تعداد زنان مصرف کننده دخانیات در فارس دو برابر شد!

تعداد زنان مصرف کننده دخانیات در فارس دو برابر شد!

سهیلا رفیعی نژاد-«خبرجنوب»/ اگر چه بارها و بارها بر ممنوعیت فروش سیگار و عرضه قلیان در اماکن عمومی تاکید شده است، اما همین حالا اگر تصمیم به کشیدن قلیان بگیرید می توانید به یک رستوران سنتی و کافه و این قبیل مکان ها در شیراز و دیگر نقاط استان بروید و به راحتی این ماده دخانی فوق العاده خطرناک را سفارش دهید!

از آن هم بدتر ممنوعیت فروش سیگار و مواد دخانی به زیر 18 ساله ها هم در فارس رعایت نمی شود و فروشندگان بیشتر به فکر سود خود هستند تا سلامتی نوجوانان این مرز و بوم! در این خصوص ناظران هم انگار زورشان به دلالان و فروشندگان این حوزه نمی رسد!

اما با توجه به عدم ممنوعیت های حداقلی که باید و می تواند وجود داشته باشد، وضعیت فعلی و روند مصرف سیگار و قلیان در فارس چگونه است و چه راهکارهایی باید عملیاتی شود تا شاید به کنترل اوضاع برسیم؟

مسوول آموزش پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی فارس در این خصوص به «خبرجنوب» می گوید: اینکه سیگار دروازه ورود به اعتیاد است و بیشتر از 80، 90 درصد معتادان از سیگار شروع کرده اند فکر می کنم دیگر نیاز به گفتن نداشته باشد، اما نمی دانم چرا انقدر از سوی برخی نسبت به پیگیری  ممنوعیت های مصرف دخانیات در کشور و از جمله فارس کوتاهی می شود.

قدرت محکم اضافه می کند: متاسفانه فضای مجازی به کاهش سن مصرف سیگار و قلیان دامن زده است؛ این وضع از دوران کرونا به دلیل عدم امکان جلوگیری از ورود بچه ها به به فضای مجازی مانند قبل، بیشتر و بیشتر شد. نوجوانان با دیدن تصویرهایی از سلبریتی ها و دیگر افراد مشهور در حالیکه سیگار به دست داشتند به نوعی به سمت آن کشیده شدند و فضای مجازی دید مثبتی در آنها نسبت به سیگار ایجاد کرد. او می گوید: علت دوم، افزایش گرایش به مد گرایی جوانان است؛ به نوعی که آنها وقتی می خواهند  نشان دهند مدرن شده اند در کافه نشسته و قهوه می خورند  و سیگار می کشند و به اعتقاد خودشان اینکار به نوعی سطح بالاتری را نشان می دهد.

محکم عنوان می کند: در همین راستا طی 5 سال گذشته تعداد کافی شاپ های شیراز دو برابر شد و به نوعی زمینه برای ایجاد فضایی که سیگار و قلیان مصرف کنند هم بیشتر از قبل فراهم گردید. در این باره وضعیت سفره خانه های سنتی در استان و شیراز که استفاده از قلیان در آن آزاد است را هم نمی توان بی تاثیر دانست. او می گوید: یکی از راهکارها نیز ممنوعیت مصرف دخانیات در محافل عمومی است و یا حداقل باید راهکاری تعیین کنند که اگر به زیر 18 ساله ها دخانیات عرضه شد، پلمپ صورت گیرد. در این خصوص اگر چه قانون ممنوعیت در فارس ابلاغ شده، اما از اجرای آن خبری نیست.

محکم اضافه می کند: نتیجه همه این بی توجهی ها پایین آمدن سن مصرف دخانیات در فارس طی چند سال اخیر است. از سوی دیگر روند مصرف قلیان و سیگار بین زنان استان طی 5 سال گذشته دو برابر شده است.

او با اشاره به زیان ها و آسیب های اجتماعی استفاده از مواد دخانی می گوید: نگرانی اول این است که خود سیگار و قلیان آسیب زا است  و مشکلات ریوی، کلیوی قلبی، کبدی و ... در بر دارد، بطوریکه بیشترین بیماریهای ریوی ناشی ازمصرف دخانیات است و سیگار و قلیان در ردیف اول علل مرگ و میر قرار دارند.  او می گوید: از سوی دیگر بچه هایی که در سنین پایین شروع به مصرف قلیان و سیگار می کنند، چون به واسطه مصرف دخانیات ممکن است در محیط ها و جمع هایی رفت و آمد داشته باشند، که مناسب نیست ممکن است به سمت کارهای خلاف کشیده شوند و از همه بدتر معتاد گردند.

