گذری بر مناظره تلویزیونی ۴ کاندیدای انتخابات مجلس دوازدهم در خصوص چالش های فرهنگی شیراز

چهار کاندیدای انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه های انتخابیه شیراز و زرقان در یک مناظره تلویزیونی، اهداف و برنامه های فرهنگی خود را پس از رسیدن به کرسی های بهارستان تشریح کردند.

گذری بر مناظره تلویزیونی ۴ کاندیدای انتخابات مجلس دوازدهم در خصوص چالش های فرهنگی شیراز

مباحثه فرهنگی هواخواهان بهارستان

علیرضا پاک فطرت:
با تورم ۴۰ درصدی و دستمزد ۲۰ درصدی، مسائل فرهنگی جامعه کارمندی و کارگری حل نمی شود

ابراهیم عزیزی:
در حوزه فرهنگ باید تحول ایجاد شود نه تغییر

رحمت اله مرزوقی:
فرهنگ و توسعه فرهنگی در صدر سیاست گذاری ها قرار گیرد

سید اسماعیل حسینی:
برای حل مشکلات، عقبه عظیم فرهنگی شیراز را پای کار نیاورده ایم

فاطمه ایزدی - «خبرجنوب»
علیرضا پاک فطرت، نماینده مجلس دوازدهم و کاندیدای پارلمان دوازدهم در خصوص چالش ها، اولویت ها، ظرفیت ها و اولویت های فرهنگی خود حوزه انتخابیه شیراز و زرقان، اذعان داشت که وقتی فرهنگ در جامعه ای تضعیف یابد، دوامی نخواهد داشت.

