ترافیک بی فرهنگی

گزارش «خبر جنوب» از ضرورت فرهنگسازی رانندگی و راهکاری براي حل معضل ترافیک در شیراز

ترافیک بی فرهنگی

مرجان دهقانی-«خبرجنوب»/ شيراز، شهر راز، شيراز جنت طراز به نسيم ارديبهشت و عطر و بوي بهارنارنج پيوند ديرينه خورده است و همگان نه تنها در كشورمان بلكه در جهان، شيراز را شهر شعر و طبيعت مي دانند كه اخيرا نيز به عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا انتخاب شد ولي در كل اين شهر بايد و مي تواند از پيشينه خود تمام قد دفاع كند و نگذارد كه از اين اسم با مسمي چیزی باقي نماند. يكي از مسائلي كه اين نام و عنوان را مخدوش مي كند ترافيك است.

بايد يادآور شد كه ترافیک شهر شیراز به شدت آزاردهنده است، شیراز شهری مسافرپذیر است که در حوزه‌ های مختلف پزشکی و گردشگری هر روزه مسافران زیادی را به سوی خود جذب می کند. بنابراین احداث پارکینگ‌ های جدید در رینگ اطراف محدوده ترافیکی در دستور کار قرار گرفته است که تا ۲ سال آینده این پارکینگ‌ها افزایش می ‌یابد. امروزه معضل ترافیک در بسیاری از شهرها، بخش عمده‌ای از وقت و سرمایه شهروندان را به خود اختصاص می دهد. رفتارهای ترافیکی یکی از موضوعات مهم و قابل تأمل صاحب نظران است. می توان گفت نحوه رانندگی هر شخص در سطح جامعه، نشان دهنده سطح فرهنگ او می باشد. زیرا برداشت ما به این دلیل است که هر فرد با مدلی که رانندگی می کند شخصیت و اخلاق اجتماعی خود را نمایان می سازد. براساس تحقیقات آمار تلفات جاده ای در ایران بیست برابر کشورهای صنعتی جهان و پنج برابر کشورهای هم تراز با ایران است و به عبارتی تقریبا 3 درصد تصادفات اتفاق افتاده در سطح جهان، مربوط به ایران است.

براساس گزارش یونیسف در ایران در هر بیست دقیقه یک نفر در جاده های ایران جان می سپارد و در هر دو دقیقه خبر مصدومیت جدی و حتی معلولیت مادام العمر یک نفر به خانواده اش می رسد و سالانه میلیاردها دلار بر اقتصاد ایران هزینه وارد می کند. هرچند بسیاري از تحليلگران و متخصصان يکی از معضلات شهر شیراز در حوزه ترافیک را، تعداد بسیار زیاد ساختمان‌ها و مطب‌های پزشکان در مرکز شهر و به ‌خصوص در خیابان زند عنوان مي كنند در حالي كه برطرف نمودن ترافيك در درجه نخست نياز به فرهنگسازي دارد و مراحل بعدي فراهم نمودن زيرساخت‌هاي مختلف در بخش مهندسي خيابان ها و اصلاح هندسي معابر است. در اين ميان پليس سهم به سزايي در اين زمينه دارد، چه در حوزه ارشادي و راهنمايي و چه جريمه ها، هرچند كه رئيس پلیس راهور فارس بر اين باور است كه مبالغ جريمه هاي رانندگي از بازدارندگي كافي برخوردار نيست.

رئيس پلیس راهور فارس در خصوص ترافيك شیراز و راه حل آن در گفت و گو با «خبر جنوب» گفت: ترافیک و فرهنگ شهروندی نیاز به مباحث تشویقی و تنبیهی دارد هرچند كه معتقدم جريمه هاي رانندگي بازدارندگي كافي را ندارد و مبالغ آن باید افزایش یابد.

سرهنگ صادق سلیمی افزود:هم اکنون میزان مبلغ جریمه‌ برای تخلف‌هایی موثر در ترافیک کشور طبق نرخ مصوب بین ۱۰ تا ۱۰۰ هزارتومان است در حالی که این مبلغ در شیراز۴۰ هزارتومان است.

