مدیر انتشارات نوید شیراز: با کمک دوستان و به ویژه جوانان می‌توانیم به احیای میراث فرهنگی و ادبی گذشتگان بپردازیم

مدیر انتشارات نوید شیراز: با کمک دوستان و به ویژه جوانان می‌توانیم به احیای میراث فرهنگی و ادبی گذشتگان بپردازیم

بهمن پگاه راد- «خبرجنوب»/ این بار نمایشگاه و موزه کتاب نویدگویی واقع در دروازه اصفهان شیراز، تجلی گاه دو چهره نامی ادبیات، پژوهش، شعر و عرفان شد و دوستداران گروه سبز به همراه دیگر یاران ادب و هنر، یاد و نام مرحوم استاد صادق همایونی و دکتر عزیز شبانی را گرامی داشتند.

 به گزارش خبرنگار ما در ابتدای این مراسم مدیر انتشارات نوید شیراز  با بیان اینکه شاید بعضی تصور کنند محله دروازه اصفهان و این مکان، درخور برگزاری مراسم فرهنگی، هنری نیست، گفت: این همه استقبال که از این محل از طرف فرهنگوران و دوستداران ادب و هنر می‌شود، دلیلی است که مردم به محل برگزاری کاری ندارند و بیشتر از اینکه دل به یاد هنرمندان و ادبا می ببندند راضی و خشنودند.

داریوش نوید گویی افزود: بارها از مسئولان استان و شهر شیراز تقاضای احیای این محل را کرده‌ام، اما امروز به این نتیجه رسیده‌ام که جز با کمک دوستان و به ویژه جوانان نمی‌توانیم به احیای میراث فرهنگی و ادبی گذشتگان خود بپردازیم. 

این چهره فعال فرهنگی بیان کرد: این مکان متعلق به همه هنرمندان و تمامی جوانان و دوستداران کتاب است و اکنون اگر کسانی با عشق و علاقه کار احیای موزه و نمایشگاه کتاب را بر عهده گرفته اند، گرچه در حد آرزوهایمان نیست، اما توانمندی هایمان همین است.

وی اضافه کرد: اگرچه ما از جریان سیل سال ۸۰ و از بین رفتن ۸۰ هزار کتاب سیلی سختی خورده ایم، اما بعد از این واقعه تلخ، همین مکان را ساختیم و هرگز دل به خیابان زند و باغ ارم و جاهای دیگر نبستیم.

نویدگویی با بیان اینکه این مکان متعلق به تمام هنروران است و می‌توانند مراسم خود را در آن برگزار کنند، تصریح کرد: ما تلاش داریم جوانان را با هویت خودشان آشنا کنیم. شیراز شهری مهاجرپذیر است و امروز جوانان در پاسخ به این که کجایی هستند به جای نام بردن از زادگاهشان مثلا زرقانی، زرین دشتی، بیضایی، نورآبادی و ... می گویند شیراز.

وی ادامه داد: ما می‌خواهیم جوانان را به هویت خود آشنا کنیم و در این مکان از زادگاه پدری آن ها صحبت کنیم؛ به شرط اینکه هنرمندان بیایند و با لهجه و گویش محلی خود سخن بگویند.

مدیر انتشارات نوید شیراز گفت: همچنین در این مکان ۴۵ هزار عنوان کتاب وجود دارد که همه آن ها تشنه ورق زدن هستند و علاقه مندان از هر صنف و دسته بیایند تا از محمد بهمن بیگی ها، صادق همایونی‌ها و عزیز شبانی ها و دیگران، هم زندگی بیاموزند و هم راز و رمز موفقیت‌های  آن ها را بدانند و اندیشه کنند، شیراز چه نام‌های ماندگاری همچون دکتر حمیدی‌ها، قاسم دستغیب‌ها و غیره داشته و خواهد داشت.

نویدگویی که ناشر چندین کتاب استاد صادق همایونی، مردم شناس و پژوهشگر در حوزه فرهنگ عامه و تعزیه است، گفت: من افتخار دارم که ناشر بعضی از کتاب‌های این نویسنده و پژوهشگر بزرگ فرهنگ مردم و تعزیه بوده و می‌طلبد که نسل جوان با افکار و منش‌های وی بیشتر آشنا شود.

وی از چهره ماندگار نشر و کتابت در استان فارس و شیراز از دکتر عزیز شبانی نیز به نیکی یاد کرد و گفت: دکتر شبانی به واقع به مصداق نامش «عزیز» بود. مردی بی‌ادعا و سرشار از دانش، علم و کمال بود و با کسی رودروایستی نداشت، حرفش را با بیان، نوشته و شعر به معرض قضاوت می گذاشت و ملاحظه اینکه فلانی خوشش بیاید و آن کس دیگری اخم کند، نداشت.

نویدگویی به شعر شیراز هم گریزی زد و از شاعرانی که به تکرار افتاده و به تقلید از بیژن سمندر و یدالله طارمی شعر می گویند، انتقاد کرد و افزود: این دوستان بروند واژه‌های جدیدی را بیابند. فرهنگ غنی شیراز اینقدر گسترده و غنی است که می‌توانند مضامین جدیدی را خلق کنند.

یکی از قضات باز نشسته دادگستری نیز که سال ها همنشین صاحب کتاب «یاران یک شنبه ها» بوده، دیگر سخنران یازدهمین سالگرد یازدهمین عروج صادق همایونی بود.

عبدالحسین مصدقی در این نشست با بیان اینکه در سال ۵۶ و با یک فاصله ۱۶ ساله از زمان آغاز خدمت همایونی که در سال ۱۳۴۰ بوده به تلمذ و همنشینی وی نائل شده، گفت : استاد، مردی متین، آرام، صبور، بردبار، متواضع، خوش خلق، موقر و هر آنچه باید در وجود یک قاضی عادل جستجو کرد، دیدم و این صفات همیشه همراه وی بود. مصدقی این را هم اضافه کرد که همایونی در مقام قضاوت مردی جستجوگر و عدالت خواه بود و تمام هم و غمش تمییز دادن حق از باطل بود و این معنا در کتاب‌ها و پژوهش‌های مردمی وی، همچون فرهنگ تعزیه نیز شاهد هستیم.

دکتر علیرضایی نیز که همنشینی او با١۵٠ هزار کتاب شهره است، در باره استاد شبانی گفت: بیش از ۴ دهه، دکتر شبانی را همراهی کردم و وی فردی کثیرالعلم بود. هم قرآن پژوه بود، هم شاعر، هم دردمند و دردشناس، هم نویسنده و مهم‌ترین ویژگی وی این بود که به آنچه می گفت، عمل می‌کرد و آنچه در اندیشه داشت در طبق اخلاص می‌گذاشت و تقدیم دیگر علاقمندان می‌کرد.

 او اسطوره شناس بود و غرق در اندیشه‌های استاد طوس و شاهنامه بود.

در ادامه این مراسم فضل الله همایونی برادر این اندیشمند با قدردانی از داریوش نویدگویی که تمامی سرمایه خود را وقف اشاعه فرهنگ این مرز و بوم کرده، سخنان کوتاهی در مورد برادر خود بیان کرد.

وی ادامه داد: صادق، هم در حوزه قضاوت و هم در حوزه جست وجوی فرهنگ مردم و به ویژه دیگر آثار ادبی خود همچون تعزیه و خواستگاه  آن در شیراز، مردی دقیق همراه با عدالت و منش بزرگوارانه بود.

همایونی افزود: در زمینه قضاوت جدال او در پرونده زارعان و دانشگاه پهلوی آن زمان به وقتی شهره شد که وی گفت من استعفا می‌دهم و نمی گذارم  در این پرونده  حق زارعان پایمال شود و دیگران که با ترس و لرز نظاره گر حرف قاضی همایونی بودند، لب به تحسین گشودند که زمین متعلق به زارعان است و نه دانشگاه...

مدرس حافظ شناسی و استاد ادبیات هم در این نشست، سخن آخر را گفت.

دکتر مجید اسکندری گفت: من متاسفانه از نزدیک صادق همایونی را زیارت نکرده ام، اما برادر ایشان جناب فضل الله را سال‌هاست می‌شناسم و می‌دانم، این همایونی دیگر، تمام هستی و زندگی خود را وقف فرهنگ این سرزمین کرده است.

وی با بیان اینکه امروز رسالت قدرتمندان و ثروتمندان باید نگاهی شبیه نویدگویی باشد و معرفی بزرگان و اندیشمندان را دستور کار خود قرار دهند، افزود: امروز نویدگویی بی ادعا باید ملجأ و پناه بزرگان و اندیشمندان باشد و حتی نگوید چرا دیگران به یاریش نمی شتابند و بداند امثال همایونی و شبانی اگر نگوییم انسان‌های کم نظیری هستند، لااقل بی‌نظیر هستند و باید در شناخت و تکریم آن ها گام برداریم. بنابراین همگان بدانند راه حفظ هویت ما به زنده نگهداشتن نام و راه اندیشه وران است و می توانیم آثار به جای مانده از این ها را حفظ و نشر دهیم و حتی در زمان حیات، صدایشان را ضبط کینم و به دل تاریخ بسپاریم. امروز اگر آثار و صداهای استاد رحیم هودی، دکتر نیری، محمد بهمن بیگی و سایر بزرگان ضبط و نشر نکردیم به خطا رفته و دچار خسران عظیم  شده ایم. در پایان این مراسم بزرگداشت، از تعدادی از فرهنگوران که در تکمیل موزه و نمایشگاه کتاب، تلاش و کوشش داشته‌اند تجلیل به عمل آمد و مدیر انتشارات نوید شیراز اعلام کرد به پاس خدمات ابراهیم حامدی فر، مدیر اجرایی انتشارات نوید و خدمات صادقانه وی به مدت بیش از ٣٠ سال، در تیر ماه سال جاری و در محل موزه و نمایشگاه کتاب، تجلیل به عمل خواهد آمد.