تقابل ظرفیتهای بیشمار و امکانات محدود در شهیون زیبای دزفول
بخش زیبای شهیون به عنوان یکی از بخشهای وسیع شهرستان دزفول با وجود بهره مندی از بیشترین ظرفیتهای خدادادی طبیعی و گردشگری، از محدودیت امکانات و زیرساختها رنج میبرد.

بخش کوهستانی شهیون دزفول ۲ هزار و ۸۹۲ کیلومتر مربع وسعت دارد؛ اهالی این بخش زیبا با ۳۷۲ روستا و آبادی، با وجود جنگل، کوهستان و دریاچه از کمترین امکانات زیرساختی چون آب، برق، خدمات بهداشتی و درمانی و جاده برخوردارند.
روستاهای گردشگری نورآباد، اسلام آباد و پامنار با منظره زیبای سد دز، آبشار شوی که از آن به عنوان عروس خاورمیانه نام میبرند، کول خرسون، دره توبیرون، قلعه شاداب و دهها نقطه گردشگری و طبیعی در بخش شهیون واقع شدهاند که نیاز است برای دسترسی به آنها امکانات بهتری فراهم کرد.
متاسفانه به رغم وجود این ظرفیتها، بخش شهیون با محرومیت در حوزههای مختلف مواجه است و افراد زیادی مجبور به مهاجرت از این بخش به حاشیه شهرها و دیگر نقاط شده اند؛ به طور قطع درصورت ایجاد زیرساختها با توجه به ظرفیتهای عظیم یادشده شاهد مهاجرت معکوس و بازگشت اهالی به این بخش زیبا خواهیم بود.
ضرورت استقرار نمایندگی ادارات آب، برق و گاز در شهیون
یکی از اهالی شهیون در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه اهالی شهیون با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند، از بیتوجهیها به رفع نیازهای اهالی گلایه کرد.
یونس سعادتی کیان، نبود ادارات خدماتی مانند آب، برق، گاز در این بخش را از مهمترین مشکلات مردم شهیون عنوان کرد و گفت: اهالی این بخش برای انجام کوچکترین کار اداری در حوزه آب، برق و گاز مجبورند مسافت زیادی را طی کنند که زمان بر و هزینه بر است.
وی ادامه داد: شهیون به عنوان یکی از بخشهای مهم گردشگری دزفول شناخته میشود و ظرفیتهای لازم برای استقرار ادارات را نیز دارد ولی تاکنون اقدام جدی برای این موضوع انجام نشده است.
به گفته سعادتی کیان، نبود ادارات خدمات رسان در این بخش باعث شده رسیدگی به مشکلات زیرساختی مانند قطعی و روشنایی برق، توسعه زیرساختی و مشکلات آبرسانی با تاخیر زیاد انجام شود، با توجه به اهمیت موضوع مسوولان باید در این خصوص چاره اندیشی و مشکل اهالی را حل کنند.
وی افزود: نبود جاده ایمن و راه دسترسی یکی دیگر از مشکلاتی است که تردد اهالی را دشوار کرده این در حالی است که جاده گردشگری دریاچه سد دز به عنوان یکی از مسیرهای مهم و پرتردد شهرستان در این بخش واقع شده است.
به گفته وی، وضعیت جاده لیوس، دیونی، آبیدسره نیز شرایط نامناسبی دارند و تردد در این جادهها هنگام بارندگی غیرممکن است؛ جاده آبشار شوی به عنوان بزرگترین آبشار خاورمیانه نیز وضعیت وخیمی دارد به طوری که دسترسی به این جاذبه گردشگری را برای گردشگران دشوار کرده است.
گردشگری شهیون برای ایجاد اشتغال اهالی حمایت شود
این دلسوز بخش شهیون دزفول گفت: این بخش جاذبههای گردشگری زیادی دارد و میتوان از راه گردشگری برای اهالی کسب درآمد کرد ولی جادههای ناایمن باعث شدهاند تردد اهالی نیز به سختی انجام و توسعه گردشگری مختل شود؛ حل این مشکل نیازمند اقدامات جدی مسوولان است.
سرمایه گذاری صورت گرفته و حمایت از کسب و کارهای گردشگری در این بخش به گفته سعادتی کیان کافی نیست و برای رشد و توسعه پایدار، حمایت بیشتر مسوولان را میطلبد.
