شیوع بیماری‌ها، تولید میگوی پرورشی در بوشهر را به کمتر از نصف کاهش داد

مدیرکل دامپزشکی بوشهر گفت: در دو سال اخیر به علت شیوع بیماری های میگو در سایت های پرورشی این استان باعث کاهش تولید این آبزی به کمتر از نصف ظرفیت برداشت این سایت ها در شرایط عادی و بدون بیماری شده است.

شیوع بیماری‌ها، تولید میگوی پرورشی در بوشهر را به کمتر از نصف کاهش داد

دکتر مهدی تنگستانی مکان روز چهارشنبه  اظهار کرد: بیماری‌هایی مانند نکروز حاد "هپاتو پانکراس" و "لکه سفید" از مهم‌ترین چالش‌های صنعت پرورش میگو در استان بوشهر هستند که موجب کاهش تولید میگو شده‌اند.

وی افزود: این بیماری ها باعث شده تا میزان تولید میگو در سایت های پرورشی این استان در سال گذشته به ۲۴ هزار تن و امسال به ۱۷ هزار تن کاهش یابد که این وضعیت تهدیدی جدی برای این صنعت به شمار می رود.

تنگستانی ادامه داد: به همین منظور برنامه جامعی برای مقابله با این بیماری‌ها تدوین شده که شامل رعایت اصول بهداشتی، کنترل کیفیت پست‌لاروها، کاهش تراکم استخرها، استفاده از پروبیوتیک‌ها و اجرای آموزش‌های تخصصی برای بهره‌برداران است.

وی اظهارکرد:هم اکنون امکان تولید سالانه بیش از ۴۰ هزار تن میگوی پرورشی در این استان وجود دارد، اما در دو سال اخیر به دلیل شیوع بیماری هپاتو پانکراس این میزان با کاهش روبرو شده که با مدیریت صحیح و همکاری شیلات، دامپزشکی و اتحادیه تکثیر و پرورش، انتظار داریم از این بیماری عبور کنیم و میزان تولید به حد انتظار برسد.

شیوع بیماری‌ها، تولید میگوی پرورشی در بوشهر را به کمتر از نصف کاهش داد

مدیرکل دامپزشکی بوشهر درباره اقدامات جدی برای کنترل بیماری‌های آبزیان بیان کرد: اصلاح ساختار سایت های پرورش میگو، ایجاد استخرهای لاینر و رزروار از جمله اقداماتی است که در این راستا انجام شده است و به عنوان مثال، شمار استخرهای مجهز به لاینر PVC از ۲۴ استخر در سال گذشته به ۱۴۰ استخر در سال جاری افزایش یافته است.

تنگستانی مکان یادآورشد: با اجرای برنامه های جامع کنترلی و مقابله‌ای این بیماری ها برطرف خواهدشد زیرا دیگر کشورهای فعال در صنعت میگو مانند آمریکا، اندونزی، چین و تایلند نیز در ابتدای فعالیت پرورش میگو دچار این بیماری ها بودند اما اکنون با کنترل آنها به تولید انبوه و چند برابری نسبت به گذشته رسیده اند.

استان بوشهر از دهه ۷۰ به سمت آبزی‌پروری حرکت کرده است این استان با تولید ۵۰ درصد از میگوی پرورشی کشور در شرایط عادی و بدون بیماری، قطب اول این صنعت محسوب می‌شود و در زمان حاضر، هفت هزار و ۴۰۰ هکتار زمین آماده بهره‌برداری است و پنج هزار و ۲۰۰ هکتار دیگر نیز در دست ساخت است که در یکی دو سال آینده به ظرفیت موجود اضافه خواهد شد.

شیوع بیماری‌ها، تولید میگوی پرورشی در بوشهر را به کمتر از نصف کاهش داد

طرح جامع واکسیناسیون دام در بوشهر

تنگستانی مکان با اشاره به اقدامات دامپزشکی در زمینه پیشگیری از بیماری‌های دامی و مشترک، گفت: هر سال طرح جامع واکسیناسیون دام، بویژه در میان دام‌های روستایی و عشایری، اجرا می‌شود که بیماری‌هایی مانند هاری، آبله، تب برفکی و پی‌پی‌آر (طاعون نشخوارکنندگان کوچک) را هدف قرار می‌دهد.

وی اضافه کرد: واکسیناسیون دام‌های روستایی و عشایری رایگان است و برای دام‌های صنعتی، تأمین واکسن بر عهده دامداران بوده اما واکسیناسیون توسط دامپزشکی انجام می‌شود که به دلیل محدودیت‌های لجستیکی و نیروی انسانی در این زمینه از ظرفیت بخش خصوصی در قالب خرید خدمات استفاده شده است.

مدیرکل دامپزشکی بوشهر بیان کرد: این استان هم اکنون دارای یک میلیون و ۳۸۰ هزار رأس دام سبک و ۴۰ هزار رأس دام سنگین است که علیه بیماری‌های استراتژیک واکسینه می‌شوند، علاوه بر این، واکسیناسیون بیماری‌های غیر استراتژیک که توسط بخش خصوصی انجام می‌شود، تحت نظارت دامپزشکی قرار دارد.

شیوع بیماری‌ها، تولید میگوی پرورشی در بوشهر را به کمتر از نصف کاهش داد

مقابله با بیماری‌های دام و طیور و اقدامات کنترلی

وی با اشاره به اقدامات دامپزشکی در حوزه پیشگیری و کنترل بیماری‌های دام، افزود: بیماری‌های مشترک مانند تب کریمه کنگو، هاری، سل و شاربون در کشتارگاه‌ها به‌دقت رصد می‌شوند، همچنین بیماری "مشمشه" در اسب که بسیار خطرناک است، تحت پایش قرار دارد و در سال جاری، سه تا چهار مورد ابتلا در دشتستان شناسایی و اسب‌های آلوده معدوم شدند.

