رستاخیزی برای سیاخ دارنگون

علیرضا پاک فطرت مطرح کرد: تبدیل جاده سیاخ دارنگون به کمربندی دوم شیراز

رستاخیزی برای سیاخ دارنگون
4 بانده شدن 6 کیلومتر از این جاده با 25 میلیارد تومان اعتبار

فاطمه ایزدی - «خبرجنوب»/ سالها جاده پرخطر و پرتردد سیاخ دارنگون در پیچ و خم اعتبارات مانده بود و مردم از وضعیت ناایمن آن گلایه داشتند. کمبود بودجه و اعتبار، درد کهنه بسیاری از راهها و پروژه های زمینگیر شده است و سیاخ دارنگون نیز از این رنج بی نصیب نمانده است.

از دو دهه پیش با توسعه باغشهرها و افزایش تردد در این منطقه، تقویت زیرساخت های جاده ای از قافله توسعه، عقب مانده و پیشرفت در همه زمینه ها، رویایی است که به نظر می رسد برای مردم این منطقه، دیر تعبیر می شود.

بر اساس آمارها جاده سیاخ دارنگون به عنوان یکی از مسیرهای پرتردد، تنور حوادث جاده ای را داغ کرده و به اذعان کارشناسان حوزه راه و مسئولان احداث مسیر جدید، تعریض و بهسازی این مسیر، لنگ اعتبارات است.

وضعیت نامناسب جاده سیاخ دارنگون و تصادفات مکرر این محور موجب شد که علیرضا پاک فطرت، نماینده مردم شیراز و زرقان با تلاش برای گرفتن اعتبارات لازم از طریق وزرات نفت، آب بر آتش زخم های پرتصادف این محور بریزد. این نماینده مردم در شیراز و زرقان در گفتگو با «خبرجنوب» با اشاره به ضرورت اصلاح، تعریض و بهسازی این مسیر از 4 بانده شدن این محور خبر داد و تاکید کرد با اعتباراتی که گرفته شده نهایتا این پروژه تا 9 ماه دیگر به اتمام می رسد.

پاک فطرت با بیان اینکه شش کیلومتر از این جاده، چهار بانده می شود اذعان داشت که سال گذشته 5 میلیارد تومان و امسال نیز 20 میلیارد تومان اعتبار به تعریض و بهسازی این جاده اختصاص یافته و تاکنون 30 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

بنا به تاکید این نماینده مجلس، خاکبرداری ها انجام شده، فرایند تجهیز کارگاه و قرارداد با پیمانکار نیز صورت گرفته و این مسیر به عنوان کمربندی دوم شهر شیراز خواهد بود.

او با اذعان به اینکه کمربندی جنوب شیراز به این مسیر منتقل می شود، یادآور شد که جاده سیاخ دارنگون یک راه گذر 8 متری بود که با توجه به تعدد باغشهرها و حجم ترددها در چند سال اخیر به یکی از پر حادثه ترین جاده های استان فارس تبدیل شده بود.

 نماینده مردم شیراز و زرقان به این نکته نیز اشاره کرد که مردم از وضعیت این جاده گلایه داشتند و بر همین اساس، رفع این مشکل به طور جدی در دستور کار قرار گرفت.

او بر ضرورت اصلاح نقاط حادثه خیز، رفع مشکلات راه ها و کاهش تصادفات تاکید کرد و توضیح داد که باید در این حوزه، اقدامات عاجل و اساسی انجام شود.

در هر حال مردم کسانی را به عنوان موکل به خانه ملت می فرستند که علاوه بر ایفای مسئولیت در حوزه تقنینی، مشکلات و مصائب این چنینی را نیز شناسایی کرده و بر زخم حوادث جاده ای  نیز مرهم بگذارد.