وی ادامه داد: اهالی این بخش در صنایع دستی زیبایی مانند کپوبافی، حصیربافی و چوقابافی تبحر خاصی دارند که میتوان با بهره گیری از این ظرفیت در راستای رونق اقتصادی این بخش استفاده کرد.
این جوان ساکن شهیون تاکید کرد: ارایه تسهیلات کم بهره برای کسب و کارهای خرد محلی میتواند راهکاری برای جذب گردشگر و رونق اقتصادی منطقه باشد؛ نیاز است تبلیغات بیشتری در سطح ملی برای گردشگری پایدار این بخش انجام داد.
به گفته او، کمبود خدمات پزشکی و درمانی و پزشکان متخصص یکی دیگر از دغدغههای مهم مردم بخش شهیون است؛ مرکز درمان بستر شهیون که باید حداقل خدمات پزشکی در آن ارایه شود امکانات محدودی دارد و در بسیاری از مواقع مردم مجبورند برای درمانهای ساده حتی یک سرماخوردگی به دزفول یا دیگر بخشهای شهرستان مراجعه کنند که اصلا قابل توجیه نیست.
وی ادامه داد: این مشکل در مواقع اورژانسی بسیار جدیتر است و بیمارانی که نیازمند خدمات فوری هستند به علت نبود خدمات کافی یا پزشکان متخصص باید به سایر شهرها منتقل شوند که خطرات جانی برای آنها به همراه دارد.
سعادتی کیان اظهارکرد: نبود پزشکان متخصص باعث شده با کوچکترین مشکل، اهالی مجبور باشند مسافت زیادی را طی کنند؛ با توجه به جمعیت رو به رشد منطقه و فاصله با شهر انتظار میرود دانشگاه علوم پزشکی شهرستان امکانات درمان بستر شهیون و پزشکی این بخش را ارتقا دهد و پزشکان و امکانات بیشتری به این بخش اختصاص یابد.
وی افزود: نیاز است تجهیزاتی مانند آمبولانس و دستگاههای تشخیصی در این مرکز مستقر شود تا سلامت مردم به مخاطره نیفتد.
رونق گردشگری شهیون با توسعه زیرساختها ممکن است
مرتضی کایدخورده یکی دیگر از دلسوزان شهیون نیز در خصوص مشکلات این بخش گفت: با توجه به موقعیت خاص گردشگری منطقه باید به این بخش توجه اساسی میشد که البته رونق گردشگری مستلزم توسعه زیرساختها است.
وی معتقد است در این وضعیت بد اقتصادی که شهیون از کارخانجات تولیدی محروم است، رونق گردشگری با توجه به حضور بیش از ۲۵۰ هزار گردشگر در این بخش باید در سفره اهالی نمود پیدا کند.
این ساکن بخش شهیون بیان کرد: اواخر سال ۹۸ که شهر شهیون ایجاد شد انتظار میرفت امکاناتی به این بخش داده شود ولی در عمل هیچ تجهیزات و امکاناتی ارایه نشد؛ در واقع شهرداری شهیون راه اندازی شده ولی کمبود آب وبرق برای ساخت و ساز به عنوان یک چالش برای مردم منطقه تبدیل شده است.
به گفته وی اکنون برق شهیون زیرنظر سردشت است و برای حل مشکلات این حوزه باید اداره برق مستقلی در شهیون مستقر شود.
شهیون سالها پیش به عنوان شهر جهانی کپو معرفی و هنر مردم این بخش به دنیا صادر شد که کایدخورده در این باره گفت: بافندههای کپو باید مورد حمایت قرار گیرند تا بتوانند از این طریق درآمدزایی بیشتری کنند.
امکانات محدود نقاط گردشگری شهیون یکی دیگر از دغدغه های اهالی منطقه است که با وجود قولهای زیادی که در این خصوص داده شده اقدام اساسی انجام نشده است.
به گفته کایدخورده بیش از ۲۰ سال از عمر آسفالت دزفول به شهیون میگذرد؛ با توجه به بهبود وضعیت گردشگری در سالهای اخیر و تردد بالا وضعیت بد جاده در شرایط اقتصادی فعلی به وسایل نقلیه آسیب میزند.
