اندر احوالات گوش شکسته‌ها

اندر احوالات گوش شکسته‌ها

سرویس ورزشی «خبرجنوب» – احد کشاورز – علی جمشیدپور/ پنجم شهریورماه روز بزرگی در تاریخ ورزش ایران است. چون در سال ۱۳۰۹ و در چنین روزی غلامرضا تختی پا به عرصه وجود گذاشت، بزرگ مردی که با منش و روش خود در طول زندگی ورزشی اش سالهاست درس آموز جوانان ایران زمین شده است و نامش مثلی برای جوانمردی است.

 به بهانه روز ملی کشتی فرصتی دست داد تا نشستی با اهالی کشتی از جمله همایون همای پور رییس اسبق هیات کشتی شیراز و سرپرست قبلی هیات کشتی استان فارس، منصور حقیقت دوست قهرمان شایسته و اسبق کشتی آزاد استان فارس و کشورمان که علی رغم شایستگی از دست یابی به افتخار در سطوح بالاتر بازماند، حمیدپوریافر مربی ارزنده کشتی فرنگی استان فارس (مربی تیم ملی نوجوانان در مسابقات نوجوانان قهرمانی جهان، ایتالیا)برگزار کنیم. ماحصل این گفت و گو در زیر از نظرتان می گذرد.   

    همای پور: کشتی استان فارس پس از انقلاب اسلامی ایران در نتیجه زحمات مسئولان مختلف هیات کشتی راه خود را  به سمت پیشرفت و فتح قله های افتخار آغاز نمود و با کسب مدال های آسیایی توسط قهرمانان خوش نام و متعدد، خود را در سطح کشور مطرح کرد که امید نوروزی با کسب مدال طلای مسابقات کشتی فرنگی قهرمانی جهان ۲۰۱۱ و در ادامه مسابقات المپیک ۲۰۱۲ لندن به خوبی چراغ ورزش استان را روشن نمود و بعد از انجام این اتفاق مهم که می توانیم آنرا نقطه عطف ورزش استان فارس یاد نماییم، خوشبختانه استقبال بسیار خوبی از رشته کشتی در سراسر استان شد و جو بسیار خوبی بر این رشته حاکم گردید و در ادامه هم سایر دلاورمردان این رشته توانستند مدال های خوشرنگی در مسابقات جهانی و بازیهای آسیایی و غیره همچنین تک مدال طلای المپیک ۲۰۲۰ توکیو توسط محمدرضا گرایی را کسب نمایند و در نتیجه کشتی فرنگی ما توانست خودش را به عنوان قطب اصلی این رشته در سطح کشور معرفی نماید.

متاسفانه بی تدبیری برخی مدیران ورزش فارس لطمات جبران ناپذیری بر ورزش این استان قهرمان پرور خصوصا در رشته پرافتخار و پر مدال کشتی وارد کرد. به طوریکه کشتی گیران ما در ترکیب تیم ملی اعزامی به مسابقات المپیک ۲۰۲۴ پاریس حضور نداشتند و باید تا سالها گریبانگیر همین موضوع باشیم اما با همه این مصائب هنوز می توان در سایه همدلی واستفاده حداکثری از خرد جمعی  بار دیگر به اوج برسد، البته باید توجه داشت که عده ای از منفعت طلبان که ماهیت آنها برای اهالی کشتی مشخص است وهمواره به دنبال منافع خودشان هستند  با دامن زدن به مسایل مختلف همواره به دنبال ایجاد اختلاف خصوصا بین قهرمانان بزرگ  میباشند.

خودخواهی ها و حق خوری هایی که در امر مربیگری و کشتی گیران طی سال های  اخیر رخ داده است تنها نمونه غیر قابل جبران از اشتباهات مسئولان ورزش فارس که  باعث افت شدید این رشته پرطرفدار ورزش فارس شد. امیدواریم در ورزش استان به سمت و سویی برویم که در انتخاب مدیران ورزش استان همچنین روسای هیات ها دقت نظر بیشتری صورت پذیرد.

همچنین علم روز ورزش جهان پیشرفت های متعددی کرده است که با الگو برداری از آن به دنبال رونق و پیشرفت بیشتر باشیم. در نتیجه خرد جمعی و استفاده از تمام پتانسیل های موجود خصوصا ایجاد دوستی و همدلی در هیئت کشتی فارس و بزرگان این رشته میتوانیم به پیشرفت برسیم. طی دوسال اخیر با رجوع به آمار های موجود می توانیم مشاهده کنیم که کشتی به هیچ وجه نتوانسته است طرح و برنامه های مدون فدراسیون برای ادامه درخشش وکسب مدال های بیشتر در المپیک های آینده را دنبال نماید.  

در بدترین نمونه سو‌مدیریت و رفتار خودخواهانه در سطح کلان ورزش فارس و در  مهرماه سال ۱۴۰۱ انتخابات هیات کشتی استان با تخلفات متعدد و فاحش  بدون حضور نمایندگان ورزش شهرستان های استان برگزار گردید. قبل از آن و به دفعات و از طریق سیستم اداری راجع به انجام تخلفات گسترده به مسوولان اطلاع رسانی کردیم که متاسفانه همگی نادیده گرفنه شد و در نتیجه مجمع انتخابات برگزار گردید و به دنبال آن و از طریق درخواست روسای هیات های شهرستان و سایر نفراتی که حق آنها مورد تضعیع قرار گرفت و از مبادی قانونی از جمله دادگستری، بازرسی و....به دنبال احقاق حق رفتیم که خوشبختانه با رای قاضی محترم شعبه ۳۵ دیوان محترم اداری انتخابات هیات کشتی از درجه اعتبار باطل گردید و در نتیجه اعتراض اداره کل ورزش استان، مجددا قرار است رای در شعبه تجدید نظر مورد بررسی قرار گیرد.