او با اشاره به تعدد قومیت های مختلف در فارس، این استان را الگوی فرهنگی برای کشور دانست و توضیح داد که حتی سنگ قبرهای آرامستان دارالسلام نشان می دهد که مردمان شهر شیراز، پس از اسلام داوطلبانه این دین را پذیرفتند و بسیار با تمدن هستند. او سومین حرم اهل بیت (ع) و شهدای جنگ تحمیلی را ظرفیتی قابل توجه در حوزه فرهنگ دانست و با اشاره به پتانسیل آرامگاه های سعدی و حافظ، فارس را  یک استان مرجع پرور دانست که دارای حوزه های علمی تاثیرگذار است.
پاک فطرت به چالش های حوزه فرهنگی گریز زد و با بیان اینکه فرهنگ مصرف گرایی به ویژه در حوزه انرژی، اذعان داشت که اگر بخواهیم کارهای فرهنگی انجام دهیم باید دولت هوشمندی داشته باشیم و از بنگاه داری جلوگیری کنیم.
او توضیح داد که با توجه به کاهش بهره وری در حوزه کار و تلاش باید این فرهنگ تقویت شود، چرا که به اندازه نیاز قشر کارمند و کارگر، حقوق کافی پرداخت نمی شود. پاک فطرت با بیان اینکه مبارزه با فقر به ارتقای فرهنگی کمک می کند، توجه به دهک های پایین و ایجاد عدالت اجتماعی را در بهبود وضعیت فرهنگ موثر دانست و اذعان داشت که هزینه ها و درآمدها باید واقعی و نظام پرداخت نیزعادلانه باشد، چرا که با تورم ۴۰ درصدی و حقوق و دستمزد ۲۰ درصدی، مسائل فرهنگی در جامعه کارمندی و کارگری حل نخواهد شد. 
این کاندیدای انتخابات مجلس دوازدهم یادآور شد که تقویت فرهنگ خانواده نیز بایستی از مدرسه آغاز شود و به مثلث دانش آموز، معلم و مدرسه توجه کنیم. او با تاکید بر حل معیشت بازنشستگان و تاثیر آن در حوزه فرهنگی، تسهیل موانع ازدواج و ساماندهی اتباع خارجی را نیز مهم قلمداد کرد و یادآور شد که فرهنگ کار و تولید باید تقویت شود.  
پاک فطرت در ادامه با بیان اینکه کارشناسان مسائل فرهنگی خبره، کم داریم و همه در این حوزه اظهارنظر می کنند، عنوان کرد که یک قشر خاص نمی تواند برای جوانان برنامه های فرهنگی تعریف و تدوین کند و باید در یک میزگرد از همه جوانان در چارچوب قانون اساسی، نظرخواهی شود.
 این نماینده مجلس یازدهم به این نکته اشاره کرد که برای ۳۴ میلیون جوان کشور چه کسی برنامه دارد، حال آنکه سازمان ورزش و جوانان، نام جوانان را یدک می کشد اما کاری برای آنها انجام نمی دهد. او با اذعان به کمبود فضاهای ورزشی در کلانشهر شیراز و افتتاح ناقص برخی از این پروژه ها، یادآور شد که به دلیل ساختار غلط بودجه، بودجه عمرانی در کشور پایین است چنانچه ۸۰ درصد از بودجه های کشور صرف هزینه های جاری می شود و با این حساب نمی توان در حوزه های فرهنگی، پاسخگوی نیاز جوانان بود. 
توجه به بودجه های فرهنگی و سیاست گذاری در حوزه زنان به ویژه بانوان بی سرپرست و بدسرپرست و پیگیری مسائل مرتبط با حوزه ورزش، برخی مسائلی بود که پاک فطرت بر آنها تاکید کرد.
 *** توجه به عدالت فرهنگی و توزیع متناسب منابع و امکانات
رحمت اله مرزوقی، دیگر کاندیدای انتخابات مجلس دوازدهم در حوزه انتخابیه شیراز و زرقان نیز با اشاره به دیدگاه های خود در خصوص ظرفیت های فرهنگی و چالش های این دو شهر، توضیح داد که تاریخ فرهنگ ایران، تاریخ فرهنگ جهان است و فارس نیز مهد فرهنگ و تمدن ایران است. او با بیان اینکه کلانشهر شیراز، جایگاه فوق العادی در فرهنگ ایران دارد و شهر زرقان هم دارای یک پیشینه غنی تاریخی و فرهنگی است، توضیح داد که فرهنگ، نظامی از باورها، ارزش ها، گرایش ها، نگرش ها و نمادهاست که سبک زندگی و ارتباطات را در یک جامعه جهت می دهد. مرزوقی با تاکید بر اهمیت نهادهای فرهنگ ساز به این نکته اشاره کرد که           
برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی هیچ راهی جز توجه به مسئله آموزش وجود ندارد.  
این نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی یادآور شد که باید مسئله فرهنگ و توسعه فرهنگی در صدر سیاست گذاری ها قرار گیرد و سیاست های حوزه اقتصادی نیز رویکرد فرهنگی داشته باشد. او با تاکید بر توجه به عدالت فرهنگی به این نکته نیز اشاره کرد که رقابت کاندیداها برای کسب قدرت نیست بلکه هر کس از مردم، رأی اعتماد گرفت دغدغه ها و مشکلات مردم را دنبال خواهد کرد.  
مرزوقی در ادامه با اشاره به ظرفیت های قابل توجه فرهنگی در فارس، توجه به عدالت فرهنگی 
و توزیع منابع و امکانات متناسب با این حوزه را گوشزد کرد و گفت که حاکمیت رویکردهای عمران محوری بر حوزه های دیگر غلبه یافته و حوزه فرهنگ را نیز تحت الشعاع قرار می دهد. او توجه به ظرفیت های فرهنگی همه اقوام و مفاخر آنها در نظام جامع برنامه ریزی فرهنگی یادآور شد و تعدد متولیان فرهنگ، موازی کاری ها و نبود یک برنامه جامع برای توسعه فرهنگی را در هدفمند شدن عملکردهای فرهنگی موثر دانست. 
یکپارچه سازی مدیریت خدمات فرهنگی، پیگیری و توجه ویژه به حوزه های فرهنگی و آسیب های اجتماعی ، پیگیری امکان تاسیس دانشگاه مفاخر ادبی و فرهنگی به منظور جذب دانشجو و پژوهشگران خارجی و توسعه دیپلماسی فرهنگی و پیگیری روند احیای مکتب فلسفی و هنری شیراز، برخی برنامه ها و اولویت هایی بود که مرزوقی در حوزه فرهنگی از آنها نام برد. 
این کاندیدای انتخابات مجلس دوازدهم با بیان اینکه حدود ۲۰ میلیون از جمعیت کشور تحت تعلیمات و آموزش در مدارس و دانشگاه ها قرار دارند، توضیح داد که که اگر آموزش های فرهنگی، عالمانه و دقیق انجام شود بستر تحولات فرهنگی مهیا خواهد شد. 
او به این نکته نیز اشاره کرد که فرایند فرهنگ پذیری کودکان و نوجوانان در نهادهای فرهنگی باید به روز و متناسب با نیازها پیش رود که این امر، مستلزم تقویت زیرساخت ها، توجه به معیشت جامعه فرهنگیان و حل مشکلات بازنشستگان فرهنگی و مفاخر این بخش است.  
مرزوقی با اشاره به شکاف نسلی عمیق و بحران های فرهنگی بر ضرورت ایجاد پژوهشگاه فرهنگی و بررسی عالمانه معضلات این بخش تاکید نمود و موضوعاتی همچون لزوم توزیع بودجه های عادلانه فرهنگی، توجه به سواد آموزی و توسعه ورزش را گوشزد کرد.
او نظارت ضعیف مجلس یازدهم بر برخی امور، طرح محوری و سبقت گرفتن طرح ها بر لوایح، تحقیق و تفحص های بی نتیجه و ضعف نظارت بر رفتار نمایندگان را یادآور شد و با بیان اینکه انتخاب نکردن نیز نوعی انتخاب است به مردم پیشنهاد کرد که ۲۱ اردیبهشت ماه، نمایندگان خود را با یک رأی بالا و قاطع در مجلس انتخاب کنند.
 *** تهیه نقشه مهندسی فرهنگی استان فارس
ابراهیم عزیزی، نماینده مجلس دوازدهم و نامزد پارلمان دوازدهم نیز با بیان اینکه نمی توان فقط از دیدگاه تقنینی به حوزه فرهنگ توجه کرد، اذعان داشت که تعریف کردن فرهنگ ذیل سایر حوزه ها، مهمترین چالش حوزه فرهنگی است. عزیزی، تک بعدی دیدن مشکلات حوزه فرهنگی، از مرجعیت خارج شدن نهادهای فرهنگی، تعدد دستگاه های این حوزه و موازی کاری هایی که در این بخش صورت می گیرد را برخی از چالش های این بخش دانست و با اشاره به اماکن مذهبی و امامزادگان به عنوان مهمترین ظرفیت های قابل توجه فارس در حوزه فرهنگی، تاکید کرد که باید با مدیریت صحیح بر چالش های این حوزه غلبه کرد. او از تهیه نقشه مهندسی فرهنگی استان فارس، تقویت و بازسازی زیرساخت های مهندسی، بهره گیری از ظرفیت برنامه های هفتم و ایجاد و نوسازی صندوق هایی برای تقویت اماکن و زیرساخت های فرهنگی به عنوان اولویت های خود در حوزه فرهنگی یاد کرد.  
عزیزی در ادامه شناسایی و خروج از چالش های این حوزه را در برآورده شدن انتظارات این بخش موثر دانست و توضیح داد که باید باورها در حوزه فرهنگ تقویت شود در غیر این صورت باید روی بایدها و نبایدها کار کنیم که در این وضعیت دچار چالش خواهیم شد.
