جیغ لاستیک در گوش جاده

گزارش «خبر جنوب» از آمار تصادفات جاده ای فارس، علل و راهکارها/ تصادف یک اتفاق نیست،انتخاب است

جیغ لاستیک در گوش جاده

مرجان دهقانی– «خبرجنوب»/ هرساله با آغاز سفرهای نوروزی، طرح ویژه پلیس و دستگاههای امدادی و خدماتی برای کاهش تصادفات رانندگی و به خصوص جانباختگان و مصدومان ناشی از این تصادفات اجرا میشود اما متأسفانه علیرغم تمام هشدارها و آمادهباشها، همچنان ایام نوروز به دلیل افزایش تعداد سفرها، یکی از پر تصادفترین ایام در کشور است، تصادفاتی که وقوع آن در سالهای مختلف سبب جان باختن چند صد نفر شده و رسیدن بهار را برای بازماندگانشان به خاطرهای تلخ بدل میکند.

آمارهایی که در ایام نوروز از تعداد تصادفات و شمار قربانیان حوادث رانندگی منتشر میشود، نگران کننده است، تصادفاتی که چندین دستگاه از جمله پلیس، راهداری، هلال احمر، اورژانس و ... را بر آن داشته تا با اجرای طرح نوروزی تمام اقدامات و امکانات خود را برای کاهش آن بسیج کنند اما خوشبختانه امسال فارس روی دیگری را در این زمینه  تجربه کرد و آمار تصادفات آن کاهشی شد.

در خبرها اعلام شد فارس حادثه خیزترین استان کشور شناخته شده است در همین رابطه با رئیس پلیس راه شمال استان فارس گفت و گو کردیم و نظر وی را در رابطه با تصادفات و عوامل تاثیرگذار جویا شدیم.

سرهنگ عبدالهاشم دهقانی با بیان اینکه استان فارس مسافرپذیر و راه اصلی جنوب به شمال ایران است گفت: هرکس از شرق کشور بخواهد به جنوب برود مجبور است از فارس عبور کند، بنابراین حجم ترددها در فارس بسیار بالا و تصادفاتش نیز بیشتر است.

 وی ادامه داد: استان فارس بیشترین طول راه را در آزادراه‌ها دارد و دارای 21 هزار کیلومتر راه است که بیش از 9 درصد از طول راه های کشور را شامل می شود.

رئیس پلیس راه شمال استان فارس با اشاره به این که تعداد دوربین های کنترل سرعت جاده های استان متناسب با طول راه ها و حجم ترافیک نیست گفت: به همین خاطر است که متوسط سرعت در جاده های استان کمی بالاست و از نُرم کشوری دو سه کیلومتر بالاتر است و بایستی بالاخره تناسب طول راه ها و ترددهایی که انجام می شود را در نظرگرفته شود.

سرهنگ دهقانی بیان کرد: در ایام نوروز 27 میلیون تردد در جاده های ما ثبت شد که باید به تناسب آن موضوع تجهیزات پیشرفته کنترل ترافیک دیده شود.

وی افزود: تجزیه و تحلیلی که براساس داده های تصادفات انجام شد تخطی از سرعت مطمئنه، خستگی وخواب آلودگی، عدم توجه کافی به جلو و جوانب، انحراف به چپ و سبقت های غیرمجاز در صدر علت های وقوع تصادف در ایام نوروز بوده است چرا که آمارهای پلیس راهور از تصادفات نشان میدهد که بیشترین درصد تصادفات به همین دلایل رخ می دهد.

رئیس پلیس راه شمال استان فارس در رابطه با دیگر علت این حوادث گفت: در استان های سیستان و بلوچستان، فارس و کرمان چند علت باعث افزایش تصادفات است. علت اول کفی بودن جاده است به این معنا که جاده های این استان ها بسیار طولانی و مستقیم هستند که باعث خواب آلودگی راننده میشود.

