زمزمه هاى تشكيل سازمان ملى مهاجرت جد ى تر شد/مجلس آستين بالا زد

زمزمه هاى تشكيل سازمان ملى مهاجرت جد ى تر شد/مجلس آستين بالا زد

غیاث ملک‌حسینی - «خبرجنوب»/ آن گونه که از اخبار برمی‌آید مجلس شورای اسلامی امروز بررسی لایحه تشکیل سازمان ملی مهاجرت را در دستور کار دارد اما نه برای تصویب بلکه برای اعمال اصل 85 قانون اساسی در مورد آن، اصلی که به نمایندگان اجازه داده تا در موارد خاص و ضروری، اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‏‌های داخلی مجلس تفویض کنند. در همین ارتباط مجید احمدی، مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری فارس از نمایندگان مجلس خواست تا در تصویب لایحه سازمان ملی مهاجرت همکاری کنند چراکه تشکیل این سازمان در قالب یک ساختار منسجم و تخصصی می تواند علاوه بر ارتقاء امنیت در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اتباع و مهاجرین خارجی کشور نقش به سزایی ایفا کند.

وی با بیان اینکه سازمان ملی مهاجرت از پایه های اصلی ساختار دولت و وزارت کشور در حوزه مدیریت مرزها و مهاجرت  محسوب می شود اظهارداشت: قطع به یقین تشکیل چنین مجموعه ای مزایای بلند مدت و پایداری برای کشور در بر خواهد داشت.

به گفته مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری فارس، سازمان ملی مهاجرت با ایفای نقش کلیدی و اجرای سیاست‌های منسجم و یکپارچه در ساماندهی دقیق مهاجران در کشور تاثیرگذار خواهد بود.

احمدی از دیگر مزایای تشکیل سازمان ملی مهاجرت را به روزرسانی قوانین و افزایش شفافیت و ایجاد وحدت و یکپارچگی از طریق به کارگیری فرآیندهای دیجیتال و مکانیزه عنوان کرد و دامه داد: بهره گیری از سیستمهای ثبت دقیق اطلاعات، رهگیری درخواست ها و پاسخگویی به موقع به متقاضیان ضمن ایجاد شفافیت در امور از بروز فساد جلوگیری و اعتماد عمومی را نسبت به فرآیند سیستم مهاجرتی افزایش خواهد داد.

وی از نمایندگان فارس در مجلس خواست تا با توجه به اهمیت تشکیل سازمان ملی مهاجرت به دلیل مزایای فراوان داخلی و بین المللی نسبت به تصویب این مهم با حساسیت در صحن مجلس شورای اسلامی همکاری نمایند.

در همین ارتباط نادر یاراحمدی، رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با اشاره به اینکه حوزه فعالیت اداره اتباع حوزه ای بسیار گسترده است، گفت: فعالیت این حوزه از مرزهای سرزمینی آغاز می‌شود و تا قلب شهرها و مناطق مختلف کشور ادامه می‌یابد بنابراین می‌طلبد که برای مدیریت حضور اتباع، هم نیروی انسانی کافی و هم لجستیک مناسبی در اختیار این سازمان باشد.

مشاور وزیر کشور با تاکید براینکه ضرورت دارد استانداردی تعریف و برمبنای آن مشخص شود که به ازای چه تعداد از اتباع بیگانه باید چه میزان نیروی انسانی، تجهیزات اداری و سازمانی تامین شود، تصریح کرد: از سال 1397 تا به امروز یک عزم جدی برای تدوین قوانین و مدیریت حوزه مهاجرت و ایجاد سازمان ملی مهاجرت شکل گرفته که امیدواریم لایحه مربوط به آن هرچه سریع تر در مجلس به تصویب برسد؛ بی شک تصویب لایحه سازمان ملی مهاجرت می‌تواند به عنوان یک نقطه تمرکز برای مدیریت اتباع مورد توجه قرار گیرد.

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با تاکید براینکه تقریباً همه دستگاه‌های دولتی به ضرورت تمرکزگرایی در مدیریت پدیده مهاجرت پی برده اند، گفت: باید پذیرفت که هیچ پدیده ای به خودی خود تهدید با فرصت نیست بنابراین اگر توان ما در مدیریت حوزه اتباع صرف شود، نتایج بهتری خواهیم داشت.

جعفر قادری، نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی هم با بیان اینکه نمایندگان امروز در خصوص ارجاع لایحه تشکیل سازمان مهاجرت به کمیسیون شوراها و امور داخلی تصمیم‌گیری می کنند گفت: آنچه در دستور کار صحن علنی امروز قرار دارد اعمال ماده 85 قانون برای لایحه تشکیل سازمان ملی مهاجرت است، نه تصویب آن.

به گفته وی، اصل 85 قانون اساسی صراحتاً تاکید می کند که سِمَت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست، بنابراین مجلس نمی‏تواند اختیار قانون‏گذاری را به شخص یا هیأتی واگذار كند اما در موارد ضروری می‏تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به كمیسیون‏های داخلی خود تفویض كند.

عضو مجمع نمایندگان فارس در ادامه گفت: در این صورت این قوانین در مدتی كه مجلس تعیین می‏نماید به صورت آزمایشی اجرا می‏شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود. قادری با بیان اینکه در صورت موافقت نمایندگان با اعمال ماده 85 قانون، این لایحه به کمیسیون شوراها و امور داخلی ارجاع خواهد شد؛ اظهارداشت: شخصاً با تصویب این لایحه و تشکیل سازمان ملی مهاجرت موافق هستم.

وی با اشاره به اینکه نمی توانیم ورود مهاجران به کشور را برای بلند مدت ممنوع کنیم ابراز داشت: اتفاقی که باید بیافتد این است که ساز و کار ورود و خروج مهاجران باید قانونمند و قاعده مند باشد.

این نماینده مجلس در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت ها، ساز و کاری برای جذب سرمایه مهاجران پیش بینی شده گفت: در این راستا اجازه اقامت بلند مدت و میان مدت به مهاجرانی که در کشور سرمایه گذاری داشته باشند داده خواهد شد.

قادری در پاسخ به اینکه حجم سرمایه گذاری اتباع و مهاجران برای دریافت اقامت چقدر باید باشد نیز گفت: تعیین عدد این نوع سرمایه گذاری در قالب ارزی یا ریالی به عهده دولت است اما آیین نامه آن توسط مجلس مصوب شده است.

نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور معتقد است تشکیل سازمان ملی مهاجرت نیازمند تامین مالی و اعتبار لازم برای به کارگیری نیروی انسانی و تجهیزات است، آیا در قانون برای این موضوع هم پیش بینی هایی صورت گرفته یا خیر گفت: طبیعتاً وقتی قانونی مصوب شود که برای دولت بار مالی داشته باشد، مجلس منابع مورد نیاز برای اجرای آن قانون را پیش بینی خواهد کرد.

قادری در پاسخ به سئوال دیگری درخصوص اینکه آیا سازمان ملی مهاجرت زیرمجموعه نهاد ریاست جمهوری خواهد بود یا وزارت کشور؟ بیان داشت: در قانون پیش بینی شده که زیر مجموعه وزارت کشور باشد.