نرخ خودرو گرفتار مثلث انحصار، دلار و دلالی

رییس اتحادیه نمایشگاه داران اتومبیل شیراز: مردم فریب قیمت های غیرواقعی در سایت های مجازی را نخورند

نرخ خودرو گرفتار مثلث انحصار، دلار و دلالی

فاطمه ایزدی - «خبرجنوب»/ روزگاری مردم، رویای داشتن لامبورگینی، بنز و فراری داشتند. این روزها اما با میلیاردی شدن قیمت برخی خودروهای ایرانی، کسی به داشتن رولز رویس و مرسدس بنز فکر نمی کند. در طول چند سال گذشته مثلت دلار، دلالی و انحصار به جان بازار خودرو افتاده و خودروهای داخلی به جای قیمت واقعی با نرخ بالاتری به دست مصرف کننده می رسد. داشتن پراید به عنوان ارزان ترین خودروی ایرانی هم برای مردم آرزو و رویاست. در واقع بنای صنعت خودرو در کشور، کج نهاده شده و هیچ منبع رسمی برای نرخ گذاری بازار خودرو در کشور وجود ندارد. بر همین اساس است که دلالان، نان خود را در روغن سودهای گزاف این بازار می زنند و بار خود را یک شبه می بندند. از 15 فروردین ماه امسال تاکنون این بی سرو سامانی، بازار خودرو را دوباره تحت الشعاع قرار داده و قیمت برخی از آنها به بیش از یک میلیارد تومان رسیده است.

بازار هیچ گاه روند کاهشی به خود نگرفته است

 رییس اتحادیه نمایشگاه داران اتومبیل شیراز در گفتگو با «خبرجنوب» اذعان داشت که در طول همین 10 روز قیمت دنا و 207 سقف شیشه ای به بیش از یک میلیارد تومان رسیده است. هر چند به گفته گلزار فراعی، بازار خودرو نسبت به دلار و طلا، تنشی تجربه نکرده اما بازار در رکود به سر می برد و خرید و فروش انجام نمی شود. او به این نکته نیز اشاره کرد که فروش محصولات ایران خودرو و سایپا که به صورت ثبت نامی و به قیمت کارخانه صورت می گیرد در ریزش قیمت ها نقش دارد. البته از دیدگاه این مقام صنفی، خرید خودروهای داخلی که قیمت های میلیاردی را رد کرده اند مقرون به صرفه نیست چرا که این دسته از خودروها از کیفیت لازم برخوردار نیستند و وقتی می توان یک خودروی خارجی را با همین قیمت ها خریداری کرد، مصرف کننده ترجیح می دهد خودروی خارجی بخرد.

فراعی با بیان اینکه خودروهای خارجی نیز افزایش قیمت داشته اند، اذعان داشت که قیمت برخی از این خودروها از دو میلیارد و 500 میلیون تومان به دو میلیارد و 700 رسیده است. به گفته رییس اتحادیه نمایشگاه داران اتومبیل شیراز،

در حال حاضر ارزان ترین خودروی ایرانی بین 380 تا 400 میلیون تومان در بازار عرضه می شود و گران ترین خودروی داخلی نیز یک میلیارد تومان را رد کرده است. او با تاکید بر اینکه بازار هیچ گاه روند کاهشی به خود نگرفته و همیشه رو به افزایش بوده است بر نقش دلالان در قیمت سازی قیمت خودرو اشاره کرد و توضیح داد که این افراد در سایت هایی همچون دیوار، جولان می دهند و مردم نباید فریب آنها را بخورند.

فراعی با اذعان به اینکه بیشتر قیمت های درج شده در چنین سایت ها و پلتفرم هایی، واقعی نیست یادآور شد که دلالان یک خودوری 500 میلیونی را در این بسترها تا 700 میلیون تومان هم قیمت گذاری می کنند و افراد ناآگاه با این قیمت ها فریب می خورند و خودرو را با قیمت های غیرواقعی خریداری می کنند. رییس اتحادیه نمایشگاه داران اتومبیل شیراز به این نکته اشاره کرد که اتحادیه و اتاق اصناف برای مقابله با دلالان و عدم درج قیمت خودرو جهت پیشگیری از التهاب در چنین سایت هایی وارد عمل شده اند اما متاسفانه بازار در دست شیراز نیست که بتواند با آنها مقابله کند. به گفته فراعی، معلوم نیست پشت چنین سایت ها و پلتفرم هایی به کجا گرم است که علیرغم تلاش ها و اقدامات لازم جهت مقابله با دلالی و عدم درج قیمت، تاکنون هیچ نتیجه ای حاصل نشده است.

اندر حکایت قیمت سازی خودرو توسط دلالان در سایت های مجازی

یکی از فعالان بازار خودرو نیز گفته های رییس اتحادیه نمایشگاه داران اتومبیل شیراز را تایید کرد و با اشاره به قیمت سازی خودرو در سایت های مجازی، اذعان داشت که یک فروشنده واقعی که می‌خواهد خودروی خود را بفروشد با دیدن قیمت‌های خرید و فروش غیر واقعی، تحت تاثیر قرار می‌گیرد که شاید دارد خودروی خود را به قیمت پایینی عرضه می‌کند. اینجاست که فروشنده‌ واقعی که از همه جا بی‌خبر است نیز به قیمت‌های جدید تن می‌دهد و در نهایت خریدار واقعی باید قیمت بالاتری برای خودرو پرداخت کند.

به گفته عباس اشتیاق، گاهی یک فروشنده‌ واقعی عجله دارد و می‌خواهد سریع‌تر خودروی خود را مثلا به قیمت 400 میلیون تومان بفروشد. طبیعتاً وقتی چنین آگهی در این سایت ها وجود داشته باشد، کسی به سراغ آگهی‌های بالای 400 میلیون تومان نمی‌رود و اینجاست که گروه به شکل هماهنگ دست به کار می‌شود و افرادی به شکل مداوم، آگهی‌های قیمت پایین را در گروه قرار می‌دهند. کاربران گروه تلگرامی به سرعت و به شکل گروهی به سراغ شخص آگهی دهنده می‌روند و تقاضای خرید خودرو را مطرح می‌کنند. اشتیاق توضیح داد که حتی اگر فروشنده واقعاً چنین قصدی نداشته باشد اما در واقعیت اتفاقی که می‌افتد این است که فروشنده واقعی تحت تاثیر ۵۰ الی ۱۰۰ تماس دریافتی قرار می‌گیرد و پیش خود می‌گوید که شاید واقعاً دارد خودروی خود را «مفت» می‌فروشد. بر همین اساس است که به گفته این فعال بازار خوردو، این روش معمولاً در حذف آگهی‌های قیمت پایین کارکرد مطلوبی داشته است.

در هر حال این روزها بازار خودرو اگرچه به قول فعالان این عرصه، گرفتار رکود است اما مثلت دلار، دلالی و انحصار، این بازار را تحت الشعاع قرار داده و روز به روز حتی اگر خودرو، خریدار هم نداشته باشد از نردبان گرانی بالا می رود. در واقع دست جوانان از بازار خرید خودرو کوتاه شده و خیلی ها داشتن یک خودروی ساده ایرانی هم به دلشان مانده است.