وی ادامه داد: تعمیر جاده سد دز به عنوان یکی از پرترددترین جادههای این بخش از ۱۲ سال پیش آغاز شده ولی با وجود گذشت این سالها کمتر از ۵۰ درصد پیشرفت داشته و تصادفات زیادی به همراه داشته است.
این دلسوز بخش شهیون بیان کرد: اگر برای طرحی اعتبار مورد نظر اختصاص نیافته نباید شروع و در نیمه کار رها شود زیرا در این صورت اهالی منطقه بیشترین ضرر را میکنند.
به گفته وی، پمپ بنزین یکی از مهمترین نیازهای اهالی به ویژه در عید نوروز و ورود مسافران نوروزی است که متاسفانه شهیون از آن بیبهره است؛ اغلب بخش شهیون با بالاترین امکانات معرفی میشود ولی وقتی مسافران مراجعه میکنند متوجه کمبود امکانات میشوند.
کایدخورده، امکانات بهداشتی درمانی و اقلام دارویی ارائه شده در مرکز درمان بستر شهیون را پاسخگوی این بخش با ۲۰ هزار نفر جمعیت ندانست و گفت: فقط ۴۰۰ قلم داروی دولتی در داروخانه این مرکز موجود است که بخش خصوصی با توجه به حمایت نکردن دولت اقدامی برای سرمایه گذاری در این زمینه نکرده و فقط داروهای ساده مانند سرماخوردگی در داروخانه موجود است.
وی افزود: یک دستگاه آمبولانس سال ۹۹ توسط خیرین به مرکز درمان بستر شهیون اختصاص یافت ولی وقتی دچار مشکل شد پس از انجام سرویس به دیگر نقاط منتقل شد این در حالی است که با توجه به گستردگی بخش، حداقل ۲ دستگاه آمبولانس در این مرکز نیاز است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی دزفول درخصوص فعالیت آمبولانس در مرکز درمان بستر شهیون نیز گفت: آمبولانس ۱۱۵ در این منطقه مستقر است ولی امکان اختصاص آمبولانس اضافه نبود به هر حال در تعطیلات نوروز به علت ورود گردشگران و بالا رفتن سطح خدمات قرار است ۲ دستگاه آمبولانس دیگر به این منطقه اضافه شود.
علیرضا خسروپناه با تاکید بر اینکه اختصاص آمبولانس اضافه در صورت نیاز منطقه انجام خواهد شد، افزود: خدمت پزشک متخصص در مراکز درمان بستر دیده نشده است.
مشکلات حوزههای مختلف شهیون در دست بررسی است/ اعتبارات ناچیز است
برای دیگر مشکلات این بخش پرظرفیت، پیگیر موضوع استقرار ادارات خدمات رسان در این بخش شد که سید مصطفی اشتا در پاسخ گفت: عملیات گاز در شهر شهیون مستقر است و به صورت شیفتی فعالیت دارد؛ برق این بخش زیرنظر بخش سردشت است که اکنون با کمبود نیرو مواجه و چالشهایی در این زمینه ایجاد شده است.
به گفته بخشدار شهیون، نبود نیروی عملیات برق در این بخش مشکلاتی ایجاد کرده است زیرا پوشش کار در بخشهای وسیع سردشت و شهیون که به صورت چرخشی فعال هستند، امری دشوار است در واقع مدیریتی برای نیروهای عملیاتی وجود ندارد.
وی افزود: موضوع کمبود نیروهای عملیات برق با فرماندار دزفول نیز مطرح شده، با توجه به اینکه عملیات برق شهیون در بخشداری مستقر است در تلاش هستیم مکان جدیدی اختصاص یابد تا ابزار و تاسیسات موردنیاز برق در این فضا مستقر و درصورت نیاز اقدامات لازم انجام شود.
اشتا به انجام مذاکراتی با شهردار شهیون درخصوص واگذاری زمین برای عملیات برق اشاره کرد و گفت: مذاکره با مالکان زمین موردنظر، شهردار و اداره برق و تنظیم چارت اداری در حال انجام است تا عملیات برق در منطقه مستقر و ضمن داشتن اداره برق مستقل و بکارگیری نیروی موردنیاز، برق پایدار شود.
وی ادامه داد: سالهای گذشته، عملیات برق شهیون برای مناطق سخت گذر مانند سالند سه نیرو گرفته بود که زیرنظر پیمانکار بودند ولی تغییر قراردادها و پرداخت نشدن به موقع حقوق آنها مشکلاتی ایجاد کرد و همکاری پایان یافت.