رئيس پلیس راهور فارس با اشاره به تعداد بالای مطب هاي پزشكان در مركز شهر گفت: لزوم مکانیزه شدن سیستم نوبت ‌دهی پزشکان برای کنترل ترافیک امري است كه بايستي ساختاري شكل بگيرد. وي در پاسخ به عدم حضور پلیس در مکان‌های پر ازدحام مانند مقابل بیمارستان‌ها و مراکز درمانی گفت: به‌ جای حضور پلیس، خیلی از نقاط شهر را به دوربین مجهز

کرده ‌ایم. به این وسیله، هم به راننده تذکر می‌دهیم و هم او را جریمه می‌کنیم. یعنی در لحظه پیامک به دست راننده می‌رسد.

سرهنگ سلیمی در رابطه با اجرای طرح زوج و فرد بیان کرد: در این رابطه باید زیرساخت ها آماده باشد از ساخت پارکینگ و تعبیه دوربین گرفته تا مشخص کردن محدوده تردد زمانی و مکانی در حالی که در شیراز به این موضوع هنوز نه به صورت جدی ورود شده و نه کارشناسی  انجام شده و نه حتی در دستور کار قرار گرفته است.

وي در پاسخ به اين كه برای کشف تخلف و اعمال قانون چقدر از ابزارهای دیجیتال استفاده می کنید؟ گفت: دوربین های پلیس به اندازه ای نیست که تمام معابر و تقاطع ها را پوشش دهد از طرفی عملا هم نظارت های انسانی پاسخگو نیست لذا باید از طریق سامانه های نظارتی، دوربین ها و وسایط نقلیه مجهز به دوربین های ثبت تخلفات اعمال قانون انجام شود.

سرهنگ سلیمی با بيان اين كه رینگ پیرامونی شیراز و تمامی بزرگراه ها به دوربین های ثبت تخلفات مجهز شدند تصريح كرد: در هسته مرکزی هم با استفاده از خودروهای تجهیز شده تخلفات ساکن را ثبت می کنیم.

وی با اشاره به کار نو و خلاقانه ای که برای اولین بار در کشور انجام شده افزود: با استفاده از ظرفیت دوربین های نظارتی در میادین و تقاطع هایی که بعضا پلیس حضور ندارد به صورت مکانیزه پلاک خودروهای متخلف رصد و از طریق سامانه، پایش و اعمال قانون می شوند. در این خصوص با ارسال پیامک به مالک، وی به صورت لحظه ای آگاه و خودرو را جا به جا می کند که موجب روان شدن ترافیک می شود.

سرهنگ سلیمی درباره كميت تجهيزات مورد استفاده پليس توضيح داد: تفاهم نامه ای با مجموعه شهرداری شیراز امضا کردیم که در راستای آن در حوزه تجهیزات اپتیکی دوربین ها و تجیزات ترافیکی هماهنگ هستیم. درخواست هایمان را به مجموعه حمل و نقل ترافیک شهرداری شیراز ارائه داده ایم تا تهیه شود و در زیرساخت های حوزه شهری قرارگیرد.

رئيس پلیس راهور فارس به ارائه راهكار براي حل معضل ترافيك پرداخت و تصريح كرد: ما باید بسیاری از کاربری ها را از مرکز شهر خارج کنیم. محدوده غربی بولوار کریم خان زند در تمامی ایام هفته به خصوص بعدازظهرها بار ترافیکی غیرقابل تصوري به دلیل حضور مطب ها و مراکز درمانی دارد همچنین می بایست در بحث توسعه زیرساخت ها به خصوص فضای پارکینگ اقدامات ویژه ای اعمال شود.

وي با بیان اين كه مقایسه ایران با کشورهایی که مدیریت ترافیکی قوی دارند مقایسه خوبی نیست گفت: در حوزه آی تی توانمندی های خوبی داریم و مجموعه های دانشگاهی یا شرکت های دانش بنیان کمک می کنند همچنین در راستای هوشمندسازی پلیس شرایط ما دست کمی از کشورهای خارجی ندارد در این خصوص زیرساخت های ترافیکي ما پاسخگوی نیازها نیست به طوری که عرض بسیاری از معبرها طوری است که حداکثر یک وسیله نقلیه در زمانی که دولاین توقف داشته باشد می تواند عبور کند.

وی تاکید کرد: ارتقای فرهنگ عمومی نیازمند دلسوزی شهروندان دارد. آن ها باید بدانند با هر 30 ثانیه پارک دوبل شهروند دیگری 16 دقیقه در ترافیک می ماند بنابراین نیازمند مشارکت شهروندان در ارتقای فرهنگ ترافیک هستیم.