بازمهندسی نظام حکمرانی فرهنگی و پرهیز از در حاشیه قرار دادن فرهنگ، تلاش برای پیوند فرهنگ و سایر اجزا و لزوم ارزیابی دستگاه های فرهنگی، موضوعاتی بود که این نماینده مردم در مجلس یازدهم با اشاره به آن یادآور شد که در مسئله بودجه برای این بخش کم نگذاشته ایم و مشکل در ارزیابی فعالیت های فرهنگی است. او با بیان اینکه حوزه فرهنگ ساختار پذیر نیست و ساختار گریز است، عنوان کرد که با یک طرح کلان معماری فرهنگی می توان ظرفیت های خوب خلق کرد. عزیزی با تاکید بر اینکه در حوزه فرهنگ باید تحول ایجاد شود نه تغییر، اذعان داشت که فرهنگ یک حوزه تخصصی است و باید آن را به اهلش سپرد. او با تاکید بر ضرورت تقویت شورای فرهنگ عمومی استان فارس، به اهمیت تفکیک سازمان جوانان و ورزش که هر دو تحت تاثیر هم قرار گرفته اند، اشاره کرد و یادآور شد که این مسئله باید در اولویت برنامه های مجلس دوازدهم قرار گیرد. عزیزی یادآور شد که در طول چهار سال نمایندگی خود تلاش کردم بدون لکنت زبان از حقوق حقه مردم دفاع کنم و در صورت راهیابی به مجلس دوازدهم نیز همین رویکرد را خواهم داشت. 
این نماینده مردم در مجلس یازدهم اذعان داشت که جبران عقب افتادگی های فارس نیاز به نگاه عالمانه مرم، حضور پای صندوق های رأی و انتخاب هوشمندانه دارد و مردم باید قانونگذارانی انتخاب کنند که نسبت به مشکلات شناخت داشته باشند.
**** در حوزه فرهنگ از سعدی و حافظ جز از شهرت آنها بهره ای نبرده ایم
سید اسماعیل حسینی، جوان ترین کاندیدای حوزه انتخابیه شیراز و زرقان هم در این مناظره تلویزیونی، فرهنگ را یک موضوع مهم قلمداد کرد و تغییرات سریع تکنولوژی و سبک زندگی، بحران هویتی و شکاف بین نسلی را بر فرهنگ اثرگذار دانست و گفت که شیراز باید دوباره هویت خود را در این فضا بازسازی کند .
حسینی با بیان اینکه باید برای سومین حرم اهل بیت (ع) برنامه ریزی شود، یادآور شد که از سعدی و حافظ جز شهرت آنها بهره ای نبرده ایم و از ۷۰ مجتهدی که که روزی در دیارمان داشتیم به عنوان برند در سطح جهان استفاده نکرده ایم.
او با بیان اینکه عقبه عظیم فرهنگی و ظرفیت دانشگاهی را پای کار مسائل فرهنگی نیاورده ایم، این سوال را طرح کرد که در شهر و دستگاه های اجرایی ما چقدر رنگ و بوی سومین حرم اهل بیت (ع)، حکمت سعدی، عرفان حافظ  و فلسفه ملاصدرا لمس می شود؟!
حسینی توضیح داد که با پذیرفتن مسائلی همچون تغییرات سریع تکنولوژی و سبک زندگی، بحران هویتی و شکاف بین نسلی و همچنین پای کار آوردن پیشینه عظیم فرهنگی شهر، دانشگاهیان و گروه های مردمی دلسوز می توان بر چالش های این بخش غلبه کرد. 
این نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در شهر شیراز، یک تیم لیگ برتر و ورزشگاه آبرومند نداریم، ضعف هایی همچون نظارت فرهنگ در حوزه ورزش و فرهنگ، 
ایرادات ساختاری و مدیریتی در این حوزه، تعدد متولیان فرهنگ و موازی کارها را گوشزد کرد و یادآور شد که تخصص گرایی در حوزه فرهنگ اجرا نمی شود. 
حسینی در ادامه با نقد برخی سخنان دو کاندیدایی که در حال حاضر در مجلس شورای اسلامی مسئولیت دارند، از آنها سوال کرد که علیرغم مشکلات و مصائب فرهنگی متعدد، آیا تعاملی با کمیسیون فرهنگی مجلس داشته اند و در این خصوص به دولت نیز تذکر داده اند یا خیر.
او بر اهمیت افزایش بودجه فرهنگی و نظارت نمایندگان بر هزینه کرد این بودجه ها تاکید کرد و با اشاره به برنامه ریزی برای حفظ جایگاه فرهنگیان جامعه، توضیح داد که فرهنگیان نباید دغدغه معیشت داشته باشند. این کاندیدای انتخابات مجلس شورای اسلامی در بخشی از سخنان خود بکارگیری مدیران منجنیقی در پست های غیرتخصصی و مدیریت آسانسوری در دستگاه ها را معضل و بلای جان کشور خواند و اذعان داشت که این موضوع نیز باید حل شود. 
حسینی در ادامه شفافیت را حق مردم خواند و با تاکید بر توزیع عادلانه فرصت های سیاسی بین آحاد مردم، مجلس را آینده نگار و آینده پژوه کشور دانست. او با اشاره به ضرورت حل مشکلات و ایجاد تحول در کشور، یادآور شد که جامعه نیاز به افراد خلاق، جسور و نوآور دارد و مردم با حضور خود در ۲۱ اردیبهشت می توانند کلید آغاز این تحول را بزنند.