تنگستانی مکان در باره کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، گفت: در سال‌های اخیر، این بیماری در استان مشاهده نشده است، اما با آغاز فصل سرما، جلسات مشترکی با محیط‌ زیست برگزار و پایش پرندگان مهاجر و اقدامات پیشگیرانه انجام می‌شود.

وی آموزش چهره به چهره به دامداران و عشایر را یکی از مهم‌ترین اقدامات دامپزشکی عنوان کرد و گفت: آگاهی‌بخشی به دامداران درباره پیشگیری از بیماری‌ها، نقش مؤثری در کاهش تلفات دارد طوریکه بررسی‌ها نشان داده که رعایت نکردن بهداشت در دامداری‌ها و نحوه شیر دهی، عامل اصلی مرگ‌ومیر زودرس بره‌ها و بزغاله‌هاست که با آموزش‌های مناسب می‌توان این تلفات را کاهش داد.

تشدید نظارت بر مراکز عرضه فرآورده‌های خام دامی در ایام پرتردد

مدیرکل دامپزشکی بوشهر گفت: نظارت بر مراکز عرضه فرآورده‌های خام دامی در این استان به‌صورت مستمر است، اما در ایام پرتردد سال مانند عید نوروز، ماه رمضان و عید قربان، طرح تشدید نظارت به اجرا درمی‌آید.

تنگستانی مکان ادامه داد: در قالب این طرح، ۱۶ اکیپ ثابت و ۲۶ اکیپ سیار با حضور ۱۶ دامپزشک و ۲ کارشناس به‌صورت ویژه بر مراکز عرضه، رستوران‌ها، سردخانه‌ها، کشتارگاه‌ها و فروشگاه‌ها نظارت می کنند و علاوه بر نظارت‌های دامپزشکی، نظارت‌های شرعی نیز در نوبت عصر انجام می‌شود.

وی افزود: گشت‌های مشترکی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی، سازمان صنعت، معدن و تجارت و سایر دستگاه‌های مرتبط بیژه در بازارها و رستوران‌ها انجام خواهد شد.

شیوع بیماری‌ها، تولید میگوی پرورشی در بوشهر را به کمتر از نصف کاهش داد

کشتارگاه‌های استان تحت نظارت و بازرسی

مدیرکل دامپزشکی استان بوشهر با اشاره به آمار بازرسی‌های انجام‌شده از ۱۱ اسفندماه جاری تا امروز، گفت: تاکنون در کشتارگاه‌های استان، ۴۸۹ رأس گوسفند و بز به وزن هشت هزار و ۶۶۳ کیلوگرم، ۱۱۱ رأس گاو و گوساله به وزن ۲۵ هزار و ۸۴۵ کیلوگرم و ۵۳۲ هزار و ۵۰۷ قطعه طیور با وزن ۹۶۶ هزار و ۱۶۹ کیلوگرم کشتار شده‌اند.

وی ادامه داد: در این مدت، ۴۲۷ کیلوگرم لاشه ضبط شده و در حوزه نظارت بر تولید، توزیع، نگهداری و عرضه فرآورده‌های دامی، دو هزار و ۱۴۳ مورد بازدید از واحدهای مختلف انجام شده است، همچنین ۳۹۹ مورد تخلف بهداشتی شناسایی و شش هزار و ۲۰۷ کیلوگرم فرآورده ضبط و ۲۵۵ کیلوگرم معدوم شده است.

کنترل قاچاق دام و تشدید نظارت‌های قرنطینه‌ای

تنگستانی مکان درباره قاچاق دام گفت: جابه‌جایی دام بین استان‌ها مستلزم دریافت گواهی قرنطینه دامپزشکی است و در صورت همراه نداشتن این مجوز، دام‌ها توسط نیروی انتظامی توقیف می‌شوند.

وی اضافه کرد: دام‌های داخلی پس از قرنطینه و تأیید سلامت، اجازه فروش پیدا می‌کنند، اما دام‌های قاچاق خارجی به‌منظور پیشگیری از انتقال بیماری، به کشتارگاه منتقل خواهند شد.

تنگستانی مکان تأکید کرد: دامپزشکی استان با همکاری سایر دستگاه‌ها، بر روند جابه‌جایی دام‌ها نظارت دارد و اقدامات لازم را برای جلوگیری از شیوع بیماری‌ها انجام می‌دهد.

شیوع بیماری‌ها، تولید میگوی پرورشی در بوشهر را به کمتر از نصف کاهش داد

ضرورت به‌روزرسانی تجهیزات آزمایشگاهی

مدیرکل دامپزشکی بوشهر با اشاره به لزوم به‌روزرسانی تجهیزات آزمایشگاهی، بیان کرد: آزمایشگاه تشخیص بیماری‌های میگو در استان دارای تجهیزات قدیمی است و نیازمند ارتقا و تعمیرات اساسی است. با وجود این، این آزمایشگاه همچنان یکی از مراکز معتبر در کشور بوده و تمامی نمونه‌های ارسالی را با دقت بررسی می‌کند.

وی گفت: دامپزشکی نقشی مهم در تأمین سلامت عمومی دارد و دامپزشکان سربازان گمنام در حوزه سلامت جامعه هستند و مردم باید هنگام خرید گوشت قرمز به مهر دامپزشکی و لیبل بهداشتی توجه کرده و از قصابی‌های مجاز خرید کنند.

تنگستانی مکان توصیه کرد: مردم گوشت تازه را پیش از مصرف، ۲۴ تا ۴۸ ساعت در یخچال نگهداری کنند تا از خطر بیماری‌های احتمالی جلوگیری شود.