورای وحدت و امنا (ترکیبی از شریان و احزاب کوچک‌تر) در اردوگاه اصولگرایان آن‌چنان بود که آن‌ها قادر نشدند تا روز انتخابات به اجماع برسند. امنا در نهایت میثاقی امضا کرد و اعلام کرد در صورت پیروزی این فهرست، ترکیب هیات رئیسه (بخوانید رئیس مجلس) باید تغییر کند.

در نهایت شانا به ائتلافی با جبهه پایداری دست پیدا کرد که در فهرست نهایی آن نام بسیاری از نزدیکان قالیباف حذف شده بود.

از آنجایی که به نظر می‌رسد در انتخابات ریاست جمهوری هشتم تیر ماه همچنان چهره‌های اصلاح طلب و میانه رو اجازه رقابت نداشته باشند، رقابت انتخاباتی را باید میان همین جریان‌های متشتت اصولگرایی دنبال کنیم.

شورای ائتلاف اصولگرایان یا همان شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب اسلامی (شانا) پیش از انتخابات مجلس ۱۳۹۸ از ترکیب هفت حزب مختلف این جریان تاسیس شد.

به واسطه رایزنی‌های همین جریان، قالیباف موفق شد در انتخابات ۱۳۹۸، ریاست مجلس را از آن خود کند. به مظر می‌رسید او مزد کناره گیری خود از کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ به نفع ابراهیم رئیسی را گرفت و به همین دلیل دیگر اشتهایی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نداشت. اما در آستانه انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری هشتم تیر، موقعیت قالیباف تغییر محسوسی کرده است. فهرست شانا به سرلیستی قالیباف موفقیت چندانی در انتخابات مجلس کسب نکرده و محمد باقر قالیباف که در انتخاب قبلی نفر اول تهران شده بود، در این انتخابات در تهران چهارم شد. به زعم بسیاری از کارشناسان، پایه‌های کرسی ریاست او در بهارستان شل شده است؛ بنابراین انتظار می‌رود دندان طمعی که سال ۱۴۰۰ کشیده بود، دوباره ریشه بزند.

امیر ابراهیم رسولی سخنگوی شورای ائتلاف (شانا) در گفتگو با رویداد ۲۴ تلویحا به نگرانی‌ها درباره ریاست مجدد قالیباف بر مجلس اشاره کرده و گفته تصمیم گیری درباره کاندیدای نهایی شانا در انتخابات ریاست جمهوری به بعد از انتخابات هیات رئیسه مجلس موکول شده است.

متن زیر مشروح گفتگوی خبرنگار رویداد ۲۴ با ابراهیم رسولی در خصوص احتمال کاندیداتوری قالیباف برای انتخابات ریاست جمهوری است.

آیا به لحاظ قانونی، کاندیداتوری آقای قالیباف در صورت ریاست مجدد او بر مجلس، مستلزم استعفای ایشان از این سمت است؟

این سوال را باید از شورای نگهبان بپرسید.

برنامه شانا برای انتخابات ریاست جمهوری چیست؟

با وجود اتفاقاتی که هقته گذشته رخ داده، تمرکز شورای ائتلاف بر افتتاحیه مجلس است. صبح دوشنبه ساعت ۸ صبح مجلس با حضور هیات رئیسه سنی به ریاست آقای علاالدین بروجردی به همراه آقای قدرتی و همتی افتتاح می‌شود و مراسم تحلیف نماینذگان جدید به همراه گزارشی که توسط وزیر کشور داده خواهد شد، انجام می‌شود.

ساعت ۱۰ و نیم صبح روز دوشنبه نمایندگان برای مراسم تجدید بیعت با حضرت امام در مرقد خواهند رفت و جلسات شعب بعد از بازگشت نمایندگان به مجلس برگزار خواهد شد.

روز سه شنبه صبح انتخابات هیات رئیسه برگزار می‌شود.

آیا هنوز شورای ائتلاف هیچ تصمیمی برای کاندیدای نهایی ریاست جمهوری نگرفته است؟

شورای ائتلاف در حال بررسی است، اما به عنوان یک تشکیلات سیاسی فعلا تمرکزش در این هفته بر روی انتخابات هیات رئیسه مجلس است. با توجه به اینکه ثبت‌نام نمایندگان از فردا تا پایان روز افتتاحیه برای انتخابات هیات رئیسه شروع می‌شود، شورای ائتلاف بر همین موضوع تمرکز کرده است.

انشالله بعد از هشتم شورای ائتلاف وارد مبحث انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد.

یعنی بررسی‌های شورای ائتلاف برای تعیین کاندیدای ریاست جمهوری، به بعد از انتخابات رئیس مجلس موکول شده است؟

بله

آیا شانا کاندیدای واحد خواهد داشت؟

شورای ائتلاف حتما به یک گزینه واحد خواهد رسید.

اگر این گزینه آقای قالیباف باشد، آیا موانع قانونی کاندیداتوری رئیس مجلس برای انتخابات ریاست جمهوری در شورا بررسی شده است؟

عرض من این است که اجازه بدهید انتخابات هیات رئیسه مجلس اول برگزار شود و بعدا وارد گزینه‌ها خواهیم شد. ما هم مانند بقیه تشکیلات سیاسی بعد از هشتم جلساتی می‌گذاریم و همه شرایط را مد نظر خواهیم داشت. تمرکز ما الان افتتاح مجلس دوازدهم است.

هنوز شورای ائتلاف وارد بررسی گزینه‌های انتخابات ریاست جمهوری نشده است.