مسوول آموزش پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی فارس اضافه می کند:  طبق مطالعه ای که انجام شده است، اسکن های مغزی نشان می دهد افرادی که سیگار و قلیان مصرف می کنند تغییراتی در سلولهای مغزی آنها ایجاد می شود، که گرایش بیشتری به مواد مخدر پیدا می کنند.

محکم  در خصوص آسیب های افزایش مصرف سیگار بین زنان استان هم می گوید: در عین حال وقتی یک زن به سمت سیگار می رود آسیب های بیشتری را  وارد می کند، چرا که زن محور تربیت و خانواده است و فرزندپروری او هم تحت تاثیر قرار می گیرد و اگر به سمت اعتیاد برود هم به شدت وظایف مادری را رها می کند. او با اشاره به اهمیت عدم مصرف سیگار و قلیان عنوان می کند: افراد برای ترک دخانیات می توانند به مراکز زیر نظر علوم پزشکی مراجعه کنند و علاوه بر این برخی مراکز ترک اعتیاد زیر نظر بهزیستی هم در این خصوص خدمات ارائه می دهند. محکم همچنین می گوید: پیشگیری از مصرف دخانیات و اعتیاد باید از سنین مهدکودک شروع شود و به منظور دستیابی به اهداف مطلوب در این زمینه باید اهمیت سلامت و حفظ آن با عدم مصرف دخانیات برای آنها نهادینه شود تا در بزرگسالی مصونیت داشته باشند. در این خصوص طرح یاریگران زندگی به منظور پیشگیری از آسیب های اجتماعی و اعتیاد در مدارس فارس اجرا می شود وبه نظر می رسد به بودجه و اعتباربیشتری نیاز دارد.

سرپرست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر فارس نیز در این خصوص به «خبرجنوب» می گوید: در واقع مصرف دخانیات یکی از عوامل مهم در گرایش به مواد مخدر و روانگردان ها است.

 ارسطو ترکمان منش اضافه می کند: در عین حال عادی انگاری خانواده ها و دیگر عوامل باعث افزایش گرایش جوانان استان به مصرف سیگار و قلیان های میوه ای شده است.

 او می گوید: در بحث قلیان های میوه ای باید بگویم که اعتیاد آن کمتر از سیگار نیست و حتی ضررهای آن بیشتر است، اما متاسفانه دیده می شود که خانواده ها به راحتی در اماکن مختلف تفریحی و دورهمی ها آن را مصرف می کنند و قبح آن ریخته و از نوجوان تا سالمند می نشینند و با هم مصرف می کنند.

سرپرست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر فارس تصریح می کند: اطلاع رسانی، آگاهسازی و برگزاری کلاس های آموزشی، همچنین استفاده از ظرفیت فضای مجازی برای انعکاس مضرات مصرف دخانیات و قلیان های میوه ای می تواند در کنترل وضع موجود موثر باشد.

ترکمان منش می گوید: علاوه بر این نظارت و کنترل عرضه کنندگان دخانیات از جمله سیگار و قلیان توسط اصناف مربوطه اهمیت بسزایی دارد، متاسفانه در حال حاضربسیاری از فروشگاههای عرضه مواد غذایی، دخانیات هم به مشتری ها عرضه می کنند. همچنین سیگار در بسته بندی های شکیل و فریبنده در ویترین فروشگاهها از جمله سوپرمارکت ها دیده می شود و این بخصوص برای جوانان می تواند خطرساز باشد. او همچنین عنوان می کند: یکی دیگر از مسایل نگران کننده فعلی عرضه سیگارهای الکترونیکی به عنوان وسیله ای برای ترک سیگار است، در حالیکه این نوع سیگارها خود هم وابستگی می آورد و هم عوارض جبران ناپذیری به همراه دارد و برخی با تبلیغ این نوع سیگارها باعث افزایش گرایش جوانان به آنها شده اند.

 ترکمان منش می گوید: در عین حال مصرف دخانیات چه به شکل دخانی و چه الکترونیک در مدت طولانی باعث می شود که افراد گرایش به مصرف مواد مخدار و روانگردان ها داشته باشند. او اضافه می کند: در عین حال درمان اعتیاد هزینه بسیاری را بر دوش خانواده ها و جامعه گذاشته و با این وجود فقط 10 تا 12 درصد افراد هم موفق به درمان می شوند و به همین دلیل باید به دنبال انجام فعالیتهای فرهنگی وپیشگیرانه و بستن دروازه های ورود به اعتیاد، بخصوص دخانیات بود.