شیوع بیماری زنگ زرد در کمین مزارع گندم و جو فارس

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس از احتمال شیوع و فراگیر شدن بیماری زنگ زرد در مزارع گندم و جو این استان خبر داد.

شیوع بیماری زنگ زرد در کمین مزارع گندم و جو فارس

زنگ زرد قارچی به نام puccinia striiformis است که یکی از مهمترین بیماری‌های گندم در دنیا و ایران محسوب می‌شود،این آفت به صورت جوش یا تاول‌هایی به رنگ زرد مایل به نارنجی روی برگ‌های محصول ظاهر می شود و به سرعت این جوش‌ها به هم پیوسته و نوارهایی در امتداد رگبرگ‌ها در هر دو سطح برگ نمایان می کنند که به دنبال آن کل محصول نابود می شود.

آن طور که کارشناسان می گویند، بیم آن می رود آفت زنگ زرد همه زحمات کشاورزان فارس و سرمایه گذاری آنان برای خرید بذر،کود،سموم و هزینه های کارگر در مراحل کاشت و داشت را بر باد دهد.

جاوید عباسی با بیان اینکه احتمال شیوع بیماری زنگ زرد در همه نقاط استان فارس وجود دارد، اظهار کرد: با توجه به پیش آگاهی انجام شده و بارندگی‌های اخیر و استمرار این شرایط، احتمال شیوع این بیماری در روزها و هفته های آینده و پس از سپری شدن بارندگی ها در مزارع گندم سراسر استان وجود دارد.

وی افزود: شهرستان های رستم، ممسنی، کازرون، کوهچنار، فراشبند، فیروزآباد، شیراز، مرودشت، زرقان و خرامه از مناطق پرخطر شیوع بیماری زنگ زرد گندم محسوب می شوند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس تاکید کرد: کشاورزان نسبت به پایش و بررسی مزارع خود اقدام و در صورت مشاهده علائم بیماری طبق نظر کارشناسان حفظ نباتات نسبت به سمپاشی مزارع خود با قارچ‌کش های مناسب اقدام نمایند.

عباسی تصریح کرد: عملیات سم پاشی مزارع با ارقام حساس و مزارع دیم در مناطق مستعد از اولویت های کنترل این بیماری گیاهی است.

وی ابراز کرد: بیماری برگی زنگ زرد گندم به دلیل ظهور نژادهای جدید و با شرایط خاص آب و هوایی، هر چند سال یکبار به صورت فراگیر در آمده و می‌تواند خسارت زیادی را به محصول گندم و جو وارد کند.

وی ادامه داد: با توجه به مساعد بودن شرایط آب و هوایی از جمله درجه حرارت، رطوبت نسبی هوا، شبنم و بارندگی های مناسب ماه های اخیر، همه گیر شدن بیماری‌های زنگ زرد و سایر بیماری های برگی در مزارع گندم و جو دور از انتظار نیست.

عباسی اضافه کرد: توسعه بیماری در رطوبت نسبی بالای ۷۰ درصد و در دمای بین ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتیگراد همراه با باران و یا شبنم سریعتر اتفاق می افتد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس بیان کرد: از کشاورزان عزیز تقاضا داریم نسبت به پایش و بررسی مزارع خود اقدام و در صورت مشاهده علائم بیماری سریعا با مشورت کارشناسان مراکز نسبت به مبارزه شیمیایی اقدام نمایید.

 این استان با تولید ۱۱.۲ درصد غذای کشور در مجموع در جایگاه دوم تولیدات کشاورزی کشور قراردارد.

همچنین در تولید محصولات زراعی و باغی حائز رتبه دوم و در تولید محصولات دامی حائز رتبه چهارم کشوری است.