تشدید نظارت بر رعایت بهداشت و سلامت نذری های محرم در فارس

با وجود تاکید ناظران بهداشتی بر اهمیت حفظ سلامت نذری ها، از جمله رعایت فاصله پخت تا توزیع و استفاده از ظروفی که تحمل دمای بالا را داشته باشد، اما به نظر می رسد چه در پخت های مردمی و چه سازمانی چندان که باید به این پروتکل های بهداشتی اهمیت داده نمی شود.

تشدید نظارت بر رعایت بهداشت و سلامت نذری های محرم در فارس

گزارش «خبرجنوب» از اهمیت رعایت بهداشت در طبخ و توزیع و مصرف نذری های محرم

نذری سلامت

رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی شیراز خبرداد؛

تشدید نظارت بر رعایت بهداشت و سلامت نذری های محرم در فارس

مردم در صورت مشاهده موارد مشکوک نسبت به سلامت نذری ها با 190 تماس بگیرند

نذری ها حداکثر دو ساعت پس از پخت باید توزیع شود در غیر اینصورت باید در یخچال نگهداری شود

سهیلا رفیعی نژاد-«خبرجنوب»/

در این خصوص برخی از مردم استان هم بیشتر به فکر تهیه نذری هستند و چندان به نحوه پخت و فاصله زمانی بین پخت و توزیع و این قبیل توجهی نمی کنند. متولیان بهداشت و بازرسان دانشگاه علوم پزشکی شیراز با توجه به گرمی هوای شیراز و اهمیت رسیدن نذری های سالم به دست مردم این روزها نظارت بر مراکز مذهبی و سازمانی پخت نذری و یا بیرون برهایی که سفارش پخت نذری می گیرند را افزایش داده اند. 

رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این خصوص به «خبرجنوب» می گوید: این نظارت ها در شیراز و شهرستان های استان شروع شده و با نزدیک تر شدن به تاسوعا و عاشورا تشدید می یابد.

دکتر مسعود قنبریان اضافه می کند: ما هر ساله برای نظارت بر اجرای مراسم محرم دستورالعمل های بهداشتی داریم  و در این خصوص یک سری برنامه های آموزشی در گروه های مختلف مردم آغاز شده و علاوه بر این به مردم توصیه می کنیم از افرادی که نمی شناسند نذری نگیرند.

او می گوید: در این باره بهتراست نسبت به نحوه آماده کردن مواد غذایی، رعایت اصول بهداشتی و پخت اطمینان داشته باشند، تا دچار مسمومیت نشوند.  

دکتر قنبریان اضافه می کند: در این خصوص سال های اخیر شکایت هایی داشته ایم که بعد از توزیع نذری به دلیل عدم رعایت اصول نگهداری و بهداشتی، مسمومیت داده بود و ما مجبور شدیم به منظور حفظ سلامت مردم، باقیمانده آن مورد نذری ها را دور بریزیم. رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی شیراز می گوید: بطور کلی توصیه می کنیم مردم نذری های خود در مناسبت های مختلف از جمله ایام محرم را به صورت مواد اولیه و خام به نیازمندان، خیریه ها، خانه سالمندان و مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست بدهند تا پخت توسط خودشان صورت گیرد.

 او می گوید: علاوه بر این اگر قصد توزیع نوشیدنی هایی مانند آب، شربت و عرقیجات بین هیات های مذهبی و یا مردم را دارید، از نوع بسته بندی آن تهیه و توزیع نمایید. در این خصوص به هیچ عنوان از یخ صنعتی که قابلیت استفاده در مصارف آشامیدنی  و خوراکی را ندارد استفاده نکنید و یخ های بهداشتی که در بسته بندی های مشخص است، مصرف شود.

 قنبریان اضافه می کند: در عین حال نیروهای ما بازرسی های بهداشتی لازم را به منظور حفظ سلامت مردم انجام می دهند و در ایام تاسوعا و عاشورا نیروهای ما در محل هایی که هیات ها و عزاداری ها انجام می شود هم مستقر می شوند. در این باره مثلا در روز عاشورا که دسته های سینه زنی حرکت می کنند و توزیع نذورات بیشتر است، همکاران ما به چادرهای توزیع  غذا مرتب سر می زنند و سرکشی می کنند و علاوه بر این در روزهای قبل هم پروتکل ها به هیات ها اعلام می گردد. این مقام مسوول دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به گرمی هوا می گوید: در مواقع لازم بومی سازی پروتکل ها نیز در استان صورت می گیرد و بطور مثال به هیات ها آموزش داده می شود که اگر برای کسی گرمازدگی رخ داد چه اقداماتی انجام دهند.

قنبریان اضافه می کند: یکی دیگر از نکات مهم در هنگام توزیع نذری ها، استفاده از ظروف استانداردی است که قابلیت نگهداری غذای گرم را داشته باشد و به عبارتی مضر نباشد. او می گوید: در این باره نیز بی توجهی ها می تواند در بلندمدت سرطان زایی داشته باشد و خوشبختانه در سال های اخیر طبق بازدیدهای همکاران ما، از ظروف استاندارد استفاده می شود. اما بیشترین مشکل ما در این خصوص مربوط به جاهایی است که به صورت محدود و در خانه نذری پخت می کنند؛ برخی از این افراد از ظروف غیراستاندارد استفاده می کنند و می تواند سلامت مردم را به خطر بیاندازد.

 رییس گروه سلامت ممحیط دانشگاه علوم پزشکی شیراز می گوید: خودمراقبتی باید مد نظر مردم باشد و در صورت مشاهده  غذا در ظروف غیر استاندارد آن را نگیرند و استفاده نکنند. در این باره افراد به دیگران هم آگاهی دهند تا هنگام توزیع نذری های خانگی از ظروفی که تحمل غذای گرم را ندارد استفاده نکنند.

 قنبریان در پاسخ به سوالی در خصوص فاصله زمانی پخت غذا و ریختن آن در ظروف و توزیع نیز عنوان می کند: فاصله بین غذای پخته شده تا مصرف می بایست زیر دو ساعت باشد و در غیر اینصورت حتما غذا باید روی شعله بماند و یا اینکه سرد شده و در یخچال گذاشته شود.

این مقام مسئول دانشگاه علوم پزشکی شیراز از مردم می خواهد در صورت مشاهده موارد غیر بهداشتی و تخلف در خصوص نحوه پخت و یا توزیع نذری با شماره 190 اطلاع دهند تا مورد پیگیری شود. قنبریان می گوید: همکاران ما نیز در صورت مشاهده تخلفات بهداشتی، موارد را  به مراجع مربوطه اعلام می کنند و اگر اتفاقی بیفتد متخلفان باید جوابگو باشند.