سرهنگ دهقانی علت بعدی را جدا نبودن لاین های رفت و برگشت و در واقع نبود جداکننده در جاده ها عنوان کرد و افزود: همچنین عامل بیش از نیمی از تصادفات منجر به فوت سال گذشته، عدم توجه به جلو است. عدم توجه به جلو به این معناست که ما با دستهای از رانندگان مواجه هستیم که در بحث خطاهای انسانی مشکلات بیشتری دارند. یعنی این افراد خوابآلود و خسته هستند که یا از سفر بازگشتهاند یا از مهمانیهای دیرهنگام در شب در حال بازگشتند که همین باعث میشود خستگی و خواب آلودگی از عوامل بعدی تصادفات نوروز باشد.

وی علت بعدی تصادفات را عدم توانایی راننده خودرو در کنترل سرعت دانست و گفت: متأسفانه در این تصادفات شاهد هستیم که تصادفات و برخورد به یک باره اتفاق افتاده و راننده نتوانسته عکسالعملی از خود نشان دهد و هیچ خط ترمزی در بررسی‌های صحنه دیده نمیشود، هیچ بوقی یا چراغی زده نشده و به یک باره برخورد صورت گرفته است.

سرهنگ دهقانی با بیان اینکه محورهایی که بیشترین تصادفات در آن شکل گرفت محور شیراز به خرامه، سعادتشهر، نی ریز، داراب و حوزه کازرون بود گفت: بیشترین تصادفات بین ساعت 4 بعدازظهر تا 12 شب رخ داده است.

رئیس پلیس راه شمال استان فارس پرترددترین جاده‌ها را محور شمالی، جاده قدیم شیراز به اصفهان، محور آزادراهی شاهچراغ (همان محور شمالی به سمت اصفهان که بخشی در جاده قدیم و بخشی در آزادراه شاهچراغ) و محورشیراز - کازرون به سمت بوشهر، شیراز-فیروزآباد به عسلویه عنوان کرد.

وی در رابطه با رفع نقاط حادثه خیز نیز بیان کرد: آن دسته از نقاطی که قابل رفع بود انجام شد اما بخشی که باید میان مدت و بلندمدت بررسی و رفع حادثه شود را در این بازه زمانی آشکارسازی کردیم به این معنی که هم از طریق تابلو و بنرها و هم شب ها با روشن کردن مشعل در پیچ های خطرناک و نقاطی که احتمال بروز حادثه بود با چراغ گردان های شارژی به رانندگان آشکارسازی شد.

رئیس پلیس راه شمال استان فارس در رابطه با برطرف کردن نقاط حادثه خیز در بزرگراه شیراز اصفهان نیز عنوان کرد: مشکلات این آزادراه هنوز برطرف نشده و قطعه یک تا شش کماکان آنتن دهی تلفن همراه ندارد، دوربین های کنترل سرعت ثابت همچنان نصب نشده و بیشترین مشکل موجود سرعت زیاد و غیرمجاز رانندگان است.

 سرهنگ دهقانی ادامه داد: از میان 8 مجتمع رفاهی تنها یک واحد به بهره برداری رسیده و هرچند که پمپ بنزین های سیار در حال فعالیت است اما نیاز به اقامتگاه و استراحتگاه و مجتمع های رفاهی  به شدت احساس می شود.

وی در مورد خسارت هایی که در این بزرگراه به رانندگان تحمیل می شود گفت: در یکی دو مورد، راه و جاده در تصادفات و خسارات سهم دارند  اما اینکه کلا هر اتفاقی را به گردن آزادراه بیاندازیم انصاف نیست در واقع راننده باید خودش را با جاده وفق دهد گرچه برطرف شدن مشکلات این آزادراه برعهده شرکت سازنده آن است.

رئیس پلیس راه شمال استان فارس در پاسخ به این که تصادف یک انتخاب است یا اتفاق بیان کرد: اگر رانندگان مقررات راهنمایی و رانندگی را رعایت کنند به حقوق افرادی که با آن ها هستند و سایرینی که در جاده حرکت می کنند احترام بگذارند حادثه اتفاق نمی‌افتد و اگر هم پیش بیاید شدت آن کمتر می شود.

