نبود همکاری بین بخشی چالش پیش روی برنامه مدیریت تالاب های کهگیلویه وبویراحمد

مسئول دبیرخانه مدیریت زیست بوم تالاب های کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به تصویب برنامه مدیریت جامع زیست بوم تالاب های استان در شورای برنامه ریزی گفت: تحقق این برنامه منوط به همکاری بین بخشی اعم از دولتی و جامعه محلی است.

نبود همکاری بین بخشی چالش پیش روی برنامه مدیریت تالاب های کهگیلویه وبویراحمد

"مسعود حاتمی" روز پنجشنبه  اظهار کرد: علاوه بر همکاری بین بخشی، همچنین تامین اعتبار بهنگام لازم تحقق برنامه مدیریت تالاب های استان است.

حاتمی با اشاره به جایگاه و سوابق برنامه مدیریت تالاب ها گفت: سازمان محیط زیست کشور از سال ۱۳۸۴ با کمک برنامه پیشرفت و توسعه ملل متحد یا برنامه عمران ملل متحد (UNDP) رویکرد مدیرتی جدیدی برای حفاظت از تالاب ها؛که همین برنامه الگو و رویکرد سراسر دنیا اجرا می شود، در پیش گرفت.

وی گفت: این برنامه در ابتدا برای تالاب های "پریشان"، "ارومیه" و "شادگان" به صورت پایلوت(قسمت آزمایشی یا سربرنامه) اجرایی شد، سپس به دیگر تالاب های کشور تعمیم داد و هم اکنون برای حدود ۴۵ تالاب این برنامه مدیریت تصویب یا اجرا شده است.

مسئول دبیرخانه مدیریت زیست بوم تالاب های استان گفت: سال گذشته برای سه تا از تالاب های استان("مور زرد"، "برم الوان" و "شِرُم دِرُنگ") همین برنامه مدیریتی تدوین شده است که این برنامه برای همکاری همه ذی نفعان چه دولتی و خصوصی (از جوامع محلی تا سازمان میراث فرهنگی، آب منطقه ای و محیط زیست و...) پیش بینی شده است که ظرفیت های تالاب و چالش های پیش روی آنها با همفکری بررسی و پیگیری می شود.

حاتمی به لازم اجرا بودن این برنامه گفت: به محص تصویب این برنامه در شوراری برنامه ریزی برای همه سازمان های مرتبط لازم اجرا می شود که این سازمان ها متناسب با وظایف خود اقدام های لازم را انجام می دهند.

وی با اشاره به اهمیت این برنامه گفت: این برنامه راهنمایی برای هر کدام از سازمان های مرتبط با تالاب ها است که با همفکری و مطابق با وظیفه مشخص خود بهنگام فعالیت خود را انجام می دهند.

مسئول دبیرخانه مدیریت زیست بوم تالاب های استان افزود: در این برنامه ها همه نیازمندی ها اعم از گردشگری، اقتصاد و معیشت جامعه محلی، آموزش و احیای تالاب پیش بینی شده است.

حاتمی با اشاره به چالش های پیش روی تالاب های استان گفت: در تالاب "برم الوان" با بالاآمدن سطح آب تالاب، زمین های کشاورزی جامعه محلی زیر آب می روند که برای این مشکل راهکارهایی با مشارکت مردمی پیش بینی شده است.

وی چالش پیش روی تالاب "مورِزرد" را رسوب گذاری و چرای بی رویه دام برشمرد و برای رسوب گذاری نیازمند اقداماتی از طرف سازمان های محیط زیست و منابع طبیعی در موضوع های آبخیزداری است.

حاتمی علاوه بر چرای بی رویه دام در چالش تالاب "مورزد" گفت: برای رفع مشکلات جوامع محلی که به نوعی وابستگی آنها به دام و کشاورزی در این منطقه است نیازمند چاره اندیشی است که هم این جوامع آسیب نبینند و هم احیای تالاب پایدار بماند.

مسئول دبیرخانه مدیریت زیست بوم تالاب های استان پیش تر در گفت و گو با ایرنا به چالش و خشک شدن تالاب "شرم درنگ" اشاره کرد و گفت: نتایج مطالعات زمین شناسی در مورد خشکی این تالاب نشان داد که عامل این خشکی ریشه زمین شناسی دارد و بدلیل نوع سازند بستر تالاب "شِرُم دِرُنگ"، فرایند انحلال آب در زمین کف تالاب صورت گرفته است.

حاتمی با اشاره به ظرفیت های تالاب ها گفت: ظرفیت های گردشگری جامعه محور است که برای تالاب "برم الوان" مجوز استفاده از قایق های پارویی صادر شده که بتوانند به جذب گردشگر و خدمات دهی کمک کنند.

چهار تالاب در استان کهگیلویه و بویراحمد هست که سه تا از آنها از جمله "مور زرد"، "برم الوان" و "شِرُم دِرُنگ" دایمی و چهارمی که مجموعه تالاب های "کوه گل" است فصلی و مقطعی هستند.