عشق آتشین به نجات ، گزارش «خبر جنوب» به مناسبت روز آتش نشان

اینجا زنگیست که اگرهیچگاه به صدا در نیاید بهتر است؛ اینجا سازمان آتش نشانی شیرازاست. جایی که آتش نشانان با به صدا درآمدن هرزنگ باید با سرعت خود را آماده جانفشانی ‌کنند؛ هفتم مهر،روز آن هاست. این روزیادآور رشادت‌ها ، فداکاری‌هاو جانفشانی‌های آتش‌نشانانی است که جانانه پای کار مردم ایستاده اند و در صورت بروز حادثه، ققنوس وار تلاش می‌کنند تا در حداقل زمان به محل حادثه برسند. به مناسبت این روز با هادی عیدی پور، رییس سازمان آتشنشانی شیراز گفت و گو کردیم که از نظرتان می گذرد.

عشق آتشین به نجات ، گزارش «خبر جنوب» به مناسبت روز آتش نشان

مرجان دهقانی  خبرنگار خبرجنوب در گفت و گو با هادی عیدی پور رییس سازمان آتش نشانی و هدمات ایمنی شهرداری شیراز در گزارشی به بررسی و چگونگی سختی کار آتش نشانان و شرایط آمادگی این قشر زحمتکش و پرتلاش برای مدیریت بحران در شرایط بروز بحران پرداخت.

رییس سازمان آتش نشانی شیراز به پاسخ به سووالات مطرح شده مهمترین اولویت های آتش نشانی شیراز را بیان و به توسعه خدمات آتش‌نشانی تا ضرورت تدریس  ایمنی و آتش نشانی در مدارس اشاره کرد.

مهم ترین ارکان آتشنشانی چیست؟

یکی از مهمترین ارکان در کار آتش‌نشانی، نیروی انسانی است؛ آتشنشانان ما از عنصر مهارت، شجاعت و دلسوزی برخوردارند و مهمتر از اینها، آماده ایثارگری و جانفشانی برای نجات جان هموطنان و هم‌نوعان خود هستند. پس از عامل نیروی انسانی، مبحث اهمیت تجهیزات کافی و به‌روز در آتش‌نشانی مطرح است. باید برای مواجه شدن با هر گونه شرایطی و در هر زمانی آماده باشیم.

وقتی از طریق مرکز 125 حادثه ای اعلام می‌شود در سازمان چه اتفاقی می افتد؟

زنگ ایستگاه ها که به صدا در می یاد  آتشنشانان در هر حالت و در حال انجام هر کاری که باشند باید کارشان را رها کنند و با تجهیزات امکانات با خودروهاشان به سمت محل حادثه حرکت کنند.  در آتش‌نشانی زمانی فکر می‌کردیم که اگر آتش‌نشان‌ها در حال ورزش کردن و فعالیت‌های خارج از عملیات  باشند  افرادی هستند که کاری براشان تعریف نشده اما اگر دقت کنیم ما خواهان این هستیم که حتی روزی یک حادثه هم به ایستگاه یمان  اعلام نشود و آتشنشانان همیشه در حال تمرین و  آموزش باشند.

در رابطه با آمار آتش سوزی ،عملیات و خدماتی که آتشنشانی انجام می دهد توضیح دهید .

سازمان آتشنشانی بالغ بر ۲۰۰ خدمت در این کلانشهر انجام می دهد؛ سال گذشته بالغ بر ۲۴۰۰۰ هزار عملیات و اعزام انجام شده

و در مقایسه با  ۶ ماهه سال گذشته  شاهد کاهش ۱۱ درصدی کل حوادث در شهر شیراز بودیم همچنین آتش سوزی در اماکن و تصرفات مختلف ۳۸ درصد کمتر شده است.

 برای کاهش حوادث چه اقداماتی باید انجام بشود؟

برای این امرباید  چند موضوع را مد نظر قرار دهیم . اول اینکه ما چقدر در حوزه فرهنگ ایمنی کار کرده‌ایم و چقدر توانسته‌ایم دانش آموزان را با موضوع ایمنی آشنا کنیم ؟ آیا تجهیزاتی که در اختیار ماست می‌تواند در زمان حادثه کارایی داشته باشد؟ آیا محیطی که در آن زندگی می‌کنیم تجهیزات آتش نشانی و اطفاع حریق دارد؟ممکن است بسیاری از شهروندان به این موضوعات اهمیتی ندهند.   وقتی حوادث را بررسی می‌کنیم می‌بینیم که اگر شهروندان نسبت به این موضوعات حساسیت نشان می‌دادند یا دستگاه ها وظیفه‌شان را به درستی انجام می دادند شاهد بسیاری از حوادث در شیرازو  کشور نبودیم .ایمنی یک موضوع بین بخشی است و ما باید ویژه به آن بپردازیم و برنامه‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای آن تعریف کنیم تا بتوانیم اقداماتمان را به نتیجه برسانیم و روز به روز شاهد کاهش حوادث باشیم همچنین  برای حفظ جان و مال شهروندان باید  یک گام عقب‌تر برگردیم و تمهیداتی  در نظر بگیریم  که خسارت‌ها کاهش یابد، اما متاسفانه هیچ کدام از آنها آنگونه که باید مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