منصور حقیقت دوست: کشتی در دوره ما با کشتی این دوره از نظر امکانات قابل مقایسه نیست. در گذشته در سطح ملی چندین نفر تصمیم می گرفتند که کدام کشتی گیر برای مسابقات بین المللی اعزام شود که عمدتا از تهران، مازندران، کرمانشاه و ... بود و بهایی به کشتی گیران دیگر شهرستان های کشور داده نمی شد. اما هم اکنون می بینید که اگر استعدادی در هر کجای ایران ظهور کند همه دست به دست هم می دهند تا شرایط ایده آلی برای پیشرفت و کسب عناوین بین المللی برای آن کشتی گیر فراهم آورند.

این طور نیست که کلا از پیشکسوتان در هیات استان استفاده نشود اما ملاک حضور در کنار مسئولین هیات این است که نسبت به تصمیمات آن ها اعتراضی نشود و هرکاری که از سمت هیات گفته می شود بدون اعتراض و انتقاد پذیرفته شود.

نتیجه این بی تدبیری و قرار گرفتن افراد بدون تخصص در قسمت های مختلف جامعه کشتی استان، افت شدید کشتی طی این چند سال و عدم کسب نتایج قابل قبول توسط کشتی گیران فارسی در میادین کشوری و بین المللی است. البته کشتی فرنگی فارس در سال های گذشته پیشرفت چشمگیری داشته اما کشتی آزاد استان به کل از بین رفته است.

اگر 10 بار دیگر هم به گذشته برگردم باز هم کشتی را انتخاب می کنم. عشق به کشتی در وجود من نهادینه است اما موضوعی که باعث سرخوردگی می شود عدم حمایت صحیح از کشتی است. من اگر به گذشته برگردم قطعا کشتی گیر می شوم اما متأسفم که باید بگویم ای کاش در این استان نبودم!

متأسفانه در شیراز به ورزشکاران و مربیان غیر بومی بیش از بومی ها بها می دهند و این امر در روند پیشرفت ورزش فارس تأثیر منفی دارد.

با اینکه تیم ملی کشتی ایران می توانست مدال های خوشرنگتری در المپیک 2024 پاریس کسب کند اما در کل نتایج قابل قبول بود. حقیقتا فدراسیون کشتی در این دوره با فراهم آوردن امکانات و شرایط ایده آل برای کشتی گیران کاری کرد کارستان. تا این اندازه که ما پیشکسوتان آرزو داریم دوباره جوان شده و در این شرایط مناسب تمرین کرده و به روی تشک برویم.

از روزنامه و سایت «خبرجنوب» تشکر می کنم که برای رشد ورزش کشتی این نشست تخصصی را برگزار کرد و آرزوی سلامتی و موفقیت برای ورزش کشور و استان دارم. به امید روزی که از فارس قهرمانانی در رشته کشتی آزاد داشته باشیم.

حمید پوریافر: بسیار دیده می شود که در جامعه ورزش همدلی و کارگروهی معنایی ندارد و هر گروهی که روی کار می آیند، گروه قبلی را کنار گذاشته و می خواهند سیاست های خود را اعمال کنند.

نداشتن چارچوب و قانون مشخص، نبود درجه بندی و رتبه بندی مناسب در بخش مربیان، سلیقه ای عمل کردن فدراسیون و هیات استان و ... باعث بروز دوگانگی یا بعضا چندگانگی در جامعه ورزشی و کشتی فارس شده است.

اصلی ترین درمان این معضل وجود قانونی محکم است که پس از تغییر مدیریت هیات، دستخوش تحول نشود. به طور مثال، الزام کسب درجاتی برای مربیان با این قاعده که کسی نتواند این درجه را به مربی داده از یا مربی بگیرد، در راستای حل این معضل کارگشا است.

کشتی گیران فارس به کسب سهمیه المپیک خیلی نزدیک بودند اما متأسفانه این مهم محقق نشد و باعث تآسف جامعه ورزشی فارس بود.

در نبود کشتی گیران روسیه که در کشتی جایگاه ویژه ای برای خود دارد تصور می شد نتایج بهتری نیز کسب کنیم اما تعداد باخت های زیادی در فینال را تجربه کردیم.

در رابطه با آینده کشتی فارس نگران هستم. اخیرا کشتی استان با افت شدیدی مواجه شده به گونه ای که در مسابقات کشتی نوجوانان کشور با نتیجه 7 بر 3 به مازندران باختیم.

باید برگردیم و ببینیم که در دوره کرونا، چگونه هیات کشتی فارس نتایج قابل قبولی کسب کرد و هم اکنون چه اتفاقی برای این رشته در استان رخ داده است. با تشکر از تمامی کسانی که در هیات کشتی فارس برای پیشرفت این رشته تلاش می کنند باید بگویم که متأسفانه عملکرد این چند ساله قابل قبول نبوده است.

در پایان از روزنامه و سایت «خبرجنوب» برای پوشش و انعکاس رویدادهای ورزشی فارس و همچنین برگزاری نشست های تخصصی ورزشی در جهت اعتلای ورزش استان سپاسگزارم. همچنین صحبت هایی در این جلسه مطرح شد که اگر مسئولین کشتی این صحبت ها را ببینند و به آن توجه کنند می تواند خیلی از مشکلات این رشته از بین برود. امیدوارم آینده ای درخشان در انتظار ورزش فارس به خصوص رشته کشتی باشد.