وی افزود: رانندگی یک رفتار پیچیده است و نیازمند آن است که از همه حواس خود برای آن استفاده کنیم. همچنین نیاز است تمام عملکرد ذهنی با نهایت دقت انجام شود تا شاهد کمترین میزان وقوع تصادفات باشیم.

سرهنگ دهقانی معتقد است تصمیماتی که یک راننده قبل، هنگام و بعد از رانندگی اتخاذ میکند بسیار مهم است و گاهی یک راننده با یک تصمیم اشتباه، باعث تصادفی میشود که هم برای خودش و هم برای دیگران غیرقابل جبران خواهد بود در واقع راننده خودش سرعت را انتخاب می کند با سرعت یا با خستگی و خواب آلودگی رانندگی کند یا سبقت های غیرمجاز بگیرد همه این آیتم ها باعث می شود که راننده نقش اصلی را داشته باشد.

وی در رابطه با میزان تصادفات امسال نسبت به سال گذشته هم گفت: آنچه که در آمار اولیه مشخص است مجموع تصادفات نسبت به سال های گذشته کمتر است و وضعیت بهتری داریم. ما برای این که بتوانیم حوادث رانندگی را کاهش بدهیم و فارس را از بالابودن در این آمارپایین بیاوریم نیاز به عزم جدی و همگانی داریم چرا که تصادف زاییده چند مؤلفه است و یک مقوله اجتماعی چند وجهی است که علل و عوامل مختلفی در وقوع آن از انسان گرفته تا راه، وسیله نقلیه و شرایط جوی نقش دارند.

رئیس پلیس راه شمال استان فارس با تأکید بر این که پلیس در برابر قانون مسئول رسیدگی به تصادفات است و مسئول پیشگیری نیست افزود: حوزه راه، خودرو، آموزش همگانی و ... باید دست به دست هم دهند تا بتوانیم فارس را از آمار بالای تصادفات نجات دهیم همچنین اصلاح هندسی راه ها، نقاط حادثه خیز و ایمن سازی خودروها و جاده ها انجام بشود از همه مهم تر ارتقای فرهنگ رانندگی صحیح از یک طرف و از طرف دیگر جرائم بازدارنده است.

حالا در روزهای نخست سال قرار داریم، هنوز آمار جانباختگان حوادث رانندگی به آمارهای سالهای گذشته نرسیده و از این رو میتوان به کاهش آن امید داشت. گرچه تمام انتقادات به کیفیت برخی خودروها و شرایط جادهها و ... وجود دارد اما واقعیت این است که در همین شرایط فعلی نیز ترمز کاهش آمار جانباختگان حوادث رانندگی در زیرپای رانندگان است و باید دید که آیا تا پایان سال میتوان از جانهای بیشتری در برابر حوادث محافظت کرد و آمار جانباختگان حوادث رانندگی را همچنان پایین نگه داشت؟

سرداررهام بخش حبيبي فرمانده انتظامي فارس، با اشاره به آمار وقوع تصادفات برون شهري در سطح استان فارس در اين مدت، گفت: در تصادفان برون شهري، آمار متوفيان 32 درصد کاهش و آمار مجروحان و خسارتي نيز به ترتيب 14 و 4 درصد کاهش را نشان مي دهد.

وي افزود: در حوزه درون شهري نيز با کاهش 43 درصدي متوفيان، کاهش 21 درصدي تصادفات خسارتي و افزايش 25 درصدي تصادفات جرحي روبرو بوده ايم.

اين مقام انتظامي تصريح کرد: در جمع کل تصادفات به وقوع پيوسته در سطح استان فارس طي اين بازده زماني، با کاهش 10 درصدي تصادفات روبرو بوديم و متوفيان نيز 34 درصد کاهش داشته است.

سردار حبيبي گفت: در ايام نوروز، 30 ميليون و 130 هزار و 61 تردد در جاده هاي استان فارس ثبت شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش 6 درصدي روبرو بوده است.