وظیفه شما بیشتر نجات است اما آتش نشانی در زمینه آموزش و پیشگیری هم اقداماتی انجام داده است ؟ 

همانطور که عرض کردم، ایمنی در کشور یک موضوعات بین بخشی است .  آتش نشانی بخشی از کار محسوب می‌شود. اگر ما نظارت خوبی نداشته باشیم ودر زمان ساخت و ساز خوب کنترل نکرده باشیم ،در زمانی که حادثه در ساختمان اتفاق می افتد ممکن است خسارت‌های بیشتری به بار بیاورد که  احتمالاً بخشی از آن مرتبط با حوزه آتشنشانی نباشد. اما نکته‌ای که باید در اینجا به آن توجه کرد فرهنگ سازی است و موضوعی که باید به آن بیشتر توجه کرد در حوزه آموزش و پرورش است ما روزی را برای خود ترسیم می‌کنیم که درسی به نام ایمنی و آتش نشانی ومدیریت بحران درمدارس آموزش داده شود.  به کودکان و نوجوانان آموزش دهیم که اگر دچار حادثه شدند چه اقداماتی باید انجام بدهند .این نیازی است که نظام آموزشی ما باید به آن توجه ویژه‌ داشته باشد .

حادثه معدن طبس چگونه اتفاق افتاد؟

عدم وجود دستورالعمل ایمنی، عدم نظارت کافی باعث آتش سوزی در معدن طبس شد  که متاسفانه تعدادی از هموطنان جان خود را از دست دادند .یک جایی باید درس بگیریم و تغییر رویه بدهیم. بایدآنالیز و چک کنیم که چرا این اتفاقات در کشور می‌افتد . ما نباید یک حادثه را دو بار در یک جا شاهد باشیم .باید دستورالعمل‌های ایمنی را قوی کنیم وسازوکارهای قانونی ایجاد کنیم اگر جایی نیاز به اصلاح  قوانین دارد تصحیح کنیم تا شاهد این گونه حوادث در شهر و در کشورمان نباشیم.

چه خبرخوبی برا مردم شیراز دارید ؟

در حال حاضر شهرداری شیراز با ۲۴ ایستگاه عملیاتی کار خود را انجام می دهد برای افزایش ایستگاه هااقدامات زیرساختی خوبی انجام شده هم‌چنین  در حال ساخت ۴ ایستگاه جدید هستیم ۵ ایستگاه دیگر نیز در حال تجدید بنا هستند. سعی می کنیم  تجهیزات به روز و جدید دنیا را وارد شیراز کنیم.  با توجه به سیاست‌گذاری‌های مثبتی که در حوزه ایمنی و ارتقای سیستم آتش نشانی در شهر در حال انجام است بودجه عمرانی ما که شامل خرید تجهیزات و ماشین آلات است نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش سه برابری داشته تا  بتوانیم تجهیزاتی را در تراز شهر و آتش نشانی شیراز داشته باشیم و خدماتی که شایسته مردم است تقدیم شهروندان مان کنیم و در زمان حوادث با آخرین تجهیزاتی که در تکنولوژی آتشنشانی تولید می‌شود خدمت رسانی کنیم .

 با توجه به چند آتش سوزی که در بیمارستان های کشور داشتیم برای جلوگیری از این دست حوادث در شیراز چه اقداماتی انجام دادید؟

 در حوزه بیمارستان‌ها در سال ۹۸ که یک حادثه تلخ در کشور داشتیم  درمانگاه سینا دچار آتش سوزی شد که ۱۴ نفر در آنجا دچار فوتی شدند بعد از آن اقدامات گسترده‌ای در سطح کشور انجام شد که مراکز درمانی سالیانه توسط آتشنشانی مورد بازدید قرار ‌گیرد و آتش نشانی این مراکز را مورد ارزیابی قرار می‌دهد.  اتفاق خوبی که در شهر شیراز رقم خورد  این بود که در قالب یک تفاهم‌نامه که به امضای دانشگاه علوم پزشکی شیراز و همینطور سازمان آتش نشانی شهرداری شیراز رسید برنامه‌ریزی شد  که در یک بازه ۴ ساله ایمنی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی را به بالای ۹۰ درصد برسانیم .در حال حاضر مراکزی که ما مورد ارزیابی قرار دادیم دارای ۵۰ درصد ایمنی است و این حداقل، سال به سال باید افزایش یابد تا اینکه در طول ۴ سال به بالای ۹۰ درصد ایمنی برسد؛  کار خوب و دقیقی بود که انجام شد و تلاش براین است که در افق ۴ ساله با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز بتوانیم بیمارستان‌ها را به بالای ۹۰ درصد ایمنی برسانیم.

واما صحبت آخر...

دستگاه‌ها و مسئولان ذی‌ربط در کشور باید نهایت اهتمام و تدابیر خود را برای تجهیز مستمر ابزار و وسایل آتش‌نشانی به‌کار گیرند؛ باید به‌گونه‌ای تدبیر شود که ما برای کمک رسانی به مردم در هر حادثه‌ای و با هر وسعتی آمادگی داشته باشیم.

هرجا که مردم در کنار ما بودند همراهی و کمک کردند شاهد کاهش حوادث بودیم از مردم و همراهی شان تقدیر و تشکر می کنم.