بخشدار شهیون دزفول به مشکلی که طی هفت ماه گذشته در احمدفداله ایجاد شده اشاره و بیان کرد: پایه برق احمدفداله شکسته شده بود و به علت ریزش کوه و خراب بودن جاده امکان حضور در محل نبود و اهالی منطقه با مشکلات زیادی مواجه بودند که پس از چند ماه اقدامات لازم انجام و برق منطقه پایدار شد.
اشتا تصریح کرد: همه مشکلات ذکر شده با مسوولان مربوطه مطرح شده و امیدواریم در ایام عید مدیر عملیات برق در شهیون مستقر شود.
وی درخصوص وضعیت آب شهیون نیز گفت: در حال حاضر اداره آب در سه نقطه شهر شهیون، ایستگاه باغچه بان و پامنار مستقر است ولی در این مناطق کمبود نیروی عملیاتی وجود دارد که نیاز است ابزار عملیات آب در ایستگاه پمپاژ باغچه بان فراهم و نیرویی به کار گرفته شود تا هنگام عملیات آب به ویژه در ایام تعطیلات نوروز بتوانند خدمات رسانی کند.
بخشدار شهیون تاکید کرد: اقداماتی انجام شده ولی کافی نبوده است که نارضایتیهایی به همراه داشته است زیرا اهالی با کمبود آب به علت مصرف بالا مواجه شدند؛ قرار است بعد از تعطیلات عید عملیات خط انتقال لوله آب انجام شود تا در تابستان مشکلی نباشد.
وی درخصوص وضعیت جادههای این بخش نیز گفت: اعتباری برای بهسازی جاده پامنار در نظر گرفته و مناقصه نیز برگزار شد ولی به دلایلی اجرا نشد؛ بهسازی جاده لیوس نیز در مرحله مناقصه است ولی هنور پیمانکار آن مشخص نشده است.
به گفته اشتا، برای بهسازی جاده دیونی و آبیدسره بین سپاه و راهداری تفاهم نامهای امضا شده و اقدامات لازم در سال آینده انجام خواهد شد.
وی افزود: جاده دزفول به شهیون زیرنظر نفت است؛ برای بهسازی آن نامه نگاری و برآورد هزینه شده و اعتباری برای آسفالت آن گرفته شده که قرار است سال آینده از ورودی بخش لب سفید که به علت فرسودگی دچار مشکلات زیادی شده آسفالت و بهسازی شود با این وجود تلاش میشود فعلا رنگ آمیزی جاده برای تسهیل در تردد گردشگران انجام شود.
نبود آب کشاورزی از دیگر مشکلات اهالی شهیون
یکی دیگر از مشکلاتی که اهالی شهیون با آن مواجه هستند نبود آب کشاورزی است که بخشدار شهیون در این باره گفت: مطالعات برای انتقال آب دریاچه دز به زمینهای کشاورزی منطقه انجام شده است.
وی با بیان اینکه باید بودجه موردنیاز برای این طرح اختصاص یابد، افزود: خط لولهای که باید برای کشاورزی اختصاص یابد، سنجش کیفیت و بار برای اجرای این طرح در حال انجام است.
بخشدار شهیون در خصوص احداث پمپ بنزین در این بخش نیز گفت: موضوع احداث پمپ بنزین به عنوان یکی از مهمترین مطالبات مردم شهیون پیگیری شده و مدیرعامل پخش فرآوردههای نفتی اعلام حمایت کرده که موضوع با دهیار در حال بررسی است و امیدواریم به زودی در این بخش پمپ بنزین راه اندازی شود.
وی با اشاره به اعتبارات ناچیز دهیاریها بیان کرد: اخیرا اعلام شده درجه دهیاریهایی که در حوزه گردشگری فعال هستند ارتقا و اعتبارات آنها افزایش مییابد، امیدواریم این امر محقق و شاهد افزایش اعتبارات و فعالیتهای عمرانی و خدماتی در این بخش محروم باشیم.
بخشی به وسعت شهیون که ظرفیتهای زیادی در زمینههای مختلف دارد باید بیشتر موردتوجه مسوولان قرار گیرد تا ضمن توسعه گردشگری و ایجاد فرصت های شغلی از مهاجرت اهالی به حاشیه شهرها جلوگیری شود.