رئيس پلیس راهور فارس با اشاره به اين كه چرا می گویند ایرانی ها بد رانندگی می کنند توضيح داد: الگوهای تنظیم رفتار رانندگان، راکبان موتورسیکلت و عابران پیاده برگرفته از معیارها و قواعد اجتماعی در همان کشور است این همان فرهنگ است که سبک رانندگی و انضباط اجتماعی و پایبندی به قوانین در جوامع را مشخص می سازد.

سرهنگ سلیمی ادامه داد: سرعت غیرمجاز و رفتارهای خطرزای رانندگان، عدم توجه به قوانین و مقررات و درک افراد از مخاطرات موجود در جاده ها بر میزان درک و فهم مردم از خطرات ترافیکی و در نتیجه وقوع حوادث رانندگی اشاره می کند مطالعات نشان می دهند که سوانح ترافیکی نه صرفا یک امر مکانیکی و اتفاقی و ماشینی، بلکه برخاسته از امور اجتماعی و فرهنگی است.

وي با بيان اين كه با وجود نصب شمار زیادی دوربین‌های هوشمند اما این علاج کار نیست شرح داد: برای فرهنگ رانندگی، رانندگان باید رفتارهای غیر اجتماعی خود را کنترل کنند. در این صورت علاوه بر ارتقا و بهبود وضعیت رفتارهای اجتماعی خودشان، نسبت به ارتقاء سبک زندگی، بهبود و افزایش سلامت جامعه نیز تاثیرگذار می باشند.

سرهنگ سلیمی گفت: فرهنگ رانندگی علاوه بر اینکه مبتنی بر یک سلسله زیرساخت‏های اقتصادی و فنآورانه مثلاً کیفیت خوب جاده‏ها و اتومبیل‏ها است، بیش از هرچیزی مبتنی بر اخلاق و تربیت و قانون مداری است.

رئیس پلیس راهور فارس درباره علت فرهنگی تصادفات مرگبار در ایران تصريح كرد: نبود الزام جدی بیرونی و ضمانت اجرایي درونی قوانین از سوی رانندگان باعث می شود که حقوق دیگران را نادیده بگیریم. علاوه بر این‌ که تبلیغات و آموزش در این زمینه کم است.

 اگر آن مقدار که در رسانه‌های ما برای تنقلات و محصولات بي‌ارزش و یا حتی مضر تبلیغ می‏شود برای نهادینه کردن فرهنگ عبور و مرور و ترافیک برای کودکان هزینه می‏شد، قطعا وضعیت بهتری داشتیم. این قضیه به ضعف اخلاقی هم بر میگردد، ولی مهمتر از ضعف اخلاقی عدم الزام قوانین راهنمایی و رانندگی است.

سرهنگ سليمي با اشاره به اين كه بیشترین آمار جان باختگان رخدادهای جاده‌ای در جهان به کشورمان تعلق دارد تصريح كرد: همه تلخی‌های آمار و ارقام مرتبط با این موضوع هم نتوانسته منجر به تغییرات چشمگیری شود تا جایی که هر بار تعطیلات مناسبتی از راه می‌رسد، شنیدن اخبار ناگوار تصادفات به اوج رسیده و تب و تاب پدید آمده پس از مدتی فروکش کرده و یا از روزمرگی بیش از اندازه، تا بروز یک سانحه تلخ یا فرارسیدن یک فرصت تعطیلات به فراموشی سپرده می‌شود.

رئیس پلیس راهور فارس در پايان سخنانش گفت: رانندگی در دو جمله «رعایت قانون و مقررات» و «رعایت حقوق و حریم دیگران» خلاصه می شود. در واقع نحوه رانندگی نمونه ای بارز از اخلاق اجتماعی اشخاص است چراکه رعایت قانون و مقررات، احترام به حقوق دیگران، افزایش آستانه تحمل فردی در مقابل محرک های ترافیکی و میزان پاکیزگی و سلامت اتومبیل و ایجاد فضای آرام برای سرنشینان و رانندگان دیگر، همگی نمونه هایی از رفتار اجتماعی راننده است که هنگام رانندگی ناخودآگاه از شخصیت واقعی او منعکس می شود. بنابراین شهروندانی که بر رانندگی خود دقت و تمرکز دارند، «حق تقدم» و «فاصله‌ قانونی» را رعایت می‌کنند و علاوه بر پای‌بندی به قوانین و مقررات، در رانندگی خود «صبور»، «خویشتن‌دار» و «منصف» هستند، در دیگر عرصه‌ها نیز به همین اندازه «شکیبا»، «متعهد» و «مسئولیت‌پذیر» اند و می‌شود روی آن‌